Zżółkły liście, zwiędły kwiaty, skończyła się jesień. Nie zawsze jest piękna słoneczna i kolorowa, ale taką ją chcę widzieć. Czasem leje, wieje, czochra włosy i targa gałęziami drzew.
Wraz z odejściem jesieni znika piękna paleta barw, nastają zimne,wietrzne, szare dni, czyli zima za pasem.
o choćby tutaj, to zdjęcie od Pawlusa - limki a za nimi miskanty ML - gdyby były większe odstępy pomiędzy roślinami miskanty byłyby lepiej wyeksponowane, a na pewno na to zasługują.
Jesień kojarzy mi się przede wszystkim z kolorami – ciepłymi, pastelowymi, obejmującymi chyba wszystkie możliwe odcienie żółci, brązów i czerwieni. W moim ogródku o tej porze nie brakuje też różnych odcieni różu.
Jesień to przecież właśnie czas odpoczynku dla natury po hojnym lecie i jej układanie się do zimowego snu.Co prawda pachnie jeszcze latem, ale zachody słońca są co raz wcześniejsze i co raz to chłodniejsze poranki.
1,5 metra to mało na tą trawę i hortensje. Musisz pamiętać, że do trawy przydałoby ci się mieć możliwość dojścia żeby je móc związać. Hortensję od trawy dobrze by było posadzić w odległości ok. metra. Jak się wszystko rozrośnie to będzie zbyt ciasno. Tam ze 2 - 2,5 by się przydało. Trawa ok metr przestrzeni, hortensja też i na niskie piętro nie masz już miejsca. Wszystko będzie miało wygląd "na upchane".
Miałam podobną sytuację, rabata z 6 - ma grabami Fastigiata i na końcu katalpa, która rosła tam już 2 lata.
Ja zdecydowałam się ją przesadzić, zrobiłam to na początku listopada, ciekawa jestem jak to zniesie - wiosną się okaże.
Ta Twoja katalpa nie wygląda na szczepioną, to znaczy, że kiedyś będzie dużym, rozłożystym drzewem, wg mnie powinnaś pomyśleć o innym miejscu dla niej.
Witam Agnieszka w nowym już roku.Ja koniec roku miałam ciężki ze względu na chorobę w rodzinie. Ale powoli zaczynam myśleć o ogrodzie i robić plany na wiosnę.Przeglądałam znowu zdjęcia z Twojego pięknego ogrodu i nasunęło mi się kilka pytań. Co to za roślina na pierwszym zdjęciu w lewym rogu? Na drugim po prawej stronie masz takie duże i piękne rodki? Jak o nie dbasz? I na trzecim jaka to zielona trawka na obwódce? Z tego co zauważyłam to masz też jakieś turzyce. Czy jesteś z nich zadowolona i jakie są po zimie? Mnie Danusia poleca Carex Morrovii Variegata. Przeglądam też wątek Pszczółki ,u której byłaś osobiście i mogłaś podziwiać jej wspaniały ogród.
Acha i jeszcze jedno. Ja jestem też z okolic Kielc ,może pamiętasz.Mam zamiar w tym roku kupić jeżówki.Ty masz ich już trochę. Gdzie kupowałaś ,czy w ogrodniczych,czy przez internet? Jak myślisz czy można kupić wiosną czy lepiej czekać do lata jak się rozwiną kwiaty? Pozdrawiam.
Iwona
Ewelinka ,pleaców żadnych nie chce bo mieszkam prawie przy nieuczęszczanej drodze, bardzo spokojnej. Za potem mam wał z drzewakmi bardzo ładny widok. Nie chce go zasłaniać. Nie ma takiej potrzeby. Dlatego chciałam tylko śliwy lub klony, gracimiliusy, lime light i trawki. w najwęższym miejscu jest ok 1,5m. I jak to wszystko wymaluje to zobacz ile miejsca zostaje :