Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zmienić pobojowisko w ogród... 11:50, 03 gru 2017

Do góry
Jedziemy dalej.

Już się kiedyś przyznałam do pewnej ciężkiej, przewlekłej choroby... Mało tego: znajdowały się osoby próbujące mnie leczyć, ale jestem trudnym przypadkiem . W końcu jak wyleczyć pacjenta, jeśli one tego nie chce?

Otóż: jestem zafiksowana na punkcie brzóz, i to mocno. Takich zwykłych, a nie w wycudowanych odmianach. Brzozy w moim małym ogrodzie musza być - mało tego: już są, choć miejsce wybrałam im niezbyt szczęśliwe, wiosną czeka je przeprowadzka.
Teraz jednak chciałabym podjąć już ostateczną decyzję, gdzie będą rosły, bo zdaje się, że brzozy niespecjalnie lubią przeprowadzki, a są przecież coraz większe.

Na planie wygląda to tak:

legenda:
1 - tu są teraz
2 - jedna z propozycji przeniesienia. Będę łączyć dwie rabaty w jedną z przeznaczeniem na kwasoluby. Brzozy byłyby na małej skarpie dzielącej poziomy ogrodu, w towarzystwie wrzosów i glicynii prowadzonej na małe drzewko Bliżej ogrodzenia rodki.
3- druga propozycja, która pasuje mi o tyle,że brzozy szybko wysłonią mi widok na dom sąsiada i wstrętny kojec dla jego psa. Ale będą dość blisko domu, choć od zawietrznej strony. W tym miejscu brzozy mogłyby mieć w nóżkach jakieś odpowiednie dla siebie towarzystwo i stworzyć taki mini-zagajnik. Myślałam o posadzeniu 3 szt w jeden dołek jako namiastka drzewa wielopniowego i w dwóch pojedynczych.

Oba miejsca są słoneczne. Miejsce z numerkiem 3 będzie chyba mniej uciążliwe dla sąsiada, bo liście mogą spadać na jego podjazd, nie na ogród. Numerek 2 bardziej zagraci mi ogród, ale też drzewa będą dalej od granicy. Choć moim zdaniem dalej od granicy nie znaczy w tym przypadku: mniej uciążliwe dla sąsiadów.
Wolałabym miejsce z nr 3, o ile brzozy nie będą zbyt bluzko domu. Nie będą puszczone całkowicie samopas, zamierzam je korygować cięciem - ale to i tak będą duże drzewa. Poza tym z prawej strony działki towarzyszą mi wyrośnięte drzewa sąsiadów, a z lewej nie mam nic, pustynia. Przydałyby się tam drzewa.

Ogród wśród pól i wiatrów 11:13, 03 gru 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola, a mączka bazaltowa to pod kwasoluby? Będziesz przekopywac z glebą czy tylko rozrzucisz? I jeszcze jedno pytanie - mączkę też kupowalaś w Pr.? A kwasoluby u Ciebie takie dorodne że jak jeszcze teraz dorzucisz tyle dobroci to bedzie mega zjawiskowo
Miłej niedzieli i odpoczynku

Mączka bazaltowa ogólnie pod wszystko po trochę. Część sobie zostawię na wiosnę, bo doczytałam, że można nią normalnie po liściach sypać, i że "zakleja" komórki różnych dziadostw, uniemożliwiając im oddychanie, polecana jest również do sadu. Nie będę niczego przekopywać, tylko rozrzucimy na powierzchni. Przy okazji wiosennych prac i walki a chwastami na pewno się przemiesza A kupowałam na necie.

Również miej niedzieli

PS. w oddali nowy głaz w naszym ogrodzie
Ogród wśród pól i wiatrów 11:04, 03 gru 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Gosia, usunęliśmy totalnie tylko spod borówek. Pod rh i magnoliami rozgarnęłam i przemieszałam z kwaśnym podłożem pod rh, zakupionym właśnie w Pr. eM. jakoś sobie poradził z załadowaniem ziemi i bez problemu przywieźliśmy. Te woki, które nie były uszkodzone, chyba też nie były takie nasiąknięte. A i poza tym zakupiłam 100 kg mączki bazaltowej, która w najbliższym czasie trafi na rabaty. No i zobaczymy co będzie

Pozdrawiam, pozostając w temacie kwasolubów

Jola, a mączka bazaltowa to pod kwasoluby? Będziesz przekopywac z glebą czy tylko rozrzucisz? I jeszcze jedno pytanie - mączkę też kupowalaś w Pr.?
A kwasoluby u Ciebie takie dorodne że jak jeszcze teraz dorzucisz tyle dobroci to bedzie mega zjawiskowo
Miłej niedzieli i odpoczynku
Ogród wśród pól i wiatrów 10:59, 03 gru 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Nie wiem co najpierw podziwiać czy rabaty kwiatowe czy warzywnicze.I te cudne i te.Idealnie wszystko utrzymane.Porządek na maksa.Jola a Twoje mgły i widoki zapierają oddech w piersiach.Macie tam u siebie niesamowicie

nicol21 napisał(a)
jak bym miała taki ogród i takie widoki to też pewnie bym pogody nie zauwazyła Super jest!!

Dziewczyny, dzięki za miłe słówka Muszę przyznać nie do końca skromnie, że ogólnie dosyć jestem zadowolona z efektu ogrodowego.

Co nie zmienia faktu, że kilka rzeczy wymaga jeszcze przemyślenia/uzupełnienia, bo nie do końca mi się podoba. Wśród nich wymienię:
- szklarnia - która nie podoba mi się wizualnie i już myślę, jak ją wysłonić;
- skarpa - niby obsadzona od góry i od dołu, wyplewiona, ale efektu wciąż nie widać, mam nadzieję, że tawuły na wiosnę zrobią trochę roboty, no i irga wreszcie będzie rosnąć jak trzeba;
- sad - niby wszystko OK, drzewka posadzone, pocięłam jak umiałam, zrobiły się takie dosyć mocne, obecnie są otulone obornikiem, ale się trochę martwię, bo wszyscy wokół narzekają, że drzewa nie owocują. Czekam co przyszły rok pokaże, bo byłabym szczerze zmartwiona gdyby nie owocowały;
- winogrona - w tym roku bez szału, liczę na to że w przyszłym będzie lepiej, bo też będę zmartwiona;
- jagoda kamczacka - planuję wiosną wymienić ją na czarną porzeczkę, bo mnie rozczarowuje któryś z kolei raz.

Ale to są jakieś tam szczegóły Wiadomo, zawsze coś tam jest jeszcze do zrobienia.. chyba każdy tak ma

Pozdrawiam niedzielnie Fotki sprzed chwili
I dziękuję, że zaglądacie, nawet wtedy gdy ja zaglądam mniej

Trawy u nas w tym roku luźne, na razie robią dobrą robotę, zobaczymy co dalej będzie
Ptasi gaj 10:57, 03 gru 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jak w bajce
pozdrawiam
Ogród za grosze 10:51, 03 gru 2017

Do góry
Bogdziu już posadziłam przed mrozami i śniegiem, mam nadzieję, że wiosną i mnie zachwycą, bo dorodne cebule .
Pozdrawiam zaglądajacych
Ogród wśród pól i wiatrów 10:38, 03 gru 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola, usunęłaś obornik spod magnolii i rh? Doczytałaś coś w tej kwestii? Zastanawiałam się nad tą magnolią, bo u mnie taka rachityczna rośnie... Kupowałaś ziemię w Pr.? Kiedyś zerknęłam, ale tak była nasiąknięta wodą, że chyba nie ma szans przewieź ją autem osobowym

Gosia, usunęliśmy totalnie tylko spod borówek. Pod rh i magnoliami rozgarnęłam i przemieszałam z kwaśnym podłożem pod rh, zakupionym właśnie w Pr. eM. jakoś sobie poradził z załadowaniem ziemi i bez problemu przywieźliśmy. Te woki, które nie były uszkodzone, chyba też nie były takie nasiąknięte wodą. A i poza tym zakupiłam 100 kg mączki bazaltowej, która w najbliższym czasie trafi na rabaty. No i zobaczymy co będzie

Pozdrawiam, pozostając w temacie kwasolubów

Ogród wśród pól i wiatrów 10:31, 03 gru 2017

Do góry
effka napisał(a)
Jolu, czy moglabyś napisać w jakim odstępie masz posadzone róże, to chyba bonica? Dziękuję i pozdrawiam

Ewka, normalnie mi się środek lata przypomina, jak takie fotki cytujesz
Tak, to bonica. Sadzona w odstępie ok. 120 cm

Pozdrawiam trawowo

Ogród wśród pól i wiatrów 10:29, 03 gru 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Joluś!!
kurde ale sobie dobrze zrobiłąś z tym obornikiem
fajnie że żyjesz bo już się nartwiłam i miałam pisać do Cię

Kamisia, żyję żyję i ogólnie "prawie" wszystko OK Hehe, piszę "prawie", bo to na pewno normalne nie jest, żeby w pracy spędzać tyle czasu, już jakiś czas sobie obiecuję, żeby z tym skończyć
http://obrazki.joe.pl/obrazek-idz-do-weterynarza-jestes-oslem,z-innej-beczki
Może od Nowego Roku??

A z obornikiem to sama nie wiem co myśleć, eM. wywalił wszystko spod borówek i wsypał pod znajdujące się obok agresty. Osobiście uważam, że trochę obornika przemieszanego z korą, kwaśnym torfem czy trocinami by im nie zaszkodziło.

Buziaki)
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:13, 03 gru 2017

Do góry
Mrozowe ubranko

Ogródek Iwony II 09:56, 03 gru 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I jeszcze irga Moja zimowa ulubienica

Przepiękne jesienno-zimowe widoki ogrodowe. Jestem zafascynowana tą irgą na pniu. Nigdy nie spotkałam takiej. Muszę poszukać u nas.
Pozdrawiam
Problemy z tujami 09:33, 03 gru 2017

Do góry
Annak napisał(a)
Mam prośbę o podpowiedź: dziś czyściłam tuje z brązowych igieł i na jednym pniu zauważyłam dość duże pęknięcie, jest suche, nic tam się nie dzieje, ale może na zimę należałoby jakoś to miejsce zabezpieczyć? Tuje są wieloletnie, każda ma po kilka pni (ja mam tę działkę od ubiegłego roku), a to pęknięcie też wygląda na stare.
Podpowiedzcie coś, proszę

To prawdopodobnie pęknięcie mrozowe, samo się zarosło i zagoiło więc nic się z tym nie robi. Z drugiej strony jest kora cała, więc przewodzi soki. Drzewo nie padnie z tego powodu. Roślin iglastych po cięciu nawet nie smaruje się, bo mają żywicę. Tutaj jest suche.

Co możesz zrobić, nic nie trzeba robić. Obciąć te wióry sterczące.
Ogród zapracowanej mamuśki 09:28, 03 gru 2017

Do góry
Tutaj niespodzianka, hiacynt się budzi ...

I narożnik do przeróbki,
żeby nie bukszpany, które zadołowałam na zimę to to miejsce było by puste.
Chyba posadzę tutaj iglaki (lub inne zimozielone), żeby zimą było trochę zieleni.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:25, 03 gru 2017

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Magnolia zobacz jak to wyglądało we wrześniu... Jest tam jeszcze Wiaz wredei. Zgadzam się absolutnie, że jest za dużo i sama nie stworzę dobrego projektu bo próbowałam nie raz. Rozumiem że migdałek i jałowce płozace robia wymarsz stąd.

Co prawda to nie do mnie, ale nie mogę się oprzeć aby nie zwrócić uwagi na kilka istotnych szczegółów.
Ja bym przede wszystkim zlikwidowała ten pasek trawnika, w perspektywie lat, świerki się tak rozrosną, że to wszystko zagłuszą.

Tnij je (albo tego Białoboka) w regularny stożek, będzie bardziej wszystko uporządkowane. Uładzone.

Te kule białe świetlne zabierz z tej obwódki, bo tak w równych odstępach rozmieszczone, nie będą grały z tym co zamierzasz zrobić z roślinami. Potem je rozmieścisz inaczej, w roślinach.

Niech zostanie tylko ten grys po obwodzie krawężników. Rozbudowanie rabaty z przodu da jej oddech i miejsce na średnie i niskie rośliny.

A jeśli te świerki mają zostać w takiej formie jak są, to robienie wszystkiego w kule zupełnie nie pasuje. Świerk psuje cały efekt. Wtedy hosty na przód, zakolem wejdź w środek rabaty hortensjami. Dodaj różnej wielkości tuje o kulistym pokroju i różnych kolorach, zielone i żółte. Przynajmniej nie będą idealnie kuliste co zachowa naturalny charakter innych roślin i będzie z nimi grało.
Ogród zapracowanej mamuśki 09:16, 03 gru 2017

Do góry
Szpadelek do kancików by się przydał, list do Mikołaja już wysłałam, hehe

Przy różach wybrałam opadłe liście i obskubałam je z brzydkich liści.
Z kopczykami jeszcze poczekam, bo temperatura na małym plusie jest.
Ogród zapracowanej mamuśki 09:05, 03 gru 2017

Do góry
Trawy wczoraj dopiero wiązane.

Tutaj usunę jeżówki bo zimą nie ładnie wyglądają, a dosadzę kulki bukszpanu

Miskanty jeszcze korą podsypię, bo nie wiem czy takie "kolosy" zimę przetrzymają

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 00:18, 03 gru 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Bardzo fajnie wyszło to teraz plan już jest .....możesz już spokojnie odetchnąć i poplanowac moją rabatę hihi ....ale jeszcze jej nie pomierzylam ....
Ps. Zaradny em

Dzięki, bardzo fajne to wsklejanie roslinek na zdjęcie ogrodu. Łatwo można sobie wyobrazić co jak mniej więcej będzie wyglądać.
Mierz rabatę będziemy rysować
Em zły był oj zły... ale przeszło mu hehe
a tu kontynuacja tej rabaty:
Kolorowe Rabaty Martek 00:01, 03 gru 2017

Do góry
Piękne prace! A margerytki najpiękniejsze. Czy Twoja mama maluje?

Sezon 2017 u Hanusi 23:51, 02 gru 2017

Do góry
Dziękuję Marteczko, moje hipki jeszcze nie kwitną, siedzą w ciemnicy.Do doniczek posadzę po Nowym Roku. Ale dobrze, że o nich pamiętasz. W nagrodę znajdę jakąś fotkę.

Ptasi gaj 23:21, 02 gru 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak było wczoraj wieczorem dzisiaj już roztopy.

Swietna fotka pieknej zimy U mnie tez zimowo, lubie taka aure i szczypanie mrozu w policzki Zdazylas ze wszystkimi pracami w ogrodzie? Ja w tym roku jakos sie ogarnelam, nic nie mam na sumieniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies