Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:11, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem bez czarny za ciemny, to już raczej coś o białych liściach. Są derenie białe np. Elegantissima wyprowadzane na pniu, takie małe drzewka jakby.

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Bez czarny moim zdaniem bardzo nietrafiony. nie idź w ciemne kolory.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.

Danuś jesteś WIELKA, strzał tarfiony w 10, BARDZO mi się ten pomysł podoba i tak zrobię. Będzie albo hosta na obrzeżach albo begonia a kulki z derenia lub z hortensji bobo. Zabieram się za mierzenie i rozrysowanie. W weekend coś zamieszczę. I M odetchnie jak go przestane męczyc o tą wycinkę. Hi, Hi tylko na razie, kiedyś ( raczej dalej niż w bliżej nieokreślonym czasie ) jeszcze do tematu wrócę. Tam będzie topiar w kształcie kota, sadzonki z bukszpanów już rosną a cis hicksji będzie sadzonkowany w tym roku.
Ale musze powiedzieć że masz oko i wypatrzyłaś krzaczyska - to pigwowiec, kwitnący na pomarańczowo i posiadający raptem całe 2 szt owoców co roku. Za porządki wezmę się w lutym/marcu.
Szczerze przyznam że odetchnęłam - męczył mnie brak pomysłu, co mam z tym zrobić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozplenica w trzmieliny za wysoka, posadź Carex "Bronze Form" z trzmieliną wygląda rewelacyjnie i do żurawek też.

Danusiu a czy tego carexa trzeba okrywać na zimę i ścinać wiosną, wyczytałam że wymaga okrycia czyli rozumiem że nie wiąże się jej w chochoł.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:12, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakoś mi się wydaje że za gruba będzie, przytłoczy bo i tak wejście na trawnik zamknięte jest.

A co to jest to bladozielone poczochrane? To jest za niskie, może tutaj wymienić, ale napisz co to jest.

Danusiu,
na tej rabacie w tle jest po środku (podparta palikiem bambusowym) śliwa dziecięca, wookół niej hortensje limki, a przed hortensjami i przed kulkami bukszpanowymi rozchodnik okazały różowy.
Przy samym płocie wysoka to tawuła kwitnąca wiosną na biało.

Wzdluż thuj szmaragdów posadziłam rozplenice z rozchodnikiem okazałym.

Myślałam, żeby dać jakieś trawy, a na sam przód może niskie berberysy?
Doradz coś proszę.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:00, 08 sty 2015

Do góry
Bogdziu- Crocus dopiero w tym sezonie ma pokazać całe piękno

leon60 - już puszcza mróz,ale wieje jak diabli teraz ,nie dogodzi człekowi ta pogoda

Tess-deczko było więcej,ale taki mróz jeszcze niestraszny

'elzbieta_g -no popatrz,a zapowiadali że u was ma być więcej niż u nas
Zatem ciachamy Chopiny niziutko .

as226 -oszalałaś,nocujesz u mnie....chcesz się zrywać we śnie
Niemniej miło mi bardzo.
Odnośnie efektu,to chyba wynikło z tego,że zastosowałam się do przykazań Danusi i jest ich więcej niż jeden. Nie traktuje ich jakoś specjalnie.

Madziarzeszow - najbardziej sprawdzone to mam Fresie od 10 lat Reszta młodziaki, tez się ich ucze.

Miro - wedding piano kupiłam jesienią w naszej rodzimej Floribundzie.
Pochwalę się na pewno,jak będzie czym

ewsyg -mam nadzieję że będzie piękna. Czytałam gdzieś wcześniej,że jest kapryśna,itd. Mimo wszystko kupiłam.
Ja jestem z niej bardzo zadowolona,a może nie jestem aż tak wymagająca,nie wiem
Ale uwielbiam ją fotografować.

Agata19762 - dzięki za różyczkę,co ona za jedna
U nas jest teraz tylko kilka na minusie,ale ten wiatr sprawia że jest zimno jak cholewcia ?

Marzena2007 - na wiosnę przyjedzie do mnie jeszcze Piano i Charming Piano.
Znalazłaś w naszych rodzimych szkółkach inne kolorki ?

Mala_Mi - w moim przypadku ta choroba się rozwija w zastrasząjącym tempie

Ula - w rzeczywistości może nie jest tak idealnie,jak na wybranych fotkach,ale ......

Gardenarium - tak,raj dla zmysłów

Piotr_ - na dzień dzisiejszy możemy tylko powspominać

Miro-- mi tez by się przydał dodatkowy areał na wszystkie chciejstwa

iwonadm -dwie na raz,to będzie super efekt, moja jedna w pierwszym sezonie już była sliczna

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:26, 08 sty 2015

Do góry
Nie wiem, drzewa rozpoznaje się po pokroju, korze, liściach, kwiatach, owocostanach, nasiennikach, a nawet korzeniach. Mając to wszystko można typować.

Szare zdjęcie i drzewo w stanie bezlistnym - nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:22, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:21, 08 sty 2015

Do góry
No i piękność, która pojawiła się u mnie jako pierwszej na Ogrodowisku, prosto z Anglii

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:12, 08 sty 2015

Do góry
Róże w wizytówce

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:10, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:08, 08 sty 2015

Do góry
Kilka, bo mam robotę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z jakiej pory roku mam dać? Nie ma liatry, nie lubię jej.

Ja poproszę o róże,jeśli można
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:53, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na pewno odpowiedziałabym trafniej gdybym widziała liście, w pierwszym odruchu mi się takie coś nasunęło, ale wróżką nie jestem, jak mam takie zdjęcia z daleka i bez liści Pokaż drzewa w fazie wegetacji to powiem może inaczej.

Akacja ma kolce a czy tamto ma kolce?

Niestety nie kuło.
A czy topola jak jest młoda zawsze ma gładką skórę?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:29, 08 sty 2015

Do góry
Rozplenica w trzmieliny za wysoka, posadź Carex "Bronze Form" z trzmieliną wygląda rewelacyjnie i do żurawek też.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 18:15, 08 sty 2015

Do góry
Na pewno odpowiedziałabym trafniej gdybym widziała liście, w pierwszym odruchu mi się takie coś nasunęło, ale wróżką nie jestem, jak mam takie zdjęcia z daleka i bez liści Pokaż drzewa w fazie wegetacji to powiem może inaczej.

Akacja ma kolce a czy tamto ma kolce?
Stosowanie nawozu Rosahumus 18:12, 08 sty 2015

Do góry
Granulat granulatem ale najważniejsza jest żyzność samej gleby, struktura i inne właściwości, granulat tego nie zapewni. Nie samymi nawozami roślina żyje przecież.
Najważniejsze dla rośliny jest właściwe przygotowanie przed sadzeniem i sadzenie.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 18:03, 08 sty 2015

Do góry
A przede wszystkim wąchać
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:43, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem to pierwsze to akacja a drugie wierzba, wierzba to też drzewo, tylko cięte mocno się rozgałęzia.

Dziękuję bardzo. Ja się zastanawiałam nad wiązem/czarną topolą co Pani oceniła jako akacja. Zaś wierzbę oceniałam na trzmielinę. Tej wierzby nikt nie ciął, sama tak urosła, może to jeszcze młoda wierzba.
Chyba moje typy są mało prawdopodobne bo to samosiejki na polu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies