Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 08:46, 16 gru 2014

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 23:45, 16 gru 2014

Danusia, a cis David zamiast Aurea Decora mógłby być na tyły? Nie pasuje mi buk zielony ani cis ciemny. Zamiast buka kolumnowego jest acer campestre (bo niedaleko rośnie acer rubrum i ambrowiec).

Tym dwóm cisom NN mogę dosadzić trzeciego takiego samego równego wyskością. I bardziej je ścisnąć. Może być? Chciałabym tam na żółto - zielono.
Tam w okolicy jest ten żywopłot z buka bordowego.
Pokazuję kontekst tej części od strony ścieżki z ulami wzdłuż dereni:

Dziękuję.
guadalahara 11:21, 31 gru 2014

Kochani, potrzebuję pomocy, bo wiosną planuję wreszcie zajęcie się ogrodem Załączam plan, żeby można się było zorientować na czym polega mój problem. Linie rabat są już wytyczone (choć może ciężko je nazwać rabatami, ale tak zaplanowaliśmy nasadzenia). Mój problem, to ogromna powierzchnia trawnika, który choć ładny i zadbany przygnębia mnie swoją monotonnością. Marzy mi się wyspa (lub dwie), ale kompletnie nie mam pomysłu w którym miejscu i jakiej wielkości być ona powinna....
Kształt działki mam nietypowy, wiem, ale musi być jakiś sposób żebym miała fajniejszy widok z tarasu
guadalahara 11:28, 31 gru 2014

haha, jeszcze plan

ola12 14:09, 04 sty 2015

Bardzo interesujący wątek. swoje fotki wstawię na wiosnę i też poproszę o pomoc
katarzynkak 16:43, 07 sty 2015

Danusiu, podpowiedz mi proszę jak wykończyć te rabatę, aby było ładnie przez cały sezon?
Rabata przy wjeżdzie składa się z śliwy dziecięcej, hortek limek oraz rozchodnika okazałego różowego.
Od strony wjazdu jest szpaler kulek bukszpanowych podsadzonych turzycami.

Przy płocie duży krzak to tawuła kwitnąca na biało wczesna wiosną.

Chciałabym poprowadzić tę rabatę wzdłuż kulek bukszpanowych do 2 wsadzonej ślwiy dziecięcej.
Co o tym myślisz?

Dziękuję za wszelkie uwagi.
Gardenarium 16:52, 07 sty 2015

Jakoś mi się wydaje że za gruba będzie, przytłoczy bo i tak wejście na trawnik zamknięte jest.

A co to jest to bladozielone poczochrane? To jest za niskie, może tutaj wymienić, ale napisz co to jest.

Instagram Ogrodowiska
Beta85 17:37, 07 sty 2015

Jakiś czas temu pisałam tak :
Witam Jestem tu nowa i jak większość osób trafiłam przypadkowo z czego cieszę się bardzo

Chciałabym przerobić ogród a zacząć chcę od tego miejsca. Przy płocie rośnie jarzębina która pokryta jest bluszczem obok niej studnia ( co z nią zrobić nie wiem). Chcę zostawić na tej rabacie magnolie i jarzębinę. Przez tą "rabatę " podjeżdża samochód pod dom z węglem. i zawsze są wgłębienia po kołach . Jak i jakie posadzić rośliny aby ładnie wyglądały i nie przeszkadzały przy rozładunku węgla ? Wymiary miejsca to ok. 4x15m
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Razem może coś wymyślimy

Niestety nic nie mogę wykombinować mam nadzieję że podpowiecie!!
guadalahara 21:20, 07 sty 2015

Nie rozumiem - ciężarówka będzie jeździła po roślinach?
Beta85 21:33, 07 sty 2015

No własnie nie chciałabym żeby ciężarówka psuła mi rośliny. To jedyne miejsce gdzie można zrzucić węgiel chciałabym żeby ta rabat była tak zorganizowana żeby wyglądała dobrze i spełniała funkcję . Jednak nie mam pomysłu mam nadzieję że ktoś podsunie mi jakieś rozwiązanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies