Witam!
Dziś miałam okazję zakupić marcowy nr Działkowca Rzeczywiście tekst może okrojony, ale sam fakt zajęcia wysokiego miejsca w konkursie jest chyba najpiękniejszym i najbardziej satysfakcjonującym ukoronowaniem lat pracy w ogrodzie taka wisienka na torcie
Ogród zimą wygląda bardzo dobrze i to na pewno zasługa mnogości zimozielonych z niecierpliwością czekam na wiosenną eksplozję cebulowych
Pozdrawiam
Jasne że cieszy nawet bardzo
ktoś w komentarzach na profilu działkowca na FB napisał:
"Ogrod jest cudowny. Jeden z moich ulubionych na Ogrodowisku. Proszę jednak dodać, że jest projektu Gardenarium
A ja choć miejsca nie zajęłam, to popłakałam się gdy otrzymałam dyplom za udział i książkę o trawach. Dla mnie to i tak było ogromne wyróżnienie!"
Dla mnie również to mega wyróżnienie bo jeszcze w 2011 nie miałam ani pojęcia o roślinach ani ogrodu. O wygranej dowiedziałam się z GAZETY!!!! aż usiadłam z wrażenia na podłodze,serce mi kołatało jak młotem, potem skakałam z radości i obdzwoniłam tych którzy są w różnych sytuacjach ze mną... z radosną nowiną!
lub
'ja tam wolę ogrody które są od zera do końca pomysłem, wykończeniem i pielęgnacją właściciela ogrodu, to nie sztuka zlecic komuś projekt ogrodu...."
pomyślałam że jasne że nie sztuka, sztuką jest zrobić tak by wszyscy mówili że jest wykonany i pielęgnowany przez profesjonaliste, a robi to amator
ktoś również zauważył , że obecny wygląd ogrodu różni się od projektu i to też prawda...
np patrząc na tę fotę to tylko mariken z bukszpanami przy tarasie są zgodne z projektem, cała reszta jest inna...
a tutaj zgodna z projektem jest śliwa wiśniowa i świerk za hortkami
A TAK NA MARGINESIE MAM DO SPRZEDANIA MEBLE, KTÓRE WYGRAŁAM
Witaj Ana,
Podglądam Twój piękny ogród. Wspaniale o niego dbasz. Ja dopiero uczę się być ogrodniczką. Dlatego mam dużo pytań. Chciałabym Cię zapytać na początek o tuje Smaragd (bo wiele więcj to u mnie nie ma)- czy Ty je "czeszesz" i to pomaga?
A jakie są te meble, które chcesz sprzedać?
Aniu, gratuluję nagrody.
Czasami się zastanawiam, gdzie jest granica profesjonalizmu. I ogrodów robionych z projektem. Dlaczego niektórym przeszkadza, ze takie ogrody startują w konkursach?
Często w komentarzach wytykane są ogrody robione wg projektu, a przecież każda z nas na Ogrodowisku korzysta z wielu pomysłów: kopiujemy rabatki, Danusia pomaga zaprojektować kawałek ogrodu, doradza, dziewczyny w programie do projektowania pomagają tworzyć nasadzenia, doradzają w planowaniu nasadzeń. Uważam, ze każdy sposób jest dobry i nie rozumiem tych, co wytykają fakt, ze projekt tworzył profesjonalista. Dla mnie każdy ogród powinien mieć równe szanse i tyle. A jak komuś to przeszkadza, że był projekt, to się nie zna i nie warto tym się przejmować. Każda rabatka powinna wcześniej być zaplanowana, zaprojektowana. Inaczej popełniamy szereg błędów i trzeba robić wszystko od nowa. Wiem, co mówię
I twój ogród zasługuje na nagrodę i nie warto czytać głupich komentarzy.
Przyszłam pogratulować. Działkowca czytałam i od razu poznałam Twój ogród, bo ja zaglądaczem cichym jestem. I podziwiaczem. Komentarzami smędzących i wiecznie niezadowolonych z czyjejś radości nie przejmuj się. To typ, który zawsze wynajdzie coś do krytykowania wg zasady nie kijem to pałką. Zlecony projekt źle, Twój własny też nie dobrze, a tak w ogóle to zawsze może być lepiej*, bardziej* odpowiednio*, korzystniej*,więcej*, mniej*.
Pozdrawiam serdecznie.
witaj, czesać nie czesze, ale moje w piewszym sezonie były okropne, myślałam , że padną z żalem i bijącym sercem poobcinałam wszystkie brązowe gałązki a potem podlewałam, nawoziłam i teraz mogę śmiało powiedzieć że są piękne!
mebelki są takie jak te http://allegro.pl/rattan-meble-ogrodowe-stol-160cm-krzesla-italy-i5125874893.html
Iwonko to nie jest kwestia przejmowania się, bo generalnie to ja się nie przejmuję tym ''co ludzie powiedzą'' komentarze czytam, myślę, że nie wiele osób będąc w takiej sytuacji nie czytałoby chociażby z ludzkiej ciekawości
To co piszesz też przewija się w komentarzu, bo tylko ten kto nie widział żadnego ogrodu, żadnego czasopisma ogrodniczgo może powiedzieć, że zrobił ogród sam. Cała reszta w mniejszy lub większy sposób inspiruje się, planuje wspólnie z innymi 'swoje' rabatki...idąc tym tropem mogę powiedzieć, że np Bogdzia zaprojektowała mi rabatę z rh a między innymi Mała_Mi zaprojektowała mi byliny
Czasami śmieje się że mam stygmat projektu Danusi i nie powinnam się wychylać
Ana, Twoim ogrodem zachwycam się od dawna i jak coś dziewczynom w pracy opowiadam, to zawsze Twój pokazuję, także również gratuluję
Dziś w innej sprawie - obiecałam Oliw badylki hortek, za jakieś 2 tyg pewnie będę cięła, ale napisz jak je wysyłasz - trzeba jakoś zabiezpieczyć czy same badylki po cięciu w kopertę/pudełko i wysłać?