Danusiu, moja dociekliwość spowodowana jest li tylko tym, że/ czy /może obelisk to jakaś nowa figura ogrodowa.
Co sądzisz o Aurea Decora - że jest wytrzymała na niesprzyjające warunki to potwierdzone (np. taki cis David już nie).
A czy da parawan, ściankę?
Mam 7 szt. wysokości 60 cm, grubości 30 cm - w jakiej odległości sadzić? Jak oglądam w googlach to stare egzemplarze są jako jakieś bryły (kopuły, jak np. w OB we Wrocławiu). A ja chcę żywopłot, plecy - kawałek. Da się?
Celem są plecy na granicy ogrodu, a jednocześnie tło dla h. Annabelle.
Jak to widzisz?
Aurea Decora rośnie wachlarzowo, on na wysokie ekrany nie nadaje się bo bardziej wszerz rozrasta się. Taki niski ekranik tak, ale dla hortensji to za niski będzie na tyły.
Witam, mam w ogrodzie dwa cisy pospolite, stare, 20-letnie. Chciałabym je wymienić, ale obawiam się odmiany z czerwonymi owocami, ponieważ z tego co szłyszałam są bardzo trujące. Moje nigdy nie miały owoców. Jaką odmianę cisa dokładnie mam kupić?
Dziękuję Pani Danuto. Popatrzyłam na ogrodowiskowe realizacje i nic nie zmieniam. Na wiosnę dokarmię mojego Wojtka i dosadzę ostrokrzew, berberysa i irgę. To szybko urośnie. Widziałam na forum takie zestawienie u Pani Dominiki. Piękne.
Tylko jaki nawóz mam zastosować? Florovit? Edit - doczytałam na 3 str.