Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 23:19, 28 lis 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piatek , piatunio, piatecek czyli weekendu pocatecek

Słodziku ty mój ale cuda wyczarowałaś Ja jutro Andrzejkuję z dzieciami dyżur w szkole i po południu świetlicowo wysyłaj mi fluidy wsparciowe haaa i mam plan już świąteczna dekoracja : chyba będę z dziećmi robić bałwanki ze skarpetek i ryżu takie chyba dość łatwe zobaczymy uściskuję i pozdrawiam rodzinkę Aniołową
Miejski azyl 23:00, 28 lis 2017

Do góry
Sima napisał(a)
A'propos brzóz - mój dzisiejszy widok z okna przy kawowym poranku

Śliczny widoczek! A ile przestrzeni... Pozazdrościć.

Co do drzewka: są też szczepione iglaki, na karłowych podkładkach. Ja np mam taki świerk Hoopsii 14-letni już, który ma obecnie ok 2,3 m. I ma być docelowo do 5 m. Takie szczepione iglaki są np w szkółce w Galowicach.
Z iglaków zwykłych sosna koreańska też rośnie niewielka - no może nie 6 m, a tak do 10. Ale za wiele-wiele lat. I ma fajną formę architektoniczną.
A może jś lipa szczepiona? Albo miłorząb szczepiony wysoko?
Kwiaty we włosach 22:45, 28 lis 2017

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 22:40, 28 lis 2017

Do góry
I robota na odwal...
strecz..

i taśma klejąca (już puszcza się).. strecz górą

Jednak luzem trawy maja lepszy urok..

I widać ile razy jechałam taczką z lotosami
Ogród Małej Mi 2017 22:38, 28 lis 2017

Do góry
Koronkowa robota..

Ogród Małej Mi 2017 22:37, 28 lis 2017

Do góry
Prawie lodowisko..

Ślady taczki .. woziłam dalie..

Ślady stóp.. robiłam foto.
Ogród Małej Mi 2017 22:36, 28 lis 2017

Do góry
Ładnie było.. aż sie ruszyłam z aparatem.. i dobrze, że schowałam lotosy i dalie..

Kwiaty we włosach 22:34, 28 lis 2017

Do góry

Ogród Małej Mi 2017 22:34, 28 lis 2017

Do góry
Mrozem malowane..
Dwa ogrody 22:15, 28 lis 2017

Do góry
Rozmaryn tylko raz kiedyś udało mi się przechować. Marzł też w tunelu foliowym. Potem traktowałam go jako roślinę jednoroczną, która obowiązkowo pojawiała się w ziołach. W tym roku zabrałam go stosunkowo wcześnie, bo już w połowie października. Zauważyłam, że zgubił już to, co miał zgubić z listków i na razie jest ok. Woda - chyba nie można go jednak przesuszyć. A zawsze podlewałam go skąpo, tak jak inne rośliny, np. pelargonie.
Młode agapanty też nie chcą spać. Podlewam, liście idą, niech przyrastają.

Zostało dla ptaków

a tu wiewiórki narozrabiały, na ziemi aż grubo

Kwiaty we włosach 22:12, 28 lis 2017

Do góry
U mnie w gazonach pojawiły się jakieś liście, chyba kwiatki cebulowe.Bzy maja pąki.
Biedronki się krzątają.Jeszcze tyle liście na krzewach,a tu koniec listopada.
Dziś pogoda w miarę, było pochmurno ale nie tak zimno.

Dwa ogrody 22:00, 28 lis 2017

Do góry
Jankosiu, dzięki za namiar. Kierunek... uhm.. przy tylu ograniczeniach i tym, co rośnie na obrzeżach i czego ruszać już bym nie chciała to ja wymiękam.. sama nie dam rady. Może jak już będzie bryła drugiego budynku, to coś się mi wyklaruje. Wiem, że tak zostać nie może.

Magnolio
, za wsparcie i otuchę dziękuję.
Czasem podoba mi się to, co widzę - ależ tak.
Czasami nawet za dużo, mam tego świadomość
Rzecz dotyczy całościowego spojrzenia na ogród, nawet w ciągłym procesie twórczym.
I o ile z zawartością rabat bylinowych jako tako, to już z ogólnym kierunkiem słabo. M.in. muszę poprawić kształt jednej rabatki, od początku coś mi nie pasowało, odłożyłam na zaś. I teraz czas coś zmienić. Zaplanować spójnie całość tak, by uzupełniać jedynie, nie biegać w poszukiwaniu miejsc. Określić się, założyć możliwe do realizacji zmiany.
Ot, dylematy procesu twórczego.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 21:11, 28 lis 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Zamiast jałowca możesz posadzić wiśnie 'Amanogawe' ślicznie wiosna zakwitnie a latem zasłoni od sąsiadów Chyba że coś zimozielonego chcesz tam dać. A na studni jakby zrobić jakieś siedzisko? a od tyłu obsadzić czymś zimozielonym żeby przysłoniło? No chyba że da się zlikwidować do poziomu ziemi to byłoby łatwiej zasłonić. Choć wydaje mi się że fajnie by tam siedzisko wyglądało można by tam jeszcze do siedziska jakieś oświetlenie wykombinować

U mnie w gwizdku jest pokrywa szamba zamaskowana podestem z lampą. Zawsze narzekałam że nie ma jak się tego pozbyć i szpeci teraz zadowolona jestem z efektu wcale już o pokrywie nie pamiętam
Wróbelki zastanawiając się co tam wsadzić myślałam m.in. o 'Amanogawie' albo o wiązie holenderskim 'Wredei'(ale czytałam że bywa kłopotliwy) albo o śliwie wiśniowej Pisardi....
A może przesadzić w to miejsce cisa (zaznaczony i podpisany na fotce), który dość jest już spory i jego obecne miejsce nie jest zbyt idealne.

Chociaż tam chyba pasowałoby by mi coś wyższego...
Ogród w remoncie 20:57, 28 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Aniu sama zobacz. Ja wiem czy się łamią? Chyba normalnie jak wszystkie. Jak bardzo wieje to trochę gałązek później leży ale to nic dziwnego.

fajnei to wyglada, tak na oko to co jakies 2 m sadzone chyba.
nawet niewiesz jak mi rozjaśniasz
Zmienić pobojowisko w ogród... 20:52, 28 lis 2017

Do góry
Zrobiłam dziś szybciutko pomiary i jest nieźle: intuicyjnie umieściłam na rysunku pokrywę od szamba w tym miejscu, gdzie on faktycznie jest (no dobra, walnęłam się o 10 cm ).

Zmieniłam nieco kształt trawnika tak, by rozszerzał się w kierunku podjazdu. Będzie więcej miejsca na iglaka przy narożniku domu.

Nie mogę się doczekać soboty.
Nowocześnie z różAnką :D 20:50, 28 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania, czy te brzozy mają być romantycznym bukietem wtedy kilka w jeden dołek, jak bukiet albo blisko siebie.
Czy luźnym, swobodnym zagajnikiem?

Czy elementen struktury rabaty - wtedy dopasowanym do układu innych drzew, osi widokowych?

Jaka jest funkcja tego kwadratu 5x5?

I co będzie pod tymi brzozami? Rodki? Derenie? Tuje ? - to aktualna wersja poszycia pod brzozami?

zacznę moze od odpowiedzi jaka mialby być funkcja..nawiązanie do kwadratu z ogniskiem tylko
widok z tarasu na to miejsce gdzie miałyby być brzozy, w rogu za hortensjami

chodzi mi o taką brzozowa jaka jestw ogrodzie z lustrem czy u Edyty, Sylwi. niewiem czy można to nazwać swobodnym zagajnikiem. byłyby tam rodki jak u Sylwi, derenie.. to do ustalenia w sumie jeszcze.

bardziej zalezy mi na tym żebyście pomogli mi zdecydowac czy dobrze to wymyśliłam i jesli tak to ile tych brzóz dać
Dwa ogrody 20:44, 28 lis 2017

Do góry
Tamaryszku, Pszczółko, Magnolio Żeliwny gar stoi i sam troszczy się o siebie
dla wielbicieli zardzewiaczy

Sylwio wianek zrobiłam z owocków róży, która wykorzystywana była jako podkładka do produkcji róż miniaturowych. Powinnam choć jedną wykopać, bo jest świetna do takich dekoracji. Podkład z czerwonych gałązek derenia uplotłam sama, dlatego ciut krzywy
Małgosiu, molinie rosną ze trzy lata, raz przesadzane, wiosną znów do podziału. Wczorajszy kolor
(hortensje już oskubane, nawiezione obornikiem, przysypane dębowymi liśćmi, jeszcze troszkę kompostu im rzucę)

Podwórkowa rehabilitacja 20:30, 28 lis 2017

Do góry
Kiedyś to był dąb wenge
W trakcie szlifowania.

W trakcie malowania.

Po tym po tym i po decoupagu

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 20:24, 28 lis 2017

Do góry
Moje wianeczki.

Podwórkowa rehabilitacja 20:13, 28 lis 2017

Do góry
Pokaż co wyszło. Też kiedyś robiłam takie rzeczy, pracowałam na Warsztatach Terapii Zajęciowej i tam z uczestnikami mogłam dać upust. teraz trochę mało czasu ale coś dziabnę od czasu do czasu.
to jedna z moich ulubionych lalek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies