Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 10:36, 25 mar 2015

gusiarz napisał(a)
Aguś - ja właśnie wywożę żwirek z rabat (!!!) i robię z niego ścieżkę w nowym warzywniku. A na rabatach również częściowo usuwam agro - jak dla mnie żwir bez agro nie ma racji bytu... niestety Próbowałam... i kosmicznie trawska przerastały, a żwir mieszał się z ziemią.

...ale wracając do tematu murków ... niestety brudzą się te bez zadaszenia - szczególnie zimą. Odświeżamy je raz na dwa lata malując (już teraz rozrzedzoną) farbą. Mam spadki w stronę rabaty, ale niestety oko naszego fachowca... nie łapało poziomu jak trzeba i niektóre spadki wyszły w kierunku przeciwnym . Dlatego zacieka. Dbam o to, by na murkach nie zalegały zimą resztki liści bylin, by na nim nie gniły. Nasze murki są z bloczków/cegły a później otynkowane. W niektórych miejscach widać lekkie pęknięcia tynku, ale malowanie wszystko kamufluje. Mam nadzieję, że pomogłam.... jak coś jeszcze chcesz wiedzieć wiesz gdzie mnie szukać
Buuuziak

Aga kochana jesteś! Dzięki za wszelkie informacje Uśmiechnę się jeszcze, jak pojawią się następne pytania. Najprościej by było jednak czymś zabezpieczyć ten murek od góry - przy tarasie mam płytki (te same co na tarasie). Ale tu nie pasuje... Hmmmm... muszę to przemyśleć.
Jak wczoraj całe popołudnie M. murował drugą warstwę jednej dopiero ścianki (a będą 3 warstwy x 4 ścianki) to poszłam po rozum do głowy - dlaczego nie zrobiliśmy tej donicy z płyty osb... w 2 dni byłaby gotowa...

Polyversum nie stosowałam, więc nie pomogę. Ale z opisu działania wnioskuję, że to środek bardziej prewencyjny niż interwencyjny.
Wieloszka 10:43, 25 mar 2015

nicol21 napisał(a)
Wow ! Donica mega wielka!! A luby i tak szybciej postwi niż zapowiada forum będzie dopingować

Donica ogromna - patrząc na wymiary, ale w dużym ogrodzie wszystko i tak wydaje się mniejsze
M. się spręża - wczoraj domurował kolejny kawałek, ale idzie to powoli...
No cóż, czekam dwa lata na tę donicę, wytrzymam jeszcze miesiąc

polinka napisał(a)

Robię w tym roku eksperyment. Jedna rabata jest w półcieniu, druga słoneczna- na obydwóch będą Silvery. Zobaczymy pod koniec sezonu jak będą wyglądać...

Polinko, to może skorzystaj z mojego doświadczenia - na słońcu na bank będą przypalone końce listków przez większość sezonu, a całe kępy będą jakby bledsze. Mam tak z Ice Dance. Wygląda zuuupełnie inaczej niż u Ciebie, jakby to był inny gatunek
polinka 12:35, 25 mar 2015

Aga, u mnie Ice Dance cały dzień na słońcu i jest piękna...
Wieloszka 12:39, 25 mar 2015

Polinko, to już nic nie rozumiem...
Moje Ice Dance na słońcu (fot1.) i w cieniu przez większą część dnia (fot.2 - kiepsko widać). Przy zakupie wyglądały tak jak Twoje - ciemna zieleń + delikatny krem.

edit: Nie widać na fot.1, ale te w słońcu są niższe i prawie żółte. Zresztą - mam nadzieję, że kiedyś przyjedziesz i zobaczysz na żywo.
polinka 12:46, 25 mar 2015

Wieloszka a na jakiej glebie rosną? Masz mokro, sucho? Słońce przez cały dzień czy tylko częściowo??

Ostatnio przy okazji "doktoratu" z Silverów doszłyśmy do wniosku, że bardzo dużo czynników ma wpływ na wygląd rośliny. Silver na słonecznej rabacie u dwóch różnych osób różnie wygląda
nawigatorka 12:48, 25 mar 2015

Prawda jest ze poziome fragmenty murkow się brudzą-u mnie np największy w tym udział mają koty sasiadki,które chodzą sobie po nich zabloconymi łapami.w ja pod tymnkiem mam taką warstwę folii w płynie jaka daje się pod prysznicem np.by mur tak bardzo nie naciskał gdy pada.
Wieloszka 12:55, 25 mar 2015

polinka napisał(a)
Wieloszka a na jakiej glebie rosną? Masz mokro, sucho? Słońce przez cały dzień czy tylko częściowo??

Ostatnio przy okazji "doktoratu" z Silverów doszłyśmy do wniosku, że bardzo dużo czynników ma wpływ na wygląd rośliny. Silver na słonecznej rabacie u dwóch różnych osób różnie wygląda

Ja mam wszędzie mokro, ale tak sobie teraz myślę, że może brzozy i inne rośliny na tej rabacie wypijają tyle wody, że teraz jest za sucho?
siakowa 12:57, 25 mar 2015

ale większość zabrudzeń ładnie schodzi karcherem gorzej jest w miejscach np na płocie pod panelami....tam jest masakra taka że zakładam zaraz blaszane daszki a nie chciałm ich...
Wieloszka 12:57, 25 mar 2015

nawigatorka napisał(a)
Prawda jest ze poziome fragmenty murkow się brudzą-u mnie np największy w tym udział mają koty sasiadki,które chodzą sobie po nich zabloconymi łapami.w ja pod tymnkiem mam taką warstwę płynnego silikonu jaka daje się pod prysznicem np.by mur tak bardzo nie naciskał gdy pada.

Ech, czyli kolejny głos po stronie M. Muszę jednak pomyśleć nad sposobem zabezpieczenia góry murka...
Wieloszka 13:02, 25 mar 2015

siakowa napisał(a)
ale większość zabrudzeń ładnie schodzi karcherem gorzej jest w miejscach np na płocie pod panelami....tam jest masakra taka że zakładam zaraz blaszane daszki a nie chciałm ich...

No to 4:2 Tylko jak pomyślę, że przy tyyylu pracach ogrodowych jeszcze będę z karcherem biegać...