Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 07:50, 17 mar 2018

Joasiu, wysiewy na tę chwilę tylko takie, częścią pomidorków pewnie się z kimś podzielę, jeśli wszystko będzie rosło.
Miałam mieć zrobioną szklarnię i sprawa się posypała, a pomidory już posiane Chyba zamówię taką z poliwęglanu.
Martwi mnie również ten brak śniegu, w nocy było u nas -7 stopni. Ale jaki mamy wpływ na pogodę?
Za chwilę zabieram się za pikowanie stipy, ziemia ogrzana, doniczki są.
Gabriela 15:28, 17 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
[b]
miały być dalie o ciemnych liściach

Poczekaj, będą, na razie masz pierwsze liście - liścienie, ciemne są te trzecie dopiero, a łodygi są już ciemno podbarwione.

Skąd miałaś nasiona? Bo jak od Legutki, to faktycznie może być różnie.

Podziwiam stipę, toż to łan.
Milka 06:46, 18 mar 2018

Bardzo jestem ciekawa tej dalii, bo to moje ulubione. Mam bulwy swoje, kwitna czerwono pomaranczowymi kwiatami. Tylko jakos nasion nie wytworzyly.
U mnie tez po lutowych mrozach sporo róż bedzie do skrocenia.
Pozdrawiam, wysiewy dorodne.
paniprzyroda 10:10, 18 mar 2018

Gabrysiu, to dobra wiadomość nasionka zebrałam z tych dalii, które zamawiałam chyba trzy lata temu. W pierwszym roku zebrałam nasiona, pamiętam, że je rozsyłałam niektórym ogrodniczkom Sama zaś przechowywałam karpki. Nasion więcej nie zbierałam. W tym roku oświeciło mnie na koniec sezonu, jak został ostatni kwiat. A teraz w ostatnim numerze GW czytam, że to dobra odmiana.

w tym roku kwitły tak, żałuję, że nie zebrałam więcej nasion, a szkoda, że nie mają też kwiatów w kolorze pomarańczowym, byłyby jak znalazł na żółtą rabatę

paniprzyroda 10:25, 18 mar 2018

Irenko, a nie masz ich przypadkiem ode mnie? Bo chyba Ci wysyłałam, a od Ciebie mam ClaręTo pierwszy rok uprawy

zima wiosna nie odpuszcza, przebiśniegi padły

krokusy zmrożone stoją na baczność

paniprzyroda 10:28, 18 mar 2018

w domu kwitnie

a humor poprawiłam sobie bratkami, które czekają na ocieplenie

AgataM 10:29, 18 mar 2018

Śliczna jest ta dalia. Same liście są jej ozdobą. Kwiat wydaje się duży, czy tak na zdjęciu wyszedł?
paniprzyroda 10:36, 18 mar 2018

Agatko, trudno powiedzieć, taki średniej wielkości raczej
Gabriela 10:58, 18 mar 2018

paniprzyroda napisał(a)
Gabrysiu, to dobra wiadomość nasionka zebrałam z tych dalii, które zamawiałam chyba trzy lata temu. W pierwszym roku zebrałam nasiona, pamiętam, że je rozsyłałam niektórym ogrodniczkom Sama zaś przechowywałam karpki. Nasion więcej nie zbierałam. W tym roku oświeciło mnie na koniec sezonu, jak został ostatni kwiat. A teraz w ostatnim numerze GW czytam, że to dobra odmiana.

w tym roku kwitły tak, żałuję, że nie zebrałam więcej nasion, a szkoda, że nie mają też kwiatów w kolorze pomarańczowym, byłyby jak znalazł na żółtą rabatę

Mam je z tego samego żródła (SR) od 2014 roku i od tego czasu bardzo je lansuję, rozdając nasiona potomstwa. Dzieci biskupa. To mix, więc powtarzają z nasion ciemne liście a kolory są przeróżne, miałam i pomarańczowy, zobacz to są dwa zdjęcia z moich nasion oryginalnych, czyli z paczuszki wysianej w 2014, więc nie trać nadziei, bo i pomarańczowy może się trafi, czego oczywiście życzę. Mam tak dużo już tych karpek, że nie oznaczam koloru, są ogniste i już, bo bym Ci sprezentowała już teraz.

Urszulla 11:46, 18 mar 2018

Wysiewy pooglądałam. Stipa fajna. Chyba by mi się taka szkółka przydała. Koniecznie muszę nasion poszukać.
A stwierdzeniem "bratkami poprawiłam" mnie rozbawiłaś

Musiałabym Laurowiśni dopytać o drżączkę. Bo od niej mam. W zeszłym roku mi nie wzeszła. Próbuję jeszcze raz.