Okolica też fajna, na końcu ulicy szkoła i sklepy, na drugim końcu lasy, siłownia na wolnym powietrzu i "stadion" przy wiejskim klubie sportowym.
Zapowiada się ciekawie, po pracy jadę obejrzeć
To typowy francuski potager garden, gdzie grządki z warzywami rozmieszczone są symetrycznie i podzielone ścieżkami obsianymi trawą. Rabaty zaś obrzeżone są ozdobną kolorową obwódką składającą się z bylin, kwiatów jednorocznych i cebulowych. Ogród otacza mur z cegły, po którym pną się róże, a wokół niego rosną krzewy i byliny.
Chateau de Miromesnil w Normandii to prawdziwa gratka dla miłośników ogrodów warzywnych. Został odrestaurowany przez prababkę obecnych właścicieli i nadal pełni swoją pierwotną funkcję - dostarczanie warzyw właścicielom. Ogród położony jest obok zamku z 1590 roku, który zamieszkiwała rodzina Guy’a de Maupassanta.
Radziu skoro Ty się pojawiłeś znaczy nadciąga wiosna. Dzisiaj trochę zimniej, ale jak na styczeń jest całkiem ładnie. Co najważniejsze świeci słońce
Ja zaczęłam kupować nasionka, aż mnie korci żeby już coś wysiać, ale zdrowy rozsądek podpowiada, że jeszcze nie pora
Wiosną oprócz narcyzy i szafirków ucieszyły tulipany. Chłodna wiosna długo sprzyjała cebulowym.
Z nasion od dziewczyn ogrodowiskowych naprodukowałam 70 sadzonek różnych roślin. Część z nich poszła na letnią rabatę, m.in. cleome, tytoń, kłosowce, maki wypełniając pustostany. Liatry jesienią podzieliłam, zrobiłam przetasowania roślin. Rabatę w ciągu 5 lat prawie skończyłam.