Dziewczyny kochane, poszłam zwymiarowalam te rabatem frontowa. Zostawiłam to co ma być. Te kółka z kropka to sosny.
Ja się nie upieram Danusiu przy murku, nawet w połowie już z Asią go rozwalilysmy. Ja bym była za rabata jednak - trawa mi w całosci tutaj nie gra
Danusiu mamy kilka wersji z ta linia rabat, i zobaczymy na czym ostatecznie stanie.Ta linia na rysunku ponizej wymaga rozebrania sporej częsci murka ( bo tam jest różnica poziomów) i obawiam sie że wówczas kamień - głaz z rabaty frontowej wyląduje w trawniku. Ja mogę tak maksymalnie połaczyc ta rabate frontową z ta powyżej aby głaz był wciagniety w rabate a nie w trawnik.
Danusiu a co ty radzisz na swoim projekcie? Te linie zielone to linia rabaty, czy trawnika?
Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.
Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.
Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.