Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Czasem słońce czasem deszcz 13:20, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wcale nie tak buro, przypomniałam sobie projektowanie dla ciebie i to przejście po płytach łamanych w stronę huśtawki, zrobiłaś to?

Ciekawa jestem.

To spory ogród więc roślin też sporo, a one kosztują, czasem nie ma na duże, drogie okazy, to trzeba się posiłkować mniejszymi. Ale to przecież urośnie. Zobaczysz jak będzie wyglądać wszystko jesienią. Martwi mnie tylko szmata bo ją widzę.

No właśnie o macie już pisałam- jest do ściągnięcia, chociaż nie wykluczam że z rowu w ostatniej kolejności, bo trawa bardzo wypiera irgę, a pielęgnacja rowu nie jest prosta. Ale to już zadanie dla mnie na ten rok.
Płyty są, chociaż pamiętam jak walczyłam żeby ich nie było Nie są tak prosto położone jak na Twoich realizacjach, ale to właśnie odróżnia lokalne firmy zakładające ogrody od takiej jak Danusi (ale nie będę się o tym rozpisywać). Generalnie w tym roku daję sobie czas na robienie poprawek. Pozdrawiam gorąco.
Świerk serbski - Picea omorika 13:19, 27 lut 2015

Do góry
Jeszcze nie tnę u siebie, mają być niezłe mrozy minus 5.

Ale jak już będziesz ciąć masz dwa wyjścia, albo zrównać wszystko wg poziomu (zielona linia) albo ciachać przewodniki (czerwone kreski) tak z wyczuciem, żeby pokrak nie narobić).

Paleciaki...czyli nasze meble z palet :P 13:16, 27 lut 2015

Do góry
Tutaj nie patrzy się, czy się opłaca, tylko czy się podoba i czy pasuje do ogrodu , do rezydencji zapewne nie będzie pasowało, ani do japońskiego ogrodu.

Oszczędność jest, bo za darmo więc się opłaca. Ale czy chcesz to mieć w ogrodzie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:07, 27 lut 2015

Do góry
Kobieto, wpadłam do Ciebie zobaczyć jak to przebudzenie siem objawia, a tu nic
Tylko upominanie się. Coś tam melduj, pokazuj, działaj choćby w domu, bo cięcie to jeszcze chyba odpada? Ja wstrzymuję prace, bo ma być ochłodzenie a miałam w poniedziałek ciąć żywopłot z tui. Z rusztowania.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:52, 27 lut 2015

Do góry
karolina84 napisał(a)
Danusiu a namalowała byś coś dla mnie uśmiecham się ładnie
Kratownicą zaznaczyłam przyszłą nową nawierzchnię. Ta drewniana skrzynia z kratownicą służy jako zasłona (szambo, drewutnia).

Ja tak wpadam i wypadam, bo opisuję zdjęcia, a to pilna robótka jest. Ale zamieść schemat (rzut z góry) najlepiej z wymiarami, bo na zdjęciu z tą kratą to nie ośmielę się nic narysować
Czasem słońce czasem deszcz 12:46, 27 lut 2015

Do góry
Wcale nie tak buro, przypomniałam sobie projektowanie dla ciebie i to przejście po płytach łamanych w stronę huśtawki, zrobiłaś to?

Ciekawa jestem.

To spory ogród więc roślin też sporo, a one kosztują, czasem nie ma na duże, drogie okazy, to trzeba się posiłkować mniejszymi. Ale to przecież urośnie. Zobaczysz jak będzie wyglądać wszystko jesienią. Martwi mnie tylko szmata bo ją widzę.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 12:38, 27 lut 2015

Do góry
Trzeba ją rozluźnić ale i wzbogacić, najlepiej dodać kompostu także, albo żyznej ziemi. Wszystko przekopać, wymieszać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:14, 27 lut 2015

Do góry
Nie będzie, bo szybko odrośnie, wtedy poprawka...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:08, 27 lut 2015

Do góry
Aby stać się ogrodnikiem bierzesz w dłoń sekator, nożyce szpalerowe i nożyce jeszcze lepsze i tniesz. Ćwiczysz na berberysie najpierw.

Aby ćwiczyć nabywasz niedrogi okaz berberysu lub tawuły japońskiej "Goldflame". Najlepiej na tej ostatniej.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:03, 27 lut 2015

Do góry
Ciąży (nie jestem w ciąży) na mnie wielka odpowiedzialność za Twój ogród dlatego usilnie proszę o fotkę na całość z oranżerii a najlepiej z góry (jest taka możliwość?) bo skłaniam się do wersji jeszcze nie typowanej. Dla mnie jak wiesz priorytetem jest zasłanianie się, czyli "plecy" ogrodu muszą być silnie zaznaczone, nawet jeśli podwójnie.

Ale strzelać nie chcę z podpowiedzią, mus popatrzeć co widzisz jak patrzysz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:58, 27 lut 2015

Do góry
Ogrodnik co się boi cięcia to wiesz co... Kochana szable w dłoń i do dzieła.
Jako zachętę podaję taki temacik:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1424-spotkanie-dolny-slask-czerwiec-2012?page=25

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1424-spotkanie-dolny-slask-czerwiec-2012?page=67

A nawet cały wątek możesz przejrzeć, to się pośmiejesz
Świerk serbski - Picea omorika 10:55, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Serbskie świerki tniesz wczesną wiosną, zanim ruszą przyrosty. Marzec/kwiecień. Teraz nic nie rób bo i po co chcesz ciąć?

Danusiu, czy moje Serby moge teraz ciąć, czy za wcześnie?
Jesli tak to gdzie?, czy w 1/3 wszystkich pędów, zbyt bujnie wyrosłych w górę??

Pomożesz??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:50, 27 lut 2015

Do góry
Marzenko, nie jestem i nie będę na Gardenii (robota), opisuję zdjęcia do książki, ponad 500 fotek Siedzę i piszę
Wiadomo, co mnie boli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 27 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, czy jest gdzieś wątek albo artykuł, gdzie mogłabym dowiedzieć się, jakie nożyce nadają się do cięcia bukszpanów? Może masz fotki takich?

Ps. Mam problem z Powiadomieniami.

Pozdrawiam

ana_art napisał(a)

a tak na marginesie formy do cięcia są bardzo trudne do zakupienia.

Były w naszym sklepie ponad dwa lata dla zainteresowanych mam jeszcze ze sklepu Ogrodowisko szablony do cięcia kulek i stożków, zapinane na bukszpan. Marzenka tnie z szablonami, uwielbia doskonałość, ja z racji pewnego już niedbalstwa tnę bez, ale mam duże doświadczenie jak ktoś zainteresowany, niech pisze na pw.

Kulka i stożek do cięcia topiarów Takie:

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=36

https://www.burgonandball.com/shop/scripts/prodView.asp?idproduct=37

Plus maty okrągłe pod kulkę i do tego większe, wygięte nożyce owczarskie takie

Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:38, 27 lut 2015

Do góry
Agnieszka111 napisał(a)
Kilka dni temu otrzymałam kilkanaście sztuk sadzonek wrzosu. W przyszłym roku po uporządkowaniu całego podwórka będę zakładać trawnik a wrzos będzie świetnym jego uzupełnieniem. Zastanawiam sie tylko jak postąpić z sadzonkami przez zimę żeby nie zmarniały. Planowałam przesadzić je do większych skrzyń po 2, 3 sadzonki w sporych odstępach tak żeby wiosną wysadzić je bezpiecznie na podwórko. Chciałabym żeby ładnie szeroko się rozrósł. Skrzynki te mogę trzymać w domu w niewykończonym jeszcze pokoju gdzie zazwyczaj temperatura jest niższa o jakieś 3, 4 stopnie niż w pozostałej zamieszkanej części domu. Nie wiem tylko jak często podlewać sadzonki i czy ustawić je z dużym dostępem do słońca czy dalej. Co ogółem zrobić żeby w jak najlepszym stanie dotrwały do wiosny?

Chciałabym dopytać co rozumiesz przez "sadzonki wrzosów"? Czy są ukorzenione?

Wrzosy to rośliny, które będą najlepiej zimowały posadzone w gruncie, w domu, ani w ciemnym pomieszczeniu nie da się ich przetrzymać przez zimę. Jeśli są to ukorzenione rośliny to posadź je po prostu do gruntu, albo zadołuj ze skzrynką najlepiej, podlej przed zimą bo to rośliny zimozielone, a przed nadejściem mrozów nakryj stroiszem iglastym.

Umieść najlepiej w zacisznym miejscu.

Jeśli masz chłodną werandę około zera umieść skrzynkę właśnie tam, to będzie najlepsze miejsce.
Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:31, 27 lut 2015

Do góry
A tutaj nic nie obcina, nic nie obrywa a sadzi w rządku w skrzyneczce. Włącz tłumacza w razie czego i popatrz na rysunki.

http://www.felloweducators.com/brick/pla/plar_pnw0152.htm
Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:28, 27 lut 2015

Do góry
Inni polecają odłamywać sadzonki z piętką i nie obrywać dolnych listków, ale moim zdaniem mogą one gnić i zainfekować sadzonkę.

Domowym sposobem umieść sadzonki po 3 w doniczce i przykryj namiocikiem z torebki foliowej, zamgławiaj.
Jak przyciąć wrzosy 10:20, 27 lut 2015

Do góry
Założyłam nowy watek na ten temat https://www.ogrodowisko.pl/watek/5378-rozmnazanie-wrzosow?page=1#post_2
Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:16, 27 lut 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jak przyciąć wrzosy

Na pewno ktoś próbował, a szkółkarze na pewno tak właśnie rozmnażają wrzosy.

Znany szkółkarz do wrzosów poleca następujący sposób rozmnażania:

- termin nie jest niestety wiosenny - w połowie czerwca lub później podaje - ucinamy pęd, ucinamy wierzchołek pędu, a dół sadzonki pozbawiamy ulistnienia. Długość sadzonki około 5 cm.

- przygotowujemy podłoże, powinno być kwaśne i przepuszczalne(z dod. piasku)

- tace z sadzonkami ustawiamy w zacienionym namiocie foliowym i utrzymujemy wilgotność względną na poziomie 80-90 % (zamgławianie)

- ukorzenianie trwa około 3-4 tygodnie

- gdy widać już że zaczynają rosnąć i mają bryłę korzeniową, powoli obniżamy wilgotność

- powoli dopuszczamy coraz więcej światła, hartujemy, przygotowując rośliny do zimy

- zimują najlepiej w temp nie niższej niż - 5 st.C

- w przyszłym roku na wiosnę wystawiamy na zewnątrz aby nabierały wigoru i rozkrzewiły się. Należy stopniowo hartować i dopiero może być bezpośrednie słońce. Od razu nie można na słońce żeby nie przypaliło delikatnych roślin.

Potem można wysadzać ma miejsce stałe, oczywiście w odpowiednio przygotowaną ziemię, przekopaną i zaprawioną kwaśnym torfem.

Uważam że nie można zmarnować uciętych pędów i spróbować zawsze można wcześniej, napisz czy się udało, a jak dasz radę zrób zdjęcia. Jednak na logikę wczesną wiosną pędy nie są obudzone jeszcze i nie mają wigoru do zycia, stąd to wczesne sadzonkowanie może jednak nie dać oczekiwanych wyników. Letnie pobierani żywotnych pędów to co innego iszkółkarz raczej miał rację.

Rozmnażanie wrzosów i wrzośców 10:15, 27 lut 2015

Do góry
Jolka85 napisał(a)

Witam, ja również mam pytanie czy po obcięciu wrzosów można je posadzić ponownie ale najpierw zastosować ukorzeniacz . Czy może ktoś tak próbował i ma w tym jakieś doświadczenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies