Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Księżycowy... 07:55, 11 kwi 2017

Do góry
Rozważania floksowe...

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/303-floksy-kwiaty-nieco-zapomniane

Podoba mi się połączenie z miskantem (a tak dobrze się składa, że mam Morning Ligth) i jeżówkami (mam z ubiegłego roku z wysiewów ). Co jeszcze?

Na razie mam białe od koleżanki i kolor nn z ogrodu babci ( ale jak pamiętam, to zawsze miała zwykłe różowe i fioletowe). Ciocia- babcia jeszcze się zaoferowała ze swoimi, jak się dowiedziała, że szukam do ogrodu...
Z Pszenicznej ... 07:01, 11 kwi 2017

Do góry
Puk, puk Kochana, przestań podziwiać widok za oknem i pisz mi tu szybo, jak gęsto sadzić floksy i jakie połączenie z nimi lubisz najbardziej?... Ależ mam wymagania
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:05, 09 kwi 2017

Do góry
i donica, tulipany już widoczne

floksy tez już widać

i dąbrówki
Kwiaty we włosach 21:18, 08 kwi 2017

Do góry
jeszcze mój jeden klonik

drugi klonik

i ogólne widoki na rabaty,póki co puste ale są tam jeżówki, lilie, róże, tawuły,piwonie,floksy, irysy.

Ogrodowy song 09:19, 08 kwi 2017

Do góry
Fotek z postępu prac nie mam, jak się pracuje w deszczu to focić się nie chce Wczoraj wzięłam się za wysadzanie jeżówek zeszłorocznych. W ub. roku już też miały kwiaty. Teraz spore sadzonki. Bardzo cieszą tym bardziej, że swoje Posadziłam wreszcie jagodę Kamczacką, biedaczka czekała w donicy..i chyba przedobrzyłam, bo dałam jej kwaśną ziemię.

Podzieliłam też miskanta (chyba to on) na kilkanaście sadzonek, posadzone, podlane deszczem i rosną.

Wiśnia, o którą pytacie kwitnie dalej pięknie, nawet deszcz jej nie straszny i chyba kupię drugą do pary. Bałam się towarzystwa dla róż ..bo one takie czerwonawe, ale..jak one dadzą pokaz, to wiśnia już będzie zieloniutka

Z kolejnych prac muszę wreszcie wziąć się za OW i HT.
Iglakom Pinivit się należy a hortki dostaną Magiczną siłę.
Wreszcie znalazłam moje Floksy !!...przesadziłam w inne miejsce a potem szukałam dzięki, że razem ze mną uczestniczyłyście w ich identyfikacji.

Z Pszenicznej ... 18:05, 06 kwi 2017

Do góry
Aga2017 napisał(a)
Agata, opóźnienie zapraszam do mnie kilkanaście posesji dalej a piwonie dopiero co z ziemi zaczynają wyglądać, jak patrzę na Twoje zdjęcia to u mnie jest zima a nie wiosna, ślicznie jest u Ciebie zadbane rabaty, czy dobrze zauważyłam że nowy rząd bukszpanów posadziłaś? Ja się dopiero uczę roślin i podczas pielenia myśląc, że to chwast opieliłam floksy i szałwię , pomysł na ścieżkę pomiędzy skrzynkami idealny do ściągnięcia

Aga rządek bukszpanów sadziłam ubiegłej wiosny
Z Pszenicznej ... 17:58, 06 kwi 2017

Do góry
Agata, opóźnienie zapraszam do mnie kilkanaście posesji dalej a piwonie dopiero co z ziemi zaczynają wyglądać, jak patrzę na Twoje zdjęcia to u mnie jest zima a nie wiosna, ślicznie jest u Ciebie zadbane rabaty, czy dobrze zauważyłam że nowy rząd bukszpanów posadziłaś? Ja się dopiero uczę roślin i podczas pielenia myśląc, że to chwast opieliłam floksy i szałwię , pomysł na ścieżkę pomiędzy skrzynkami idealny do ściągnięcia
Z Pszenicznej ... 17:30, 06 kwi 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Bylinówka super się zapowiada I o jakim opóźnieniu Ty piszesz? Piwonie wielkie, ostróżki też. Będzie szał

Ewa chyba masz rację, powoli koniec prac na bylinówce - wycięte wszystko, nawiezione obornikiem i ściółką z liści, przesadzone to co miało być przesadzone. W kolejce tylko czekają floksy laura do posadzenia i białe jeżówki white swan. Potem już tylko czekać czy wszystko ze sobą gra
Z Pszenicznej ... 17:28, 06 kwi 2017

Do góry
Kwiecień ubiegły rok

kombinuję czy nie zmienię tutaj obwódki - zamierzam na dniach wysiać nasionka
Alchemilla epipsila od Ewci Jak przywrotnik się uda to tutaj dostanie swoje miejsce, reszta pójdzie na różankę jako zadarniacz

W plecach piwonii mam byliny wysokie: sadziec, miskanty, jeżówki, trzcinnk, monarda, liatra, zawilce, malwa chyba też... floksy

Czekam na rozrośnięcie się rdestu podobnego do parzydła i przetacznikowców wirginijskich no i może w tym roku zakwitnie również peonia w kolorze bordowym I żeleżniak i czyściec hummelo ... kurcze nazbierało się tego
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 10:56, 06 kwi 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Rabata skończona tu są krokusy i Floksy ,a jesienią chryzantemy

Kwiatki takie póki co

Super rabatka wiosenka też
te białe szafirki mam 3 sezony, nie rozrastają się, stale ta sama ilość, tylko z liśćmi nie ma problemu
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:26, 05 kwi 2017

Do góry
Rabata skończona tu są krokusy i Floksy ,a jesienią chryzantemy

Kwiatki takie póki co
Ogródek przy lesie 18:37, 02 kwi 2017

Do góry
Figielka napisał(a)

Tak jest

Iwa ( pozwolisz że będę tak mówił jakoś mi szybko do głowy wpadła taka ksywa i się mi spodobał- jak wierzba iwa ). Jeśli mogę ci coś zasugerować... bo moim zdaniem to ta rabata jest za mała. Posadziłaś na małym kawałku dużo roślin w tym o ile dobrze widzę jakieś świerki(chyba) które w przyszłości będą albo niewielkimi drzewami albo dużymi krzewami i wyprą lub strasznie wymieszają się z pozostałymi roślinami
(jedne powłażą na drugie). W moim odczuciu powinnaś powiększyć tą rabatkę A nawet zrobić jedną dużą na długości całej skarpy. Wtedy posadzić tam jakieś iglaczki a na pólkach pomiędzy nimi np. floksy,jeżówki,pysznogłówki,ostróżki,trawy-mówisz że lubisz taki naturalny/nieco wiejski styl a moim zdaniem wyglądało by to dobrze. Poza tym stojąc na tym wyższym pietrze nie byłoby widać od razy wszystkiego co jest niżej i tu rodziłoby się takie "Oho tam jest jeszcze coś ciekawego do obejrzenia" i dopiero wtedy stąpając po schodkach odsłaniała by się nam kurtyna z roślin- takie jest moje, odczucie i moje zdanie co ja bym zrobić, ale oczywiście jest to twój ogród i ty w nim rządzisz, Ma się podobać TOBIE
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:01, 31 mar 2017

Do góry
języczki wyłażą

a floksy już takie

kolejna magnolia

Księżycowy... 11:20, 31 mar 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Identyfikacja - pierwsze - niby takie wydłużone liście jak floksy ale przekonasz się jak zakwitnie, drugie to rojnik na skalniaki moim zdaniem.

Oby to były floksy, chciałabym mieć takie roślinne pamiątki po babci... Rojnik , nie ma mowy podejrzewam, że to len trwały?
Księżycowy... 09:51, 31 mar 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Dziękuję, tak wiosennie przebudziłam się o szóstej Będą wiosenne działania dzisiaj

Ja codziennie mam pobudkę o 6-tej, córka nie widzi różnicy czy dni wolne czy nie

Identyfikacja - pierwsze - niby takie wydłużone liście jak floksy ale przekonasz się jak zakwitnie, drugie to rojnik na skalniaki moim zdaniem.

Poza tym nieźle się wszystko przebudziło u Ciebie. U mnie łubiny przeżyły i są jeszcze większe niż w roku ubiegłym. Ciekawe jak będzie z kwitnieniem.
Bylinowa u Ciebie też niezła będzie, ale oczywiście znając Ciebie na jesieni będziesz coś przesadzać To nieustająca praca.
Ja wchodzę jutro w rabatę, muszę poniektóre byliny już ograniczyć

Maliny co niektóre wychodzą, w końcu sadzone jesienią więc mogą się nie wyrobić tak wcześnie
Ogród Mirelli 08:23, 30 mar 2017

Do góry
Monika myślałam, że chcesz upiększyć rabaty większą ilością zimozielonych

Paulinka ale mnie ucieszył Twój wpis - odetchnęłam
Bukszpanów też nie chce właśnie ze względu na choroby. Mam również trzy tujki danica i bardzo sobie je chwalę, więc pewnie zostanę przy tych roślinach, które wymieniłam Ci wcześniej.
Bylin nie mam aż tak bardzo wysokich. Z tych najwyższych to liatry, floksy i duże rozchodniki Trawy rozplenice też je zakryją. Skoro piszesz, że dadzą radę to ok jestem bardziej spokojna. Bo wiesz muszę małe sadzić
Ogród KasiWB - część II 19:48, 29 mar 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ależ kolorowo u ciebie a te floksy biało - fioletowe po prostu rewelacyjne

Mało tych kolorków, ale z czasem będzie więcej
Proszę o pomoc w doborze roślin wokół tarasu 19:47, 29 mar 2017

Do góry
Witam wszystkich
Na początku, jestem nowy na forum i to mój pierwszy post ( ale nie ostatni ). Przeglądam forum od dawna, i nie mogę wyjść z podziwu nad ogrodami użytkowników. Dlatego też przygodę z forum zacznę od prośby o pomoc.
Mam do obsadzenia taras i po wielu próbach nie mogę nic sensownego stworzyć. Teraz mam tam głównie floksy i goździki, i jest bardzo płasko, taras jest od południowo-zachodniej strony więc w lecie jest patelnia. Chciałbym wsadzić rośliny które będą wyższe i trochę go przysłonią od lewej strony, bo obok jest droga i wszystko widać, ale jakie, jak stworzyć ciekawą kompozycję. Bardzo proszę pomóżcie.
Jeśli umieściłem wątek nie w tym miejscu co trzeba to z góry przepraszam moderatora
Pozdrawiam
Ogrodowy song 08:17, 28 mar 2017

Do góry
Rumianka napisał(a)
Na zdjęciu bankowo floksy...one mają takie twarde badyle po jesieni, a obok nowiutkie przyrosty... u mnie też takie... Uwielbiam floksy i mam ich całe mnóstwo...

Jakże się cieszę...że to mogą być one miałam ze 4 rodzaje i teraz nie wiem, co zostało.
Dziękuję
Ogrodowy song 22:49, 27 mar 2017

Do góry
Na zdjęciu bankowo floksy...one mają takie twarde badyle po jesieni, a obok nowiutkie przyrosty... u mnie też takie... Uwielbiam floksy i mam ich całe mnóstwo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies