Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 10:54, 10 lis 2017

Do góry
bozga napisał(a)

Na szczęście jeszcze mnie nie zakopali Miałam inne rzeczy na głowie i ogród zszedł wyraźnie na plan drugi, poza tym chyba miałam jakiś moment przesytu
"mocy" nabrałam po ostatnim huraganie, który wymusił prace porządkowe a ja chyba jestem uzależniona od zmian i natychmiast głowa pełna pomysłów ( tylko mogłoby nie padać jeszcze ze 2 tygodnie bo przed zimą chciałabym skończyć a wszędzie narobiłam wtórnego bałaganu, na dodatek zamierzam jeszcze jesienią wyraźnie podciąć korony klonów, ucięłam jedną gałąź- nie płaczą a wiosną się z nich leje, jarzębiny zostawię na wiosnę ( kupiłam nawet w tym celu piłę spalinową- taką oczywiście dla amatora, bo jednak drzewa podrosły i można się zarobić na śmierć mając tylko ręczną. Kilka fotek z mijającego, słonecznego tygodnia, hortki brązowieją z dnia na dzień , dobrze, że nierówno

Bardzo jestem ciekawa tych zmian, proszę pokaż jak tniesz korony klonów i innych drzew.
Masz ich b.dużo w ogrodzie, napisz jak sobie radzisz z plątaniną korzeni, jak hortensje dają radę przy takiej konkurencji po wodę?Czy możesz polecić jakieś niewysokie drzewko max do 5m korzeniące się głęboko, żeby nie mieć konkurencji w korzeniach, oprócz klonów?
Zakręcony ogród 10:44, 10 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Hehe.
W takim razie, ponieważ jestem wredna i złośliwa, to jeszcze dołożę kamyczek:

Myślę że w tej wersji nie ma ryzyka, że ktoś będzie szedł przez trawnik

Ale tak na serio: to zadziała, jeśli ścieżka będzie jedynym wejściem do altany, a nasadzenia na rabacie będą na tyle gęste, że się w nią nie da wejść.

Tymczasem z tyłu ma być część użytkowa i wchodzenie do niej przez altanę będzie niewygodne.
Dlatego ciągle kombinuję, żeby pomiędzy altaną a drzewami zrobić jakieś przejście w rabacie do tej części użytkowej i wtedy ciągi komunikacyjne wyglądałyby tak:

Przyznam jednak, że to będzie ciężki kawałek do zgryzienia (ten między altaną a podestem): jak go zrobić, żeby po rabacie dało się przejść, a żeby jednocześnie nie robić tam rabaty żwirowej (bo tu się kompletnie nie sprawdzi)?

Zgadza się Pomiędzy altana a podestem żwirek odpada z powodu omawianych liści ,żołędzie itd. Ja widziałam ścianę zieloną pociągnięta w bok -ta która zakrywan barłok z tyłu (z cisów ?), tak,żeby altana miała zielone towarzystwo i trochę intymności nabrała. Wówczas można by zrobić przejście między zieloną ścianą a altaną. Tam szeroko nie musi być, tak ,żeby taczka przejechać wystarczy.
ale o co chodzi w nowych rysunkach ? Cienkie linie to ew scieżka ?
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:40, 10 lis 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Było dla ducha teraz dla ciała pyszności Ani z dębowego lasu ☺

Teraz nasze juz pyszności .☺

Zdolną mam sąsiadeczkę i ma zdolnego męża czyli zdolniachy z nich

Ale mi już świętami u Was zapachniało
Zakręcony ogród 10:25, 10 lis 2017

Do góry
Hehe.
W takim razie, ponieważ jestem wredna i złośliwa, to jeszcze dołożę kamyczek:

Myślę że w tej wersji nie ma ryzyka, że ktoś będzie szedł przez trawnik

Ale tak na serio: to zadziała, jeśli ścieżka będzie jedynym wejściem do altany, a nasadzenia na rabacie będą na tyle gęste, że się w nią nie da wejść.

Tymczasem z tyłu ma być część użytkowa i wchodzenie do niej przez altanę będzie niewygodne.
Dlatego ciągle kombinuję, żeby pomiędzy altaną a drzewami zrobić jakieś przejście w rabacie do tej części użytkowej i wtedy ciągi komunikacyjne wyglądałyby tak:

Przyznam jednak, że to będzie ciężki kawałek do zgryzienia (ten między altaną a podestem): jak go zrobić, żeby po rabacie dało się przejść, a żeby jednocześnie nie robić tam rabaty żwirowej (bo tu się kompletnie nie sprawdzi)?
Ukojenie 10:10, 10 lis 2017

Do góry
Takie poranne widoczki:
Kolejny raz hortensje ogrodowe i zolta the fairy, ktora zrobila sie brzoskwiniowa uznalam, ze zakwitla

Zdjecia slabe bo z lampa i po ciemku.
Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 10:10, 10 lis 2017

Do góry
Odświeżam wątek, jak tam Wasze grudniki, mój szykuje się do kwitnienia, uratowany z kompostownika

Już zdobi kuchenne okno

Zakręcony ogród 10:07, 10 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Jak to dokładniej rozrysowałam, to mi jeszcze wyszła zmiana.
Pierwotny plan był taki:

A nowy plan taki:

Jak się w drugiej wersji inaczej zrobi schody do przodu, a nie z boku, to i rabata się wtedy zmniejsza (nie zachodzi aż na taras): nie ma problemu z wpasowaniem płyt w rabatę i eM mniej krzyczy o trawnik

i po co Ty mi kobieto te porównanie pokazujesz ? Ja już pochowałam stary projekt ,żałobę przechodzę a Ty mi go przypominasz Jaki on ładny

Radość eMusia bezcenna fakt. Rozumiem,że zostawiamy jednak w tej wersji podokienna ?
Zakręcony ogród 09:58, 10 lis 2017

Do góry
Jak to dokładniej rozrysowałam, to mi jeszcze wyszła zmiana.
Pierwotny plan był taki:

A nowy plan taki:

Jak się w drugiej wersji inaczej zrobi schody do przodu, a nie z boku, to i rabata się wtedy zmniejsza (nie zachodzi aż na taras): nie ma problemu z wpasowaniem płyt w rabatę i eM mniej krzyczy o trawnik
Zakręcony ogród 09:27, 10 lis 2017

Do góry
Dorka, energią i zapałem to mogłabyś obdzielić niezłą liczę osób

A wracając to rabaty podokiennej

makadamia napisał(a)

myślałam, że mówicie o czymś takim (ja tak zrozumiałam)

Tylko nie patrzcie na linie rabat, chodziło mi o poprowadzenie też ścieżki
Z Pszenicznej ... 09:18, 10 lis 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Krysiu u mnie kominek z DGP więc obudowa musiała zmieścić komin+kominek+komorę DGP
Obudowa z płyt krzemianowych.

Ciekawie!!!A nie wygląda żeby aż tyle miał w sobie

Czy sumaki nie rozrastają się na potęgę?
Lawendowy zawrót głowy 09:01, 10 lis 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Buxiaki I pilnujcie się co by Was listopadowa melancholija nie dopadła jak Fidka ))♡♡♡♡♡♡♡♥♥♥♥
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

NIe no...jakie spojrzenieEwidetnie melancholia to jest
Ogródek Iwony II 08:56, 10 lis 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, właśnie teraz będzie na to czas.
Mnie poprosiła e-Ma siostrzenica, zeby kolderkę do wózeczka dla lalek wydziergać.Na prezent. Zawzięlam się i w jeden wieczór zrobiłam. Druty głęboko schowane w starych robótkach wyszukałam. Pewna mała dwulatka będzie miała radochę.
Wszystko za sprawą Mirelki. Zmotywowała mnie.

szwagierka doszyje podszewke i będzie ładny komplet

Mam ochotę na zrobienie poduszek na drutach. Muszę tylko włóczkę kupić

Ale cudeńko!!!Takich rzeczy w sklepie nie kupisz. Do takich robótek trzeba mieć cierpliwość
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:39, 10 lis 2017

Do góry
malenkie pączki derenia, podobno kwiecistego
czy mozna ocenic co z nich bedzie ?

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:30, 10 lis 2017

Do góry
Na dowód, że liście mnie zaatakowały...

Trawki...jako, że ich więcej robią też większe wrażenie-strach pomyśleć co będzie za rok.

I na koniec dyńka wesoła-nie, nie moje dzieło.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:03, 10 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)
Dzisiaj siedziałam i projektowałam ogrodzenie działki, matko jakie one drooogie...
w końcu wyliczyłam, że ozdobną bardziej wypasiona zrobię tylko bramę wjazdową i furtkę a reszta niestety z paneli 3D siatkowych grafitowych (wyszło 120 mb)
Zupełnie nic nadzwyczajnego a ja się cieszę jak dziecko (chyba mało mi do szczęścia potrzeba), mam już dość braku ogrodzenia
tu tylko cześć frontowa:

Dokładnie wiem co czujesz Ja wprowadziłam się 5 lat temu a dopiero teraz w wakacje z eMusiem ogrodzenie robiliśmy. Jaka radość wielka. Dodatkowo robiliśmy sami ( na znaczy bardziej eMuś ja malowanie i catering ) to tym bardziej cieszyło jak powstawał Cieszę się razem z Tobą
Ogród z wilkiem zamkn. 07:59, 10 lis 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
dziewczyny zbiorowo Wam bardzo dziękuję buziaki .......jakoś to musi być ....
Miałam wykasować tamtego posta ,ale w sumie chyba nie musimy o samych kwiatkach gadać
I z ogrodu nic nie mam ,ale biedronkowe różyczki mam

Biedronkowe różyczki i goździki są niezmordowane . Bardzo je lubię
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 07:09, 10 lis 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kora. Ostatnio usmiechnęłam się, bo w gazecie ogrodowej znalazłam ogród który zajął II miejsce i miał identyczny zagajniczek. Nawet wrzosowisko prawie identycznie zrobione A i reszta ogrodu, jakby ogrodowiskowa.

Jednym słowem sprawdził się zagajniczek.

Daniusiu, zgadza się. II miejsce zajął ogród ogrodowiskowy - naszej AngelikiX: "Na zielonej... trawce ".
Tysiąc radości i utrapień 07:01, 10 lis 2017

Do góry
jona napisał(a)

Ciekawa odmiana. Bardzo skromna. Taka różana "niezapominajka". Piękna.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 06:58, 10 lis 2017

Do góry
effka napisał(a)
Dzisiaj siedziałam i projektowałam ogrodzenie działki, matko jakie one drooogie...
w końcu wyliczyłam, że ozdobną bardziej wypasiona zrobię tylko bramę wjazdową i furtkę a reszta niestety z paneli 3D siatkowych grafitowych (wyszło 120 mb)
Zupełnie nic nadzwyczajnego a ja się cieszę jak dziecko (chyba mało mi do szczęścia potrzeba), mam już dość braku ogrodzenia
tu tylko cześć frontowa:

Widzę że co do ogrodzenia pidjęliście dokładnie taka sama decyzje jak my Żałuję ze nie wzięłam dziś wolnego
Ogród, mydło i powidło. 05:52, 10 lis 2017

Do góry
katel napisał(a)

Czasu mało i ostatnio trochę z podpisami się ociągałam - postaram sie poprawić .
Poprzedni post ze zdjęciami:
dereń kwiecisty, kalina Watanabe, miskant Zebrinus, Miskant Memory, magnolia Iolanthe .

Kasiu to Cornus Florida - dereń kwiecisty (miał być Rubra, czyli różowy ale po 7 latach okazał się kwitnąć na biało - ale i tak go uwielbiam)
Pąki zawiązuje jesienią - mój pierwszy raz ma ich aż tyle .
Zdjęcie z wiosny i jesieni:

W zeszłym roku dokupiłam Cornus Florida Rubra - czy będzie różowy okaże się jak zakwitnie - mam nadzieję, że nie będę musiała znowu czekać 7 lat (narazie pąków brak ) - to ten po prawej czerwoniutki:

Tak na wszelki wypadek gdyby ten kolejny dereń również kwitł na biało dokupiłam jeszcze derenia Cherokee Brave (strasznie bym chciała mieć derenia z różowymi kwiatami), miał 2 pączki ale zmarzły, teraz ma kilkanaście ale czy nie zmarzną okaże się wiosną - wybarwienie jesienne mniej spektakularne:

Kasia, czy te derenie można prowadzić jak niewielkie drzewka czy będą zawsze dążyć do bycia krzewem? Nie wiesz czy pod nimi można grzebać w ziemi, czyli mieć byliny, przesadzać rośliny.Jak się korzenią, płytko czy głęboko?
Szukam niewielkiego drzewka, które będzie miało koronę na wysokości ponad 2 m i będzie miało szeroką koronę.
Tylko one b wolno rosną, boję się że nie doczekam takiej formy Twój piękny, ale jak na 7 lat to b wolno rośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies