Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Tylko jedna rabata!! 10:38, 12 lut 2015

Do góry
Kto tutaj prosi o pomoc i w jakiej rabacie? Bo emila - poszłam na wątek, ogród jest, z kolei wkleiła zdjęcia w ten sam wątek Lady, ja się pogubiłam.
Tylko jedna rabata!! 10:32, 12 lut 2015

Do góry
LadyR napisał(a)
Od południa hosty i rododendrony się ugotują.

Niekoniecznie, jak zrobisz dobre podłoże, dasz różaneczniki z grupy Yakushimanum i będzie wilgotno to nie ma problemu, hosty też, aby wodę miały.

Bo jak posadzisz w piach i na patelni to koniec.
Tylko jedna rabata!! 10:30, 12 lut 2015

Do góry
emila napisał(a)
Toszka bardzo dziekuję za inspirację, płot czarny bardzo mi się podoba ale na pewno mąz na niego sie nie zgodzi więc na pewno w gre wchodza tylko roślinki.
Myślałam nad cisami tylko pytanie czy wróble mi sie tam nie zadomowią.

Tak się zastanawiam, że pewnie powinnam patrzeć na rośliny w półcień.

Żeby kupic cisy wielkości płotu trzeba wydać majątek, a bździnki sadzić to następne pokolenie skorzysta a zasłonić płot trzeba, skoro betonowy proponuję bluszcz - da dobre tło i szybko zarośnie i będzie zielone tło, przed nim hortensje bukietowe. Z miskantów Variegatus daje radę w półcieniu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:23, 12 lut 2015

Do góry

Na lewo pod płotem cd, rabaty i pas hortensji. Tutaj trzeba nadać wysokości, dodać koloru a nie niskie bukszpany.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:15, 12 lut 2015

Do góry

Tutaj także brakuje koloru, smutno jak przy kościele Najbardziej brakuje czegoś do wysłonięcia budynku (strzałki czerwone), rabatę zakończyliście za wcześnie, ale jest wyjście. Albo ją pociągnąć i wyjechać dalej w prawo wybrzuszając, albo posadzić drzewo w trawniku i dać mu wysepkę przy pniu z hostami lub zurawkami. Wtedy zasłoni budynek.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:08, 12 lut 2015

Do góry
U ciebie jest akurat co inne potrzebne. Oto propozycja

Mus ozywić ten smutny ogród

Dwie trzmieliny (ładne kulki na pniu), jedna może być wyższa, ale muszą być łądne, równy pieniek.
Potem na brzegu artakcyjne zurawki "Berry Smoothie"
Potem hortensja 'Vanille Fraise' - cudnie przebarwia się z białego
Berberys Bagatelle, Admiration lub jakiś inny ale nieduży i musi być bordowy lub różowy
a z lewej miskant np. 'Morning Light' i też żurawki pociągnięte w stronę rabaty.

Tutaj bukszpany? porażka będzie.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:01, 12 lut 2015

Do góry
Dałam Ci listę o wiele lepszych roślin, które będą dobrze ożywiały ogród, wyobraź sobie jałowce tuje i bukszpany, coś nie ten teges

Zacznij od hortensji, mój ogród jest typowo bukszpanowy, nie ma jałowców a tuje są, ale akurat w ich sąsiedztwie w sumie nie ma bukszpanów, tylko osłaniają od sąsiada. Reszta żywopłotów to mur z bluszczem i świerki serbskie strzyżone.
Poza tym to droga impreza i chorują, aby były ładne trzeba posadzić duże, chorują na Cylindrocladium i sypią się na grzyba jak mokra pogoda. Czasem traciłam prawie wszystkie, teraz działam profilaktycznie i staram się ciąć później niż w czerwcu.
Ja już nie mam wyjścia bo ogród mały i mu pasuje taki akurat układ, ale jest tyle innych propozycji, lepszych dla Twojego ogrodu.

Podałam je powyżej.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:55, 12 lut 2015

Do góry
Dzidka ją ma jeśli dobrze pamiętam (wątek To tu). Popatrz u niej i popytaj.
Testowe dodawanie zdjęć 09:53, 12 lut 2015

Do góry
Aaa, już sobie poradziłaś bez pomocy, ale może komuś się przyda w przyszłości
Testowe dodawanie zdjęć 09:52, 12 lut 2015

Do góry
Własny watek zakładasz w odpowiednim dziale, z reguły są to Nasze ogrody

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=3

lub Projektowanie ogrodu jeśli nic jeszcze nie ma.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/new?forum_id=6

Wilcza Góra 09:48, 12 lut 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
...nie mam zielonego pojęcia czy moja jest bukietowa czy ogrodowa chyba muszę poczekać aż zakwitnie i może po kwiatach ją rozpoznam, gorzej jak nie zakwitnie

Jak nie zakwitnie to znaczy, że ogrodowa, bo tylko te nie kwitną jak przemarzną zeszłoroczne pączki, Bukietowe kwitną na tegorocznych więc zakwitną na pewno no i na biało, a ogrodowe kwitną na biało, niebiesko, różowo, burgundowo, malinowo

Popatrz na zdjęcia hortensji, bukietowe mają zupełnie inny pokrój, inne liście nawet, inne kwiaty.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=hortensje%27
Morze woni i kolorów... 09:20, 12 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pooglądaj ogród w Bressingham, tam masz inspiracje. Byłam tam ze 3 razy i o każdej porze roku wygląda doskonale. Morze iglaków, bylin i krzewów. Rabaty wyspowe, wijące się ścieżki i trawniki.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=bressingham

Danusiu, dziękuję bardzo
Szczerze mówiąc znam te artykuły i zdjęcia. Lubię je przeglądać w wolnych chwilach. Chyba właśnie tak trafiłam na Ogrodowisko. To znaczy szukając artykułów o angielskich ogrodach Trafiłam na zdjęcia wraz opisami roślin i utknęłam
Morze woni i kolorów... 09:05, 12 lut 2015

Do góry
Pooglądaj ogród w Bressingham, tam masz inspiracje. Byłam tam ze 3 razy i o każdej porze roku wygląda doskonale. Morze iglaków, bylin i krzewów. Rabaty wyspowe, wijące się ścieżki i trawniki.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=bressingham
To tu... 08:32, 12 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie będzie, aż tak odurzające nie są te pędzone w szklarniach

Witam Szefową w moich skromnych progach.

Pachną, pachną pięknie ale rzeczywiście umiarkowanie. Na szczęście nie muszę dodatko wietrzyć. Tylko dlaczego one kwitną w warunkach domowych tak krótko...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczego akurat z bukszpanami, może z czymś innym?

Proponuję karłowe iglaki o żywych kolorach Platycladus orientalis Aurea Nana, Thuja 'Golden Tuffet' i Golden Globe, tego brakuje w tym smutnym ogrodzie, także hortensje, żurawki, koloru tutaj potrzeba a nie bukszpanów, to nie jest styl ogrodu na bukszpany Bukszpany dadzą zieleń znowu.Owczym pędem w bukszpanynie idź.

Krzewy o kolorowych gałązkach (derenie Elegantissima, Aurea, Flaviramea.
Krzewy zimozielone o kolorowych listkach (trzmieliny Fortunego) no i trawy o odmiennej niż zielona barwie (Variegatus i Morning Light) Hakonechloa macra 'Aureola" Jak to wsadzisz to już masz z głowy.
Krzewy o kolorowych (bordowych) listkach czyli niskie berberysy.

Trochę bylin typu jeżówki, krwawniki, rozchodniki okazałe.

Trochę mnie zmartwiłaś tym, że bukszpany to nie najlepsze rozwiązanie w moim ogrodzie. A już je sobie planowałam na froncie (ostatnie zdjęcie) i jeszcze na jednej malutkiej rabacie przy domu (zdjęcie zrobię i wkleję jutro)oraz przy garażu i przy tarasie.
Dlaczego akurat bukszpany?
Bo ślicznie prezentują się u Ciebie, są zimozielone i u mnie ziemia jest kwaśna, co chyba im sprzyja.
Ale planuję też żurawki, hortensje i rododendrony. Nie mogę pominąć turzyc, wrzosów i lawendy.
Jutro załączę szkic tego, co chciałabym pozmieniać na moich smutnych rabatach.
Dziękuję bardzo za cenne rady. Cieszę się, że zainteresowałaś się moim wątkiem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 11 lut 2015

Do góry
A dlaczego akurat z bukszpanami, może z czymś innym?

Proponuję karłowe iglaki o żywych kolorach Platycladus orientalis Aurea Nana, Thuja 'Golden Tuffet' i Golden Globe, tego brakuje w tym smutnym ogrodzie, także hortensje, żurawki, koloru tutaj potrzeba a nie bukszpanów, to nie jest styl ogrodu na bukszpany Bukszpany dadzą zieleń znowu.Owczym pędem w bukszpany nie idź.

Krzewy o kolorowych gałązkach (derenie Elegantissima, Aurea, Flaviramea.
Krzewy zimozielone o kolorowych listkach (trzmieliny Fortunego) no i trawy o odmiennej niż zielona barwie (Variegatus i Morning Light) Hakonechloa macra 'Aureola" Jak to wsadzisz to już masz z głowy.
Krzewy o kolorowych (bordowych) listkach czyli niskie berberysy.

Trochę bylin typu jeżówki, krwawniki, rozchodniki okazałe.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 11 lut 2015

Do góry
Edytuj proszę duże litery, zabrania regulamin pisania takiego
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:13, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ona musi mieć wilgotno. wtedy może być na słońcu, generalnie lubi osłonięte stanowisko, wilgoć i kwaśną lub lekko kwaśną glebę, żyzną i próchniczną.

Bać się nie ma co, jeśli ci się podoba ona akurat.

dziękuje Danusiu, będę się rozglądać za kosmatą - to juz postanowione ze zamieszka u mnie
Skąpana w słońcu 19:39, 11 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem, czy byłam już, czy nie byłam, ale jak weszłam bo tytuł świetny to zobaczyłam jaka rozpierducha była i gorczycę widziałam, a potem jak już wsadziłaś ostnicę i różowe..to jesteś w domu, bo pięknie wyszło. Na więcej nie mam czasu

Danusiu, bardzo mi miło, że do mnie zajrzałaś.Zrobiłaś mi tym wielką radość. Jesteś u mnie pierwszy raz. Dziękuję za słowa otuchy i bardzo szkoda, że nie miałaś więcej czasu. Chętnie poznałabym Twoje zdanie na temat tego co poczyniłam Może kiedyś czas Ci pozwoli

Dla Ciebie subtelna biel i owady, które chętnie zapraszam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:14, 11 lut 2015

Do góry
Na wstępie zdiagnozuję: spaliliście trawnik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies