Aniu, mam początek. To duża rabata, więc chyba najlepiej robić ją etapami. Pierwszy etap to 2m x 5m.
Przyjęłam, że tuja od płotu posadzona jest ok. 30 cm (?) oraz że tuja zajmuje 60cm rabaty. Od tuj do pnia hortek (również w założeniu) to ok. 80 cm. Jesteśmy już przy 1,4 m. Zostaje jeszcze 60-cio cm pasek na żurawki. Te posadzisz ok. 20 cm od brzegu rabaty. Zostaje 40 cm od żurawek do hortek. Hortki jak się rozrosną będą miały ok. 1 m średnicy. Pomiędzy hortkami zostaje ok. 50 cm miejsca na byliny. Może trochę więcej. To zależy od odmiany i jak Ci będą rosły
Mierzyłam w PS, więc kratek nie widać na obrazku.
Pomiędzy hortkami 2x Agastache, posadzone blisko siebie. Ok 30cm, a do pnia hortek maja 50 cm.
Penstemon x3 do pnia hortek mają również 50 cm, mogą mieć 40 cm, a pomiędzy sobą też ok. 30-40 cm.
Ostróżki x1 potrzebują miejsce i przyjmuje się ok. 80 cm na odstęp. „Posadziłam” jedną przy pierwszej hortce tak na spróbowanie, czy ona tam się zmieści.
Echinacea czyli jeżówki nie potrzebują tak dużo miejsca. 30 cm powinno wystarczyć. Do hortek mimo to jest zachowana odległość 50 cm i do innych bylin ok. 40 cm.
Musisz mieć miejsce na cięcie i czyszczenie tuj, więc byliny nie mogą być sadzone tak od razu przy tujach. I tak pewnie jak już się wszystko rozrośnie, tak po mniej więcej 3 latach dla bylin, to będzie ciasnawo
Nie musisz latać przy sadzeniu z linijką w dłoni. Wystarczy własne ramię - od palców do łokcia to ok. 40 cm. Dłoń to ok. 10 cm. Szerokość dłoni to ok. 5 cm.
Może inne dziewczyny będą miały jakieś uwagi i pomysły. Co parę głów to nie jedna