Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 23:07, 19 wrz 2017

Do góry
Dzisiaj cały dzień leje i jutro też ma lać i pojutrze gdzie ta Polska złota jesień chyba w grudniu będzie.

Wczoraj korzystając z chwili pogody wyrwałam się na trochę na wieś. Z przyczyn rożnych nie byłam tam już ponad miesiąc Gołym okiem dało się to niestety zauważyć. Poobsychane, przekwitnięte kwiaty, rabaty zielskiem zarośnięte, trawa nie wykoszona masakra. Biedny ten mój wiejski ogród w tym roku.
Ale niestety niektórych problemów się nie da przeskoczyć, nie można być w kilku miejscach naraz, pojawiły się inne priorytety i ogród musi sobie radzić sam I chyba mimo wszystko sobie radzi beze mnie.

Jeżówki od córki nadal kwitną

Dalie

Ogród Muszelki 23:05, 19 wrz 2017

Do góry
Mirella, przybij piątkę!

Koszenie trawnika 23:03, 19 wrz 2017

Do góry
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w kwestii wyboru strategii dalszego postępowania z moim trawnikiem.

Wysiewu dokonałem w czerwcu. Do końca lipca trawka była piękna i jasnozielona - w zachodzącym słońcu powalała kolorem. Przez ostatnie półtorej miesiąca jednak zmieniła się nie do poznania.

Aktualnie przed koszeniem trawa wygląda całkiem normalnie. Jednak po skoszeniu jest jakby wybarwiona, plamista i sucha. Napomnę tylko, że nie używałem w sezonie żadnych nawozów do trawy. Na początku prawie codziennie rano podlewałem. Co może być przyczyną?

Załączam dzisiejsze zdjęcia. Na poniższym widać skoszony kawałek w stosunku do obficie zarośniętego.

Tutaj bliższe ujęcie trawy przed koszeniem:

...oraz zaraz po skoszeniu:

Proszę o doradztwo, jaka może być przyczyna? Jakie kroki mogę podjąć, aby przywrócić kondycję trawnika?
A może to całkiem "normalny" wygląd pierwszorocznej trawy o tej porze roku?

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 23:01, 19 wrz 2017

Do góry
Ogród w Tarnowie 22:58, 19 wrz 2017

Do góry
W tym roku szczególną uwagę poświęcam rybą karpiom Koi i przyzwyczajam do karmienia z ręki po jednej granulce wprost do pyszczka

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:56, 19 wrz 2017

Do góry
Większość jeżówek tak wyglądała, dzisiaj wycięte...na szczęście wypuszczają jeszcze nowe pąki.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:54, 19 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a w ogrodzie dzisiaj paskudnie, zimno mokro i ponuro
ale bylam rano na chwile w botoanicznym na spacerze

i dla chętnych mam zagadkę

To wszystkie owocniki róż - ten kolczasty też?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:51, 19 wrz 2017

Do góry

Widać wpływ ciągłych opadów

W przyszłym roku kontynuacja, na razie Gracillimusy posadzone.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:47, 19 wrz 2017

Do góry
Zebrane dynie Hokaido, nieduże , ale wiem, że są pyszne, w ubiegłym roku przyniosłam z Ogrodu Botanicznego w Powsinie (rozdawali - nie dokonałam czynu przestępczego)
Z ubiegłorocznych nasionek mam teraz własne i będę powielać

Pszczelarnia 22:46, 19 wrz 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Taką konewkę zobaczyłam w ogrodzie Jacob's Tuin (śledzący na fb grupę dutch gardens znają go dobrze), w jego szklarni:

I potem była do kupienia w kwiaciarni - sklepie ogrodniczym.

koneweczka kusi jak zobaczę w sklepie to będzie moja
Mam blaszaną z Ikea.

Szklarenka dobra na stanowisko pracy w deszczowe dni np. sadzenie cebulowych w koszyczkach. dosuszanie zebranych nasionek.

Ewa dalie wracają do łask i daliowo robi się w Twoim ogrodzie.

Opisów z nazwami pilnuję, sprawdzam cały rok, a wiosną i tak zdarzają się pomyłki.
Z ciemnej rudbekii cherry wcześniej zbierałaś nasionka i powtarzała kolor? obawiam się czy nie jest z nią tak jak z żółtą.
.Tylko raz wysiałam rudbekię żółtą z ciemnym środkiem, nigdy więcej nie wysiewałam a mam w różnych wybarwieniach i samą żółtą też.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:44, 19 wrz 2017

Do góry
Wśród brzóz i dębów 22:42, 19 wrz 2017

Do góry
Znalazłam dziś u siebie takie grzybki. Rosły na słońcu i prawie na piachu. Nie bardzo znam się na grzybach, czy to mogą być kanie? Nie mam na kim wypróbować.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:41, 19 wrz 2017

Do góry
Pracowity dzień dzisiaj, ogródkowy. Piękne słońce od rana, cieplutko. Sporo robót wykonane.
A zbiory też w dzień słoneczny należy zbierać

I tu muszę szerszy komentarz na temat tej pierwszej fotki, otóż żółte i zielono-czerwone (takie trochę jak niedojrzałe) pomidorki .są przepyszne. Nasionka dostałam od Gosi. Szkoda, że zapomniałam nazwę odmiany
Gosiu - dziękuję, bardzo skrupulatnie wydłubuję nasionka, aby w przyszłym roku te dwie odmiany wysiać. Moje bawole serca też pyszne.
W ogóle w tym roku pomidory tak pyszne, że dawno takich nie jadłam

Jabłuszka pigwowca, niezbyt dużo w tym roku, ale na pigwówkę wystarczy.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:39, 19 wrz 2017

Do góry
Witam znów po dłuższej przerwie za wszystkie miłe słowa dziękuję zbiorowo na pytanie odpowiem później, tymczasem przydałoby się trochę nowych zdjęć. Dzisiaj w końcu pogoda dopisała. Nie wiem jak u Was ale po ostatnich suchych latach w tym roku jakiś obłęd z deszczem. Ze skrajności w skrajność... Odbiło się to na hortensjach i jeżówkach głównie.
Hakone leży cały czas mokra na bukszpanach aż grzyba złapały
Blaski i cienie nowego życia 22:38, 19 wrz 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu jeszcze takie trawki

A jak sie nazywa ta trawka obok Red Barona? Masz ją z siewu? Miałam te trawy i mi je wymroziło a teraz mam mnóstwo siewek i sie zastanawiam co z nimi zrobic? Czy zostawic niech rosną czy dac do donic?U mnie też lawenda szaleje a cynie uwielbiam, siałas bezposrednio do gruntu?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:36, 19 wrz 2017

Do góry
Kobietko kochana lepszych dni życzę, z całego serducha.
Ogród cudowny... aż chce się pospacerować w ciszy... lub szumie traw...

Agatko a przedstawisz mi tą pięknotkę?

Agania napisał(a)
Zostawić na zimę czy nie zostawić?
Zostawić
Mój 4 arowy azyl... 22:30, 19 wrz 2017

Do góry
Czubajka kania jadalna

Jakaś wiązówka?

Efekt łażenia
Lubię go :) 22:26, 19 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Witaj pieknie tworzysz ogrod .

Czy ta brzoza to Yongii.? Jeśli tak czy mogłabyś w wolnej chwili zrobić mi fotkę jej pnia .))

To Yongii, wstawiam fotki, u mnie rosną dwie blisko siebie

Pszczelarnia 22:20, 19 wrz 2017

Do góry
Kochani, nie dziś, bo mam jeszcze robótkę domową.
W czwartek.

Drugi zwiastun

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:18, 19 wrz 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Słońce piekło, w cieniu chłodek ale ogólnie super. Nie robiłam wielu zdjęć i słońca nie uchwyciłam, ale tak motyle dziś szalały na rozchodnikach

Ależ masz motylarnię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies