Witam Olu, ja moje posadziłam gęsto, co widać na zdjęciu i wszystkie bez problemu wyrosły, nawet jeden na drugim, ale nie do końca mi się podobał efekt końcowy.
Hmm, jak my na to mówimy... Chyba po prostu Deko-Artikel, Deko-Keramik. Nie interesuję się aż tak ozdobami, ale chyba jest to dość popularne. Muszę jutro sprawdzić, co tam na nich jest napisane. Na tej fotce lepiej je widać
Aga ogród duży, byłby jeszcze większy ale mam drugi budynek na działce - gospodarczy 40 m2, no ale bez niego ani rusz i strych mam
I jeszcze kawał mordoru obok niego i za nim, ale tamtego nie ruszam bo nie mam na to sił na razie... jak już pisałam marzą mi się kurki, tam było by miejsca dużo dla nich - wybieg na 40 m2 mogłyby mieć Ale to tylko w marzeniach, bo gorzej z realizacją...
Przesadzałam i ja ale o tym pisałam już wyżej. Teraz z glebą nic nie robię, bo zostawiam rośliny na zimę. Wiosną wytnę przy ziemi wszystko i zamierzam rozsypać nawóz długodziałający, zawsze rozkładałam obornik i kompost, ale obornik pójdzie już tylko do warzywnika. A na bylinowej rośliny są już starsze, mają duże potrzeby pokarmowe więc sypnę nawozu na ziemię. Przykryję to warstwą ziemi liściowej, leży 20 worków od ubiegłej jesieni, a na to warstwa kompostu. Nie wiem czy nie zdobędę się jeszcze na to i nie sypnę korą przy siatce, tam przerasta mi chwast i kora może będzie lekką zaporą dla niego.
Wszystko to jak pogoda pozwoli zrobię w marcu, w tym roku 07.03 miałam już rabaty gotowe
Ten lepiej rośnie - ogoliłam mu już cały dół z liści by nie leżały na ziemi, czekam na przebarwienie może zdąży przed przymrozkami
Ten gorzej - ogolony w sierpniu do zera, odbił ładnie, muszę zwrócić uwagę o co chodzi z tym ich rośnięciem
W czerwcu między nimi nie widać różnicy więc coś się dzieje później, będę nad tym myśleć.
Zrobiłam to zdjęcie po przekątnej dlatego ten trawnik taki ogromny się wydaje - a tak naprawdę to tam już nie za bardzo jest skąd zabierać trawnika pod rabaty.
Rabata z tulipanowcem poszerzona w tym sezonie z 3 m na 5 m.
Mogę tylko troszkę tą z Umbrami poszerzyć i nawet już taki pomysł mi świta od jakiegoś czasu - wtedy przed kostkami bukszpanowymi coś bym niskiego posadziła.
A w Hanusiowie nic ciekawego ostatnio, porządki jesienne są mało fotogeniczne, tylko kompostownik zapełnia się ponad miarę. Ale i on stopniowo będzie"siadał".
Jak ja lubię takie przebudzenie, ze słoneczkiem za oknem!
Psi spacer, śniadanie i do dzieła!
Miłego dnia wszystkim zaglądającym.
Elu, piękna ta twoja trawiaste. W jaki sposob masz tam posadzone trawy? Moglabys naszkicowac plan nasadzen? Tak odręcznie wystarczy. Jakie tam masz miskanty? Bo z przodu masz rozplenice?