Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bajkowy ogród Weroniki 00:20, 25 paź 2017

Do góry

Bajkowy ogród Weroniki 00:16, 25 paź 2017

Do góry
Jak napisałam o Saharze, to i dodam fotki.
Szkoda, że nie mogę przekazać dotyku drobniutkiego, czerwonego i ciepłego piaseczku.

Bajkowy ogród Weroniki 00:02, 25 paź 2017

Do góry
W Ouarzazate znajduje się studio filmowe Atlas. My się zatrzymujemy tu dwa razy, jadąc na Saharę, i w drodze powrotnej.

W pobliżu jest najsłynniejsze studio filmowe Maroka, Ait Benhaddou (wpisane na listę UNESCO)mieszczące się w ufortyfikowanym miasteczku na wzgórzu.
Niestety, moją wspinaczkę zakończyłam przed startem pod wzgórzem. Po wcześniejszej przejażdżce na wielbłądach i jeepach (chyba?) moja prawa noga znów odmówiła chodzenia i bolała coraz bardziej.
Ptasi gaj 00:02, 25 paź 2017

Do góry
Wczoraj była u Mirki dyskusja na temat świerków serbskich chciałam pokazać moje. Sadziłam je 3 lata temu miały ok. 1,5 metra.

Ten bardzo ładne sztuki

Serb z prawej strony foty ma 2 przewodniki

To moje pupilki choiny kanadyjskie, to na froncie jest najładniejsza od 3 lat cięta i pięknie jest zagęszczona. Jak byłam w tym roku w szkółce podwarszawskiej to taka sama w donicy kosztowała 1700 zł

Lubię też cyprysiki nuthajskie bardzo majestatyczne drzewka. Ten który pokazuję, bardzo długo nie mógł ruszyć wzrostowo, ale od 2 lat nadrabia straty.

Ptasi gaj 23:45, 24 paź 2017

Do góry
Dzisiaj wyciągałam rośliny nie zimujące m.in. ściborę jakież ma korzenie w przyszłym roku zrobię z niej cztery. Musiałam siekierką odrywać korzenie.

Kalina Kilimandżaro w donicy wiosną przesadzę do gruntu. Dosyć ładnie urosła, zaczęła znowu kwitnąć ile ma kwiatostanów.

Mam takie dwie horty nie pamiętam nazwy gdzieś mam zapisane, ale dosyć długo sie trzymają.

Ptasi gaj 23:33, 24 paź 2017

Do góry
Zawsze każdą wiosnę pryskam róże miedzianem i jest spokój przez cały rok. Moje róże są zdrowe, ale liście już żółkną.

Jeżeli mowa o różach to jeszcze dzisiaj zrobione w marną pogodę

Róża Bonica

Piękna róża ale co z tego, ciężka namoknięta

Ta róża ma dziwny kwiat płatki jakby z papieru

Bajkowy ogród Weroniki 23:32, 24 paź 2017

Do góry

Co się stało kwiatom ... 23:31, 24 paź 2017

Do góry
Piotr, hortensja (Limka) jeszcze bardzo różowiutka ,kloniki są dwa,liście na trawniku należą do Red Clouda, liście na kamyczkach należą do Dissectum Garneta, zagościły u mnie w ogrodzie w 2015 roku.
Kasja, dziękuję, to natura jest artystką..ja ją tylko staram się uchwycić w obiektywie,jeszcze jest ciężko ...ale się staram.
Migawki z dzisiejszego smętnego dnia.

Bajkowy ogród Weroniki 23:22, 24 paź 2017

Do góry
Studio filmowe ATLAS ma piękne widoki i najlepsze światło, dlatego zjeżdżają się tutaj filmowcy z całego świata by kręcić filmy, np. Gladiator, Kleopatra, Klejnot Nilu, Mumia itp. Miejscowi często statystują, w tym nasz przewodnik, dzieci przedstawione niżej.

Bajkowy ogród Weroniki 23:11, 24 paź 2017

Do góry
Oazy, wąwozy...

Pszczelarnia 23:11, 24 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Magiczne zdjęcia. Porządek zawstydza. Jak ja Ci tych bukietów czasem zazdroszcze byloby na czym ćwiczyć[/quote

Nawigatorko, gdzie Ty widzisz porządek? Jakoś nie kojarzę mojego obejścia z porządkiem, choć porządek lubię.

W tym roku selery miały dużo wody - tak lubią.

Ogród w Tarnowie 23:05, 24 paź 2017

Do góry
To jeszcze trochę jesieni która tak jak wiosna zachwyca kolorami

Pszczelarnia 23:03, 24 paź 2017

Do góry
Widok ogólny roboczy: czeka mnie jeszcze wysadzenie cisów zapasowych (fastigiata) z warzywnika, gdzieś indziej. Bo po całości rosną już jednakowe jabłonki, te otrzymają bambusowe stelaże na jakiś (dłuższy) czas.

Moja działka na Dębowym Lesie 23:02, 24 paź 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Ale seria pięknych ujęć, jesiennego ogrodu te listki mnie zauroczyły

Irenko dziękuję.Nie mam traw, jak u ciebie pięknych.
Ale u mnie już resztkowe kolorki i widoki.
To cieszę się,że chociaż listki ci się podobały w moim wydaniu

Eukomis zdjatko zrobione.I został już wykoany.

Pusto i nudno się robi w ogrodzie.
A Hortensja dębolistna jeszcze inaczej piękna

Bajkowy ogród Weroniki 23:02, 24 paź 2017

Do góry
Przepiękne widoki z okien autokaru i nie tylko, podczas przejazdu przez Góry Atlasu Wysokiego i Antyatlasu trasami 370km/dziennie.

Moja działka na Dębowym Lesie 22:53, 24 paź 2017

Do góry
sierotka napisał(a)
Aneczko tez je widziałam z okien samochodu ,jadąc do naszego cudownego miejsca na ziemi.Nostalgia mnie pochwycila w swoje ramiona ,lecz nie mogłam się zatrzymać a szkoda .Ale może jeszcze uda się mnie sfotografować cudowną jesień i skrobnąć o niej tutaj I wrzucić foteczki .Pozdrawiam serdecznie☺

Fajnie, ze i tak mogłaś zobaczyć te klucze odlatujących ostatnich ptaków.To niesamowity cudny widok natury.
My tam na Dębowym mamy swoiste a nawet lepsze Mazury,Bliżej miasta, tylko 20 km od miasta.Klimat świetny, cieplejszy niż na Mazurach .I wodę i kajaki i rowerki i lasy i łąki i czyste powietrze tam mamy.
Mam nadzieję,że uda ci się uchwycić jeszcze piękno mijającej jesieni.I tego sezonu.To zawsze szkoda, jak sezon się kończy.
I rok nie tylko w ogrodzie ale i niebawem i w naszym kalendarzu.Za szybko ten czas ucieka.
Dziękuję, i pozdrawiam również cieplutko

Ostanie królowe lata

Bajkowy ogród Weroniki 22:49, 24 paź 2017

Do góry
W Taroudant zwanym Małym Marakeszem zwiedziliśmy ogród Pałacowy SALAM (dzisiaj hotel, butiki, fontanny, bananowce itd.).
W Marakeszu i na "magicznym południu" Maroca obowiązują w budownictwie kolory ziemi, a jest ich wiele, czerwony, rudy, różowy, szary itd.
W ogrodzie Salam kolor terakoty z kolorem marokańskiego nieba i zieleni.
(Może zastosuję u nas, ale niebo tak rzadko jest błękitne.)

W ogrodzie powitano nas "marokańskim szampanem" tj. herbatka zielona z aromatyczną marokańską miętą i szafranem, orzeźwiająca i słodka.
Pszczelarnia 22:34, 24 paź 2017

Do góry
mira napisał(a)
Ewa przyszłam z prostym pytaniem i żeby się pochwalić nowo zakupioną jabłonką /tak bez planu przy okazji / Golden Hornet i że mi się szklarnia po nocach śni - a tu proszę same moje dylematy.

Tak więc też chciałam jak Sylwia zapytać o cięcie, wiem że jabłonie w styczniu ,lutym a te ozdobne/rajskie kiedy?
Masz rację wiele ładnych fotek w necie nie ma też szukałam to może jeszcze nie są tak popularne choć jak widzę ile odmian pokazujesz to mam wytrzeszcz.

Miałam Ci też napisać że Twoja szklarnia to taka oranżeria i pięknie zdobi wnętrze ogrodu no i miałam zapytać jaką wewnątrz przewidujesz funkcję = a tu czytam że szukasz stołu - więc produkcja będzie - Ewa może warsztaty kiedyś co? aż żal takiej przestrzeni na ogórki

Z inspiracji stołu i ja skorzystam bo potrzebuję stołu przy kompoście.

I jeszcze jedno zainspirowałam się u Ciebie narcyzami w trawie i jak wykopywałam z rabaty to się trochę nazbierało i właśnie je w jagodniku wcisnęłam w pobliżu derenia - i już wiem gdzie jest ich właściwe miejsce.

pozdrawiam

Rajskie tniemy też jak jadalne, a dodatkowo przy mocnym formowaniu (szpalery, wachlarze, ekrany) pod koniec czerwca do połowy sierpnia.

Przestrzeń szklarni - mam pomysł, który się uleży do wiosny, dopiero się uczę racjonalnego wykorzystania zgodnie z potrzebami. I tak mam/planuję: 1. Kącik ogrodniczki (stolik, 2 krzesła, lektura ogrodnicza, etykietki, flamaster). 2. Kilka pomidorów w gruncie. 3. Miejsce na donice z "ulubionymi". 4. Regał, półka do sadzonkowania i doniczuszek małych z rozsadami. 5. Dwa winogrona. Podłoga częściowo w cegle, częściowo ziemia. Przed szklarnią placyk z cegły.

W przyszłym roku zamierzam w szklarni podpędzić też montbrencję. Mam pomarańczową i czerwoną Lucifer (wykopałam je teraz w celu podzielenia):

I czekam aż świerki sąsiedzkie od północy podrosną, zasłonią widok "wielopoziomowy" w sąsiednim ogrodzie.

Bajkowy ogród Weroniki 22:16, 24 paź 2017

Do góry
cd. Ogród Majorelle, Maroco.

Chyba jest tu roślinka "fotel teściowej" .

Pszczelarnia 22:09, 24 paź 2017

Do góry
I o dereniach (post dla Urszuli i Kasi z Wro z Kieł.). Dałam Wam kiedyś gałązki derenia rzekomo Ivory Hallo. Ale w tym roku dostałam od Danusi 2 prawdziwe Ivory Hallo - piękne egzemplarze i teraz wiem, że nie macie chyba IH. Ten mój jeden to była pomyłka szkółkarska. Teraz widać różnicę. Może się mylę?

N1 1, pomylony Ivory Hallo?

NR 2 Ivory Hallo od Danusi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies