Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 16:32, 14 sty 2018

AnkaK napisał(a)
To się cieszę
Masz rację, śniegu nie ma więc wszystko widać. Co dwie głowy to nie jedna może Daj znać czy masz jakąś sobotę wolną. Bo w tygodniu to jestem po zmroku, więc za dużo nie pooglądamy.
A paprotek biorę każdą ilość jaką masz w nadmiarze

Najbliższe soboty mam wolne,w lutym mam 10 zajętą. Jak możesz to zapraszam
Margerytka40 16:40, 14 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Asiu a takim planem ani chwili nie wątpię w to, że uda Ci się to zrealizować Mnie chodziło bardziej o to, żebyś sobie zostawiła ciut elastyczności w planach na ewentualne zmiany w trakcie , które mogą się pojawić U mnie się zawsze pojawiają, ale ja nie miałam tak świetnie rozrysowanego planu.
Z mojego rysowania to nawet Szefowa nic rozszyfrować nie mogła taki miałam miszung

Staram się tak kombinować,żeby został margines na zmiany. Nawet z roślinami myślę zawsze o ewentualnym zastępstwie gdyby coś nie wypaliło. Wszystkiego nie przewidzę ale jakieś założenia konkretne mieć muszę.
To prawda ,rozrysowanie tego wszystkiego,pomiary zajęło mi to sporo ale opłaca się zrobić takie rzeczy porządnie. Łatwiej później z ogarnięciem tego terenu.
Gruszka_na_w... 16:43, 14 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Wiecie co,może macie rację,że nie powinnam tak wdawać się w szczegóły,że wszystko wyjdzie potem jak już zacznę sadzić,że ramy itd ale czemu ja czuję się trochę jakby mi ktoś podcinał skrzydła!?
Chciałam to sobie zaplanować żeby widzieć jakoś w wyobraźni co i jak.

Czasem rozważania właściciela wątku odbierane są przez czytelników jako
"droga przez mękę". Chcąc ulżyć właścicielowi i skrócić jego męczarnie piszą coś, co ma zapobiec duchowym rozterkom.
Zasugerowałam się swoim doświadczeniem. Od długotrwałych rozważań dostaję wręcz fizycznych boleści, dlatego proces decyzyjny skracam do minimum. Rach- ciach, i po krzyku. Zapomniałam, że każdy człowiek ma swój indywidualny sposób podejmowania decyzji.
Jeśli poczułaś jakieś majstrowanie przy swoich skrzydłach, to przepraszam. Intencje były odwrotne. To była raczej informacja "Leć sokole i nie przejmuj się drobiazgami."
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anbu 17:10, 14 sty 2018

Asiu podglądam ostatnią dyskusję u Cię i od siebie dodam, że też nie planuję bardzo szczegółowo Gdy podchodzę do sprawy w powyższy sposób, zaczyna boleć mnie głowa
Wypisałam sobie rośliny, które chcę mieć w ogródku Przypisałam je do konkretnych rabat, ale zapewne i tak w praniu wyjdzie rozstawienie, ilość, plamy, co z czym i w jakich konfiguracjach itd.

Byle do wiosny, hej!
Margerytka40 17:19, 14 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czasem rozważania właściciela wątku odbierane są przez czytelników jako
"droga przez mękę". Chcąc ulżyć właścicielowi i skrócić jego męczarnie piszą coś, co ma zapobiec duchowym rozterkom.
Zasugerowałam się swoim doświadczeniem. Od długotrwałych rozważań dostaję wręcz fizycznych boleści, dlatego proces decyzyjny skracam do minimum. Rach- ciach, i po krzyku. Zapomniałam, że każdy człowiek ma swój indywidualny sposób podejmowania decyzji.
Jeśli poczułaś jakieś majstrowanie przy swoich skrzydłach, to przepraszam. Intencje były odwrotne. To była raczej informacja "Leć sokole i nie przejmuj się drobiazgami."

Haniu nie przepraszaj,przecież ja wiem że intencje macie zawsze jak najlepsze i wcale z tymi moimi skrzydłami tak źle nie jest . Trochę Was zanudzam pewnie tymi moimi rozważaniami i wygląda to trochę jak zamienił stryjek siekierkę na kijek ale mnie takie planowanie z łopatą średnio wychodzi i muszę zrobić rachunek sumienia nim się zdecyduję na cokolwiek ale nie mam już siły na rewolucje które okażą się nietrafione i albo będzie tak jak to sobie wyobrażam albo nie będzie wcale . Nie mam już 20 lat niestety i kolejnych rewolucji już nie zamierzam robić. Chciałabym raz a dobrze,hi hi kto by nie chciał
Margerytka40 17:27, 14 sty 2018

anbu napisał(a)
Asiu podglądam ostatnią dyskusję u Cię i od siebie dodam, że też nie planuję bardzo szczegółowo Gdy podchodzę do sprawy w powyższy sposób, zaczyna boleć mnie głowa
Wypisałam sobie rośliny, które chcę mieć w ogródku Przypisałam je do konkretnych rabat, ale zapewne i tak w praniu wyjdzie rozstawienie, ilość, plamy, co z czym i w jakich konfiguracjach itd.

Byle do wiosny, hej!

Aniu no co do centymetra nie planuję ale przynajmniej z grubsza bym chciała. Moje plamy roślinne będą po kilka albo nawet kilkanaście metrów kwadratowych pewnie miały
anna_t 19:03, 14 sty 2018

Sylwia ładnie to nazwała "ciut elastyczności", mi tez o to chodziło, napewno nie o podcinanie skrzydeł
Margerytka40 12:34, 15 sty 2018

anna_t napisał(a)
Sylwia ładnie to nazwała "ciut elastyczności", mi tez o to chodziło, napewno nie o podcinanie skrzydeł

Dobrze Aniu ...ciut elastyczności sobie zostawiam ale tak z grubsza choć chcę wiedzieć jakie rośliny i gdzie będą mi potrzebne

Margerytka40 12:39, 15 sty 2018

Wymyśliłam trzy wersje .

Druga chyba najbardziej mi się podoba. Co myślicie?
Monia81 12:47, 15 sty 2018

Asiu tak po mojemu to ja bym też wybrała tą drugą wersję i po całości pod tym niwakiem po drugiej stronie dałabym ten carex co na sumakowej miłego tygodnia