Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Typografia ogrodu 17:54, 18 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Lekko nieswojo się poczulam ....możesz rozwinąć

Ojoj, nie chciałam tego sprawić. Taki mój lapsus Pewnie napisałam po Twoim poście. Nie pomyślałam, że może być to odebrane jakbym odpowiadała na ostatni post. .
Odpowiadałam Asi na jej wcześniejsze pytanie, czy już uszyłam coś z biało niebieskiego materiału.

Dopisuję, bo poszłam sprawdzić, co napisałaś przede mną.
lojalna_ napisał(a)
Zdolna kobitka juz to mówilam ale in tak nikt mnie nie u ciszy !

No tak, mój post pod tym... Jak grożba
Naprawdę - bez żadnych podtekstów odnosiłam się tylko do pytania Asi.
Wybacz
Pszczelarnia 17:46, 18 lis 2015

Do góry
A dla rodgersji będzie za dużo słońca?

Bo mi przychodzi do głowy rodgersja, paprocie i ciemierniki.
Ale ja tych krzewów nie znam, więc pewnie jak kulą w płot...
Typografia ogrodu 17:44, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Jeszcze nie, ale już niedługo.

Lekko nieswojo się poczulam ....możesz rozwinąć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:50, 18 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Iwcia.
Zostawiłem tę wskazówkę na przyszłość dla innych.

No nie bardzo dla innych. Wszak na końcu widnieje to: "co oznacza, że to Ty nas zasmuciłaś, a nie Pani Danusia Ciebie".
Bycie bardzo świadomym ogrodnikiem, z dużą wiedzą i doświadczeniem nie upoważnia do negatywnego oceniania innych, szczególnie jesli są "zielonymi nowicjuszami".
waldek727 napisał(a)
Ogród to nie lotnisko, tylko tętniący życiem fragment przyrody umilający nam spędzanie wolnego czasu na własnej posesji.

Każdy ma prawo urządzania własnego ogrodu w taki sposób, w jaki chce lub w jaki mu sie podoba.
Ponadto, z tego co widzę, Basia ma wielki ogród, więc część wybrukowana wcale nie jest nazbyt wielka.

Danusia jedynie zasmuciła Basię. Ty ją potraktowałeś kijem belsbolowym.

I pisz jedynie w swoim imieniu, proszę. Bo mnie Basia nie zasmuciła.
Typografia ogrodu 15:45, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Czekam zatem na efekty
Ogród do kwadratu 15:16, 18 lis 2015

Do góry
Mam nadzieję, że przy "myśleniu" obrębiasz dół spódnicy?
Bo mnie ciekawość zżera.
Blaski i cienie nowego życia 15:14, 18 lis 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bo miałam powiedzieć, że ukrywane cebulek to nic ale ukrywanie roślin po kompostownikach to już - pukam się w czoło - obsesja braku towaru?
Spiżarnia roślinna - a potem dziwię się, że nornicom smakuje. Ale teraz kopcuję z donicami.

Jak to "ukrywanie roślin w kompostowniku"? Dlaczego? Po co?
Typografia ogrodu 15:02, 18 lis 2015

Do góry
Typografia ogrodu 14:21, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Wow, wianek cudny. A te maleńkie to koraliki jakies? Skąd się takie bierze?
No i kołderka śliczna. Ten materiał w gwiazdki mi się podoba. Skąd się taki bierze?

Jak to skad? Ode mnie w pakiecie z wiankiem a tak powanie to trzeba na ladnie rzeczy czasem sie napolowac choc na szczescie jakosc juz jest coraz lepsza w sprzedazy. Albo robic rozne rzeczy samemu.
A szylas juz cos z tego materiału w pasy o ktory pytalas?
W oflisowym ogrodzie 14:21, 18 lis 2015

Do góry
kamila66 napisał(a)
W ramach luzów może miałby ktoś ochotę coś zaproponować
to część przedogródka na której brakuje tła
Zastanawiam się czy nie dosadzić tu dwóch śliwy nigra a pomiędzy miskany graziella

Nutkajskiego zabierz stąd. Teraz jest malusi, ale kiedyś urosnie, a to wielkie drzewo jest. W szerokość też. Zresztą nutkajskie najlepiej wyglądają jako solitery. Nie pisz, że nie masz gdzie przesadzic, bo u mnie sie zmieścił, choc mam ogród o połowe mniejszy niż Ty

Bardzo mi sie podoba sposób wykorzystania kamieni na rabatach. Niby nie mój styl, a jednak podoba mi sie. Wracam do czytania.
Typografia ogrodu 13:57, 18 lis 2015

Do góry
Wow, wianek cudny. A te maleńkie to koraliki jakies? Skąd się takie bierze?
No i kołderka śliczna. Ten materiał w gwiazdki mi się podoba. Skąd się taki bierze?
Co z tym ogródeczkiem począć 13:55, 18 lis 2015

Do góry
No Pamiętam, że w ubiegłą zimę kupiłaś Ewo jakieś wielkie ilości ciemierników. Planujesz dokupić?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 13:53, 18 lis 2015

Do góry
Gosia, przeczytałam 30 stron od początku i trzydzieści od końca
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Twojej pracownitości i inwencji.

Fajny pomysł, by byliny z nasion w mixie posadzić gdzieś przejściowo i dopiero jak zakwitną – podzielić na kolory. Zrezygnowałam z zakupu nasion krwawnika, bo nigdzie nie było jednokolorowych. Ja nieogarnięta

Aminek mi chciejstwa włączył. Nie znałam, a sliczny jest.

I z sadzonkowaniem chryzantem chyba spróbuję.
Co z tym ogródeczkiem począć 13:48, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A mnie się ciemierniki wysiały. Wsadziłam w doniczki i zadołowałam. Jesli przezimują, będę o 7 sztuk bogatsza
co pewnie i tak mnie nie powstrzyma przed zakupem kolejnych, jak rzucą zimą do L. lub B.

Czyli czekamy na zimę.
Co z tym ogródeczkiem począć 13:45, 18 lis 2015

Do góry
A mnie się ciemierniki wysiały. Wsadziłam w doniczki i zadołowałam. Jesli przezimują, będę o 7 sztuk bogatsza
co pewnie i tak mnie nie powstrzyma przed zakupem kolejnych, jak rzucą zimą do L. lub B.
Blaski i cienie nowego życia 13:23, 18 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Cebule - podróżniczki Dwa miesiące w samochodzie? Jesteś lepsza, niż ja, bo ja - choć kamufluję przed małżonkiem - to jednak ukrywam je gdzieś w domu
Ogrodowe cudne są, nie rezygnuj tak łatwo. Wprawdzie swoje wielkie krzaki wydałam swego czasu, ale mam nowe, nawet w tym roku powiekszyłam kolekcję o białe (mają być niższe).

Jeśli ogrodowe nie kwitną, to albo przemarzły im pąki (wczesną wiosną, nie zimą) albo mają za mało papu. Bo ogrodówki są bardzo żarłoczne.

Hiacynty w kompost, żeby ładnie kwitły. Ale to już chyba u mnie czytałas.

Wiesz nawet nie chodzi o kwitnienie, bo w tym roku mimo upału kwitły. Ale były spalone słońcem więc wiem że wymagają osłony i to znacznej. Że żarłoczne to już mi Kindzia dawała znać. A hiacynty to kochają papu jak wszystkie cebule w tym roku hiacyntów nie kupiłam lecz narcyzy,czosnki i szafirki. A Ty będziesz mieć kolorową wiosnę
Grubej dyni zmagania z naturą 12:41, 18 lis 2015

Do góry
Jaki śliczny żywopłot grabowy.
A świerk chyba cięty, taki równy.
W Gąszczu u Tess 12:39, 18 lis 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
A mnie się podoba tak jak jest

Dzięki Też ją bardzo lubię. Jednak jakies poprawki zrobić muszę, bo ML pożarły stożek, a szkoda byłoby, gdyby od tego ścisku ucierpiał. Więc prawie na pewno muszę zabrać stąd stożek, albo ML.

margaretka3 napisał(a)
Ooo, tak! Tę rabatę i ja pamiętam z moich początków tutaj, a przy dziesiątkach tysięcy zdjęć naprawdę można wielkiego zawrotu głowy dostać I to jedna z rabat, która ten kołowrotek w głowie stopuje
I jak wreszcie moje jedyne miejsce cieniste na działce będzie gotowe do obsadzenia, to będę się inspirować
Świetna propozycja Danusi

Noooo, Margaretko - ależ pieknie ubrałaś w słowa pochwałę tej rabatki. Inspiruj się, to dla mnie zaszczyt. Tym większy, że rabatkę - jak starsi stażem pamiętają być może - zaprojektowała Danusia, ale połączenie kopytnika z citronelką to mój pomysł.

Toszka napisał(a)
Pomysł Danusi z lizakami jest cudny. Tylko... czy dla ginkgo nie za mało słońca....

Cieszę się, ze zobaczyłaś plusy w zielonej hochli

To marikeny potrzebują dużo słońca? Muszę poczytać.
A zalety zielonej chochli doceniam od chwili, gdy mi ją dałaś (jeszcze raz wielkie dzieki). Teraz doszedł jeszcze jeden plusik - za jesienną barwę.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających

Nie piszę, co zrobiłam w weekend w ogrodzie, bo chciałam zdać relację trochę obrazkową, a tu nie mam zdjęć.
W Gąszczu u Tess 12:14, 18 lis 2015

Do góry
Czy Toszka tutaj zagląda? Tess, przepraszam za wtręty.

Mam pytanie o ten mocznik? Czy naprawdę teraz taki azot może zaszkodzić drzewom i pobudzić je do wzrostu? To jest oprysk na resztki lecących liści i nagie gałęzie.

Co robią teraz ekologiczni sadownicy?
W Gąszczu u Tess 12:04, 18 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Tessiu dawno mnie nie było ale troszkę nadrobiłam i prztyknęłam się w głowę, ze zapomniałam o sposobie na przesiewanie kompostu...

Zdjęcie cytuję bo przy tej pogodzie co mamy ostatnio energetyczne kolory bardzo wskazane

Pozdrawiam ciepło

Ja też zapomniałam o tej metodzie, Toszka mi przypomniała.
lindsay80 napisał(a)
Pomysł z Marikenami super jest!
Matko ile Ty tych cebulek nawykopywałaś, będą wiosenne niespodzianki w donicach

Ile? Mnóstwo! Ale żal mi było cokolwiek wyrzucić, wszak będe potrzebowała cebulowych do nowej części. Ciekawe, jak ja to podzielę wiosną - bo piętrowo w skrzynkach posadziłam
kamila66 napisał(a)

Dzień Dobry
Z sentymentem patrzę na tą Twoją rabatę, pamiętam jak pierwszy raz trafiłam na Ogrodowisko spisałam wszystkie rośliny, które tutaj masz . Kartka na tablicy korkowej wisi do dzisiaj

Witaj, Kamilko To miłe, że Ci się podoba, ale po co spisałaś? Zamierzasz taką zrobic u siebie?
nawigatorka napisał(a)
Pomysl z marikenami ok ale jak dla mnie 3 sztuki w tym miejsci to o dwa za duzo

No też nie wierzę, że tyle mogłabym tam wcisnąć. Ale cały czas myślę, myślę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies