Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 09:25, 26 lis 2017

Do góry
macham Wszystkim!
Nie wiem jak Wy, ale juz wpadlam w tryb ozdob swiatecznych

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 09:23, 26 lis 2017

Do góry
Gosiu mnie te szpalery tez zachwycily. Nocna atmosfera bylasuper z tymi podswietleniami ale ogrodowych fotek sie nie dlo juz robic

na aukcjie na spotkanie ogrodnikow uszylam torebeczke

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:20, 26 lis 2017

Do góry
2016 kwiecień

2016 maj

2016 czerwiec

2016 lipiec

listopad 2016

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:16, 26 lis 2017

Do góry
Kadry z klonem
widac jak od dwóch lat marnieje w oczach

2013

2014

2015

wrzesień 2015

październik 2015

pażdziernik 2015

listopad 2015

Ogród pod Górą 08:59, 26 lis 2017

Do góry
Efekt mojego dłubania
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:34, 26 lis 2017

Do góry
maj 2017

lipiec 2017

październik 2017

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:33, 26 lis 2017

Do góry
wrzesien 2015

pażdziernik 2015

kwiecień 2016

maj 2016

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:31, 26 lis 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:31, 26 lis 2017

Do góry
styczeń 2015

kwiecień 2015

maj 2015

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:27, 26 lis 2017

Do góry
to teraz kilka ujęć z donicy pod domem
do tej pory nie mamy zrobionego murka i denerwuje mnie to przy każdym kadrze z donica

2013

2014

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 06:18, 26 lis 2017

Do góry

Uwielbiam tą moją ogrodówkę

To chyba mamy tę samą bo moja też się tak na jesień przebarwia Czy Twoja rośnie w słońcu? Moja tak
Żywopłotki cisowe. 23:46, 25 lis 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Haniu, nie martw się, że przycięłaś piwonie, ja tnę jak tylko łodygi zaczynają mnie denerwować bo się pokładają i szpecą rabatę. Robię tak od lat i nic się nie dzieje, nie okrywam piwoni, same sobie radzą.
Chyba, że masz jakieś odmiany szczególne, wymagające okrywania, te zwyczajne tego nie potrzebują.
Dzielna dziewczyna jesteś, tyle pracy wykonane

Alu dziękuję za pocieszenie.
Może lepiej przyprószę kompostem, potem rozgarnę wiosną a gałęzie trzeba ponownie wywozić.
z wykonanej roboty cieszę się.

skończą się sezon w ogrodzie, to parapet zachwyca.
Szlumbergia w moim ulubionym kolorze kwiatka, amarantowym.

Biały słabo się rozrasta, ale zakwitł całą siłą, drugą mam taką doniczkę i zrobił sie pochylony, w pewnym momencie za dużo miał wody.

następne czerowono/różowe.

ten ma zupełnie inne listki i zakwitnie wiosną na czerwono.

Żywopłotki cisowe. 23:21, 25 lis 2017

Do góry
mira napisał(a)
No to masz lekkie myślenie o ogrodzie, a ja mam pecha i te cudne dni musiałam spędziłam z doktorami ale nie różanymi. A w kolejnym tygodniu już zima lekka i chyba ku zimie już idzie tak coś czuję.
Ja patagońskiej nie wyrywam - czekam na nasiona - będę wysiewać bo lubię je posadzić w kupie - potem co prawda choć gdzie się wychylają ale już nie ma czasu na ogarnięcie jej. Ja piwonie zawsze ścinam tak przed zimą zwłaszcza jak liście coś porażone. Może źle robiłam co?

Mira u mnie było zatrzęsienie werbeny, wiosną przerywałam ale i tak wyrastała następna.
Chcę by rosła między miskantami, Wycięłam pojemniczek kwiatów, zrobię nasionka i bardzo wcześnie wysieję w rządku. rozsady nie będę robiła.
też lubię jak zakwita w gromadzie, choć tu i tam dobrze wygląda.

a było tak gęsto opóźniło kwitnienie. jak wyrywałam myślałam że mi głowę wyrwą łodygi.

Piwonie kwitną Ci wiosną? to znaczy że dobrze, ale teraz jest bardzo dużo kiełków, boję się że może to zaszkodzić jak mało będzie śniegu. dla bezpieczeństwa okryję gałązkami.

Zaniosłam termometr do piwnicy w pomieszczenie dali, dziś w dzień jak słońce zaglądało przez okienko było 11 st.
sprawdzę jeszcze kilka razy.
Żywopłotki cisowe. 22:36, 25 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Szoda Haniu ,że mi do Ciebie daleko bo przygarnęłabym te trawki . Pięknie ogród się prezentuje,pozdrawiam

widzisz szkoda, ile to nadwyżek roślin idzie na kompost. ale one są bardzo ciężkie, wytrzepywanie ziemi nie w moim zakresie siły.
o nasionkach pamiętam, znoszę co dzień coś do domu wysuszyć bo leżą w szklarence.

dwa ciemierniki Nigra kwitną od września, inne mają dużo wychylających się pąków.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:32, 25 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Męczyłam Was ostatnio ptaszkami, a dzisiaj pomęczę czymś innym

wczoraj zrobione kolejne domki dla owadów idą w brzeziniak, tak jak mi Kondzio podpowiedział

[img

Czy te otwory mają adekwatną długość do szerokości? Pytam bo nie wiem czy masz świadomość. Nie pamiętam ile ale w wątku do domkach doczytasz. To ważne bo inaczej nie zasiedlą.

Kibelek ekstra, choć M jeszcze bardziej
Sezon 2017 u Hanusi 22:28, 25 lis 2017

Do góry
Przyjdzie, przyjdzie i mróz, Elu. Ale póki co dolewa z góry! Jest jeden dobry myk w tym deszczu -rododendrony podlane na maksa! Trzymaj się! Miłej niedzieli
.
Żywopłotki cisowe. 22:24, 25 lis 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Ale elegancko się teraz ogród prezentuje. Wychuchane i czyściutko aż miło patrzeć.
Czytam że wyrobiłas się ze wszystkimi pracami i to mnie ogromnie cieszy. Możesz teraz spokojnie czekac na wiosnę, a jak cebulowe zakwitną to tylko podziwiać kolorowe rabaty.
Ja dzisiaj zaczęczałam kopczykowanie róż ale nie zdążyłam wszystkich. Jutro muszę dokończyć bo zapowiadają już nocne przymrozki i ziemia mi zmarznie.
Pozdrawiam Haniu

Asiu do wychuchania to jeszcze daleko.

może i ja dalej będę kompost woziła do okrycia róż. Choć wydaje mi się że to jeszcze za wcześnie.
Lekką warstwą niektóre róże przysypałam.
Ja już 3/4 dużego kompostownika wywiozłam, dwa lata był nie ruszany, przerzucać nie ma komu to wywożę.
Reszta pójdzie wiosną w inne miejsca rabat.

Doniczki z hiacyntami już posadzone na rabatach.

a zostały jeszcze do pędzenia i wiosną mają zdobić parapet.

Zmienić pobojowisko w ogród... 22:13, 25 lis 2017

Do góry
Tak wygląda w zbliżeniu plan tej części ogrodu, gdzie planuję warzywnik.

Czarną ciągłą linią zaznaczyłam rabaty istniejące, przerywaną planowane. Niebiesko -czarne koło po lewej to trampolina. Zielone okręgi to drzewa owocowe i ich szacowane średnice koron w przyszłości (mam nadzieję, że przyjęłam sensowne wartości: czereśnia 5m, jabłoń 3m, wiśnia 3m średnicy).
Na rabatach zaznaczyłam rosnące drzewa:
4 serby
MW - mydleniec wiechowaty
P - bordowy perukowiec podolski
K - klon o złotych liściach, odmianę muszę sprawdzić.

Warzywnika nie chcę wciskać w kąt ogrodu, bo potrzebuję mieć go blisko tarasu. Potrzebuję mądrej głowy do pomocy.

Aha, południe jest na godzinie 14-tej.
Żywopłotki cisowe. 22:06, 25 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Cześć Haniu.Miło mi że o mnie dziś myslałaś☺Widzę że też nie próżnujesz.Dziś była ładna pogoda i można było popracować .Szkoda tylko że szybko robi się ciemno.

Mirko ja kiedyś też derenia patyki wkładałam do doniczek jesienią.

Przez te dwa dni ładnej pogody dużo nadgoniłam ciężkiej pracy i jeśli byłby długi dzień to bym padła z wysiłku.

maleńką różyczkę kupiłam z maleńkimi kolorowymi koneweczkami i po kwitnieniu posadziłam na rabatę, zakwitła nowym kwiatkiem, zobaczę jak przeżyje zimę.

w tym roku łaskawy listopad troszeczkę koloru jest.
ostróżka i rudbekia

lilie posadziłam w końcu sierpnia lub we wrześniu i wyglądają tak, pewnie wiosną nie zakwitną.
Zmienić pobojowisko w ogród... 22:00, 25 lis 2017

Do góry
Pobojowisko jest w miejscach, których nie pokazuję ... i aktualnie jest też chyba w mojej głowie.

Nie wiem, który już dzień myślę o warzywniku.
Rozrysowałam na kartce różne ustawienie skrzyń skrzyń i gdybym poszerzyła planowaną przestrzeń pod warzywnik z 2,5 do 3,2 metra, to byłoby już całkiem ustawnie. Ale dziś po pomiarach w terenie wyszło, że te 3,2 metra strasznie wizualnie zagraci ogród i zamknie przestrzeń. Nawet mój mąż, którego zazwyczaj moje plany ogrodowe ni grzeją, ni ziębią (bo planuję i robię prawie wszystko sama) złapał się za głowę i odradza mi to ze wszystkich sił.

Znaczy się: naprawdę nie jest dobrze

Przy szerokości 3,2 m /licząc od podnóża skarpy/ wychodzi taki obszar:

z góry:

od tarasu:

z końca ogrodu:

Strasznie szeroko. Zostaje przy takiej szerokości warzywnika stosunkowo wąski przesmyk łączący dwa poziomy ogrodu. Klaustrofobicznie tak jakoś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies