Łukasz oczywiście że na 160 szczepione. Chyba z korzeniami mierzyli wiesz Na szczęście dla mnie wystarczy Masz rację będzie cień. Pas rumianki to jest myśl. Myślałam też o ice dance. Taki pas szerszy ale nie wiem już sama
Dziękuję za miłe przyjęcie do grona ogrodowiska, dodaję zdjęcia i liczę na pomoc. Pod tą ścianą są wsadzone trzy jałowce blue star szczepione na pniu i tuje danica. Między dwoma pierwszymi jałowcami mam zamiar wsadzić pięć sztuk traw red baron po skosie ekobordu. Srodkowa rabata będzie wysypana żwirem a dwie pozostałe korą. Chciałabym posadzić gdzieś tu także hosty, turzycę ice cream i ice dance. Co o tym myślicie? Jest to ściana gdzie słońce swieci od rana do popołudnia.
Na zdjęcia nr 2 i 3 posadzone są bukszpany uformowane w kule, nie wiem co między nimi wsadzić, czekam na porady z waszej strony.
Na zdjęciu nr 4 wsadzony jest rodendron i tuja danica. Tak, jak widac na zdjeciu jest to ciągłość fotografii nr 1. Mam do dyspozycji żurawki, trzmielinę emerald gold na pniu, bukszpany, klon palmowy, cyprysik fifernana, cyprysik groszkowy, azalie japońskie rokoko, lawendę, hortensje ogrodowe masja, 4 trawy rozplenice, tużycę ice cream ice dance, miskant zebrinuus, berberysy, świerk konika, tawułę. Jest to strona wschodnia. Tu słońce świeci do 12.
Ja zakopując bajorko zyskałem sporo miejsca i teraz burza mózgów co posadzić.
Ice dance jest jasno żółta może też przy tych ciemno zielonych carexach jaśnieje.
Beatki przed tujami nowo posadzonymi będą miskanty może ML (mam dwa szpalery i dumam czy nie dać czegoś innego) i Red Baron. Miejsca jest sporo może coś zimozielonego dorzucę tylko co? a może rozplenicę?
Pod płotem są hortki, brzegiem będzie Ice Dance i może jakieś trzy drzewa
Polinko, to już nic nie rozumiem...
Moje Ice Dance na słońcu (fot1.) i w cieniu przez większą część dnia (fot.2 - kiepsko widać). Przy zakupie wyglądały tak jak Twoje - ciemna zieleń + delikatny krem.
edit: Nie widać na fot.1, ale te w słońcu są niższe i prawie żółte. Zresztą - mam nadzieję, że kiedyś przyjedziesz i zobaczysz na żywo.
Donica ogromna - patrząc na wymiary, ale w dużym ogrodzie wszystko i tak wydaje się mniejsze
M. się spręża - wczoraj domurował kolejny kawałek, ale idzie to powoli...
No cóż, czekam dwa lata na tę donicę, wytrzymam jeszcze miesiąc
Polinko, to może skorzystaj z mojego doświadczenia - na słońcu na bank będą przypalone końce listków przez większość sezonu, a całe kępy będą jakby bledsze. Mam tak z Ice Dance. Wygląda zuuupełnie inaczej niż u Ciebie, jakby to był inny gatunek
No właśnie - ogon za żółty. Ale problem w tym, że u mnie nawet "Ice Dance" blednie i żółknie - za dużo słońca. Muszę naprawdę z rozwagą dobrać trawkę, bo potem nie będzie łatwo przesadzić 60 szt. (tyle tam jeszcze brakuje...).
Jak nic nie wymyślę, to dosadzę seslerii jesiennej - będzie minimalistycznie Czy wiesz, że ona ma już z 10cm wysokości? Uwielbiam ją!
Kasiu - jak widać po zdjęciach ja też nie umiem kostki układać W sensie umiem, tylko czasu nie było na zwożenie piasku, ubijanie jej, itd... Pewnie niedługo będę ją poprawiać.. Ehhh
Te łuki co zostały po pozostałości po rabatach - w innych miejscach ich przybyło, w innych odwrotnie Myślę, że te linie proste stworzą mi fajną iluzję i wydłużą optycznie tą przestrzeń - łan turzycy Ice Dance powinien wspomóc efekt
Robisz prawdziwego kolosa. A roślinki u siebie planuje takie same, oprócz miskanta i rh. A jaką odmianę miskanta chcesz posadzić? I słońce masz tylko od wschodu?