Aga jeśli chcesz się zasłonić to na szybko matę cieniującą ale tą jasną, jak u mnie. Chyba masz tą samą wystawę słoneczną co ja z grabami i hortkami więc ażur przepuści wystarczająco światła dla roślin.
Sadziłabym żywopłot - możesz sadzić buka, dłużej będziesz miała liście, zasłoni Cię od sąsiada. Drzewa - ja posadziłabym duże, takie by "rozmyć" widok domu sąsiada. Musiałabyś ustawić w ogrodzie coś co dawałoby Ci komfort patrzenia z okna typu wysokie listwy itp zrobić zdjęcia... wybrać miejsce, zobaczyć na jaką wysokość musiałabyś mieć drzewa i wtedy myśleć - czy czekać aż urosnie klon + dodatkowi koledzy, bo jeden nie spełni zadania lub wykosztować się ale kupić duże okazy, niekoniecznie klony choć pięknie by się przebarwiały na czerwono i żółto/miedziany żywopłot z buka + ciemozielone cisy

miodzio
Żywopłot bukowy w plecach, potem drzewa... a na końcu możesz wpisać tam cisy, w jakiej formie musisz rozważyć - czy niskie żywopłoty, czy formy geometryczne, tylko będziesz musiała "rzucić" tymi cisami jeszcze w hortki które masz w prawo, jak dobrze się orientuję...
A dodatki sobie wybierzesz potem, zobaczysz jak będzie operować Ci światło...
czy coś takiego wchodzi w grę?
żywopłot z buka ( na pierwszym zdjęciu tez widziałam żywopłot z liściastych) potem drzewa, w nogach cisy ( formę musisz sobie określić) i kulki lub w ich miejsce trawy... jeśli byłoby nudno za cisami możesz sadzić anabelki - docenią nieco cienia, a cisy nie pozwolą im się wywalać
musisz zrobić zdjęcia z miejsca z którego chcesz wprowadzić zmiany, czy tylko z okna czy z tarasu też...
ja posadziłam jarząbki by z czasem, gdy usunę gruszę też zasłonić się od tamtej strony, jest z górki i widać moje podwórko od ulicy

ale ja mam czas by poczekać aż jarząbki urosną... sąsiada niet