Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Pszczelarnia 10:38, 15 gru 2014

Danusia, jaka jest różnica m. walcem a obeliskiem w kształtowaniu cisa? To nie ta sama bryła?

Czy Aurea Decora posadzona obok siebie, da parawan - ścianę?
Gardenarium 17:22, 15 gru 2014

Miałam na myśli wrzeciono i walec. Wrzeciono jest pękate a walec równy, źle napisałam.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:23, 15 gru 2014

ziele napisał(a)
Dziękuję Pani Danusiu za udzielane informacje.
Proszę jeszcze o odpowiedź, jakiej odmiany cisa szukać najlepiej do formowania kuli na pniu? Pospolitego?
Pozdrawiam serdecznie.

Nie wiem z czego je robią w szkółkach, formowanie kuli na pniu trwa 30 lat.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 17:36, 15 gru 2014

Gardenarium napisał(a)
Miałam na myśli wrzeciono i walec. Wrzeciono jest pękate a walec równy, źle napisałam.

Danusiu, moja dociekliwość spowodowana jest li tylko tym, że/ czy /może obelisk to jakaś nowa figura ogrodowa.

Co sądzisz o Aurea Decora - że jest wytrzymała na niesprzyjające warunki to potwierdzone (np. taki cis David już nie).
A czy da parawan, ściankę?

Mam 7 szt. wysokości 60 cm, grubości 30 cm - w jakiej odległości sadzić? Jak oglądam w googlach to stare egzemplarze są jako jakieś bryły (kopuły, jak np. w OB we Wrocławiu). A ja chcę żywopłot, plecy - kawałek. Da się?

Celem są plecy na granicy ogrodu, a jednocześnie tło dla h. Annabelle.
Jak to widzisz?
Gardenarium 17:57, 15 gru 2014

Aurea Decora rośnie wachlarzowo, on na wysokie ekrany nie nadaje się bo bardziej wszerz rozrasta się. Taki niski ekranik tak, ale dla hortensji to za niski będzie na tyły.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 17:59, 15 gru 2014

W sumie Ewciu, to może i źle nie napisałam, bo obelisk jest kwadratowy Obrazki dla obelisku

a walec jest taki

Instagram Ogrodowiska
ziele 19:50, 15 gru 2014

Gardenarium napisał(a)

Nie wiem z czego je robią w szkółkach, formowanie kuli na pniu trwa 30 lat.

życia nie starczy...
AniaBialystok 13:11, 19 gru 2014

Witam, mam w ogrodzie dwa cisy pospolite, stare, 20-letnie. Chciałabym je wymienić, ale obawiam się odmiany z czerwonymi owocami, ponieważ z tego co szłyszałam są bardzo trujące. Moje nigdy nie miały owoców. Jaką odmianę cisa dokładnie mam kupić?
Gardenarium 13:16, 19 gru 2014

Kup cisa Hilli, na pewno nie będzie miał owoców.
Jest jeszcze "Wojtek" - też klon męski, 'Hatfieldii' też męski.

Instagram Ogrodowiska
AniaBialystok 14:33, 29 gru 2014

Dziękuję Pani Danuto. Popatrzyłam na ogrodowiskowe realizacje i nic nie zmieniam. Na wiosnę dokarmię mojego Wojtka i dosadzę ostrokrzew, berberysa i irgę. To szybko urośnie. Widziałam na forum takie zestawienie u Pani Dominiki. Piękne.
Tylko jaki nawóz mam zastosować? Florovit? Edit - doczytałam na 3 str.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies