Dziękuję Bogusławie za przemiły wpis "rocznicowy" i dziękuję za odwiedziny "poniedzielne" wszystkie pochwały i podziękowania napędzają mnie do dalszego działania, tak to już jest z nami ogrodnikami, pochwały są potrzebne jak woda i powietrze
Tarasu niestety z powodu deszczu nie udało się zamieść, może dziś? ale za to dekoracje mi się udały. Na początek to: ale mam jeszcze więcej
Najpierw było biało
Potem doszła czerwień i od razu zrobiło się inaczej
U mnie też nie widać ogrodzęn. Jak robię ogród też staram się jak są możliwości finansowe najpierw załatwić sprawę brzydkich widoków, nawet kosztem tych ozdobnych nasadzeń. Wzrok, który siłą rzeczy biegnie bo widzi coś musi zostać zatrzymany na czymś ładnym
Aurea Decora jest za mały tzn. nie tak rośnie żeby to uzyskać. raczej sześcian niski prędzej z tego otrzymasz. Raczej wykorzystaj go gdzie indziej albo na poprzeczny ekran.
Moim zdaniem nie sadź parzydła, to bylina co prawda wysoka, ale nie na ten cel, nie na "żywopłot" to już prędzej hortensje, ale ja bym optowała za żywopłotem litym czyli po całości.
Aurea Decora rośnie wachlarzowo, on na wysokie ekrany nie nadaje się bo bardziej wszerz rozrasta się. Taki niski ekranik tak, ale dla hortensji to za niski będzie na tyły.
Danusiu, moja dociekliwość spowodowana jest li tylko tym, że/ czy /może obelisk to jakaś nowa figura ogrodowa.
Co sądzisz o Aurea Decora - że jest wytrzymała na niesprzyjające warunki to potwierdzone (np. taki cis David już nie).
A czy da parawan, ściankę?
Mam 7 szt. wysokości 60 cm, grubości 30 cm - w jakiej odległości sadzić? Jak oglądam w googlach to stare egzemplarze są jako jakieś bryły (kopuły, jak np. w OB we Wrocławiu). A ja chcę żywopłot, plecy - kawałek. Da się?
Celem są plecy na granicy ogrodu, a jednocześnie tło dla h. Annabelle.
Jak to widzisz?
Chodzi nie tylko o jego wygląd i pokrój w młodym wieku, tylko chodzi o to jakie ma tendencje do rośnięcia. Pod górę nie da się zrobić czegoś co rośnie zupełnie w inną stronę Daj sobie spokój z tym Wojtkiem, jakby innych cisów nie było
Aniu, o jakim kolorze to się okaże jak zaliczę wszystkie ważne imprezy w Anglii Bilety już mam Co przywiozę - to się zobaczy i to zdecyduje o kolorze Żebym to ja wiedziała. ciągle poszukuję nowości.