Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 20:55, 07 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Ja też dużo u niego kupowałam, szczególnie jeśli chodzi o drzewa to ma chyba największy wybór w okolicy. Denerwuje mnie u niego, że nie ma opisanych tych roślin. Sprzedał mi magnolie w formie dużego drzewa zamiast takiej niewielkiej w formie krzewu. Ot taka niewielka pomyłka
Iwonko, czy twoja magnolia ma kwaśna glebę w sporej okolicy od pnia czy tylko podsypywałaś do dołka przy wsadzaniu? Bo moja będzie dużym drzewem i nie wiem czy muszę sporo ziemi wokół niej zakwasić?

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. Wiem, że to błąd, ale zwyczajnie żal mi kasy na ziemię. Obok mam 3 cypryski, hortensję i jakaś tuję - kiedyś była stożkeim, ale syn uciął czubek i jest kulą Zatem wszystko raczej kwaśne. Miałam tam dużo kory, na chwilę obecną rabata jest w remoncie i straszy gołą ziemią (gliniastą). Zrobiłam dziś na szybko zdjęcia. Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:54, 07 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
foty wkleiłam specjalnie dla ciebie chodze po forum i widze ze hortensji mam zdecydowanie za mało u ciebie ładnie rozświetlaja ogród mój też miejscami potrzebuje jeszcze tego błysku
Justynko wiedziałam, że moim ostatnim wpisem zdopinguję Cię do zrobienia nowych zdjęć. Hortensje bardzo lubię, mnożę je każdej wiosny co prawda z różnym skutkiem, ale zawsze kilka się ukorzeni. Kilka mam w donicach, czekają na swoje miejsce. Lubię te hortki, które przebarwiają się na seledynowy kolor.

Słoneczny Ogród 20:50, 07 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Turki , turki czyli aksamitki, mi w trójkącie też się wysiały. Lubię kamienie i roślinki w szczelinach.

No właśnie aksamitki, one dobrze jest wysiać przy marchewce. Muszę nasiona zebrać.
Ja też lubie kamienie
Naznosiłaś sobie kamieni sporo ?
Moja działka na Dębowym Lesie 20:48, 07 wrz 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Nie jesteś sama Ja zrobiłam dokładnie tak samo

Ewuś, ja mogę mieć i zgadyj-zdaduję w hortkach.Aby mi się ukorzeniły i wreszcie nowe, swoje były

jeżówki

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:48, 07 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Dorciu przyszłam sobie Twoje kompleksy pooglądać i szczęki szukam . Jak Ty masz pięknie zawsze podobały mi się Twoje dekoracje ale ogrod coś Ty mu zrobiła wszystko takie bujne piękne ....zdrowe wow !
Jolu nie przesadzaj, całe lato dręczyła mnie susza. To co brzydkie omijam i nie fotografuję, zapewniam Cię, że brzydkie obrazki też mam w ogródku. Za miłe słowa dziękuję.

Ogród z widokiem na jezioro 20:46, 07 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)

najepiej w takiej formie

fajnie, ze humor lepszy polecamy sie na przyszlosc

Aż miło się zrobiło od tego słoneczka no i miodzio jeszcze może być
Słoneczny Ogród 20:45, 07 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Pięknie polatałaś z tym aparatem wrzosy super kolorki świetne...rewelacja

Dziękuję
Wrzos w kolorze białym i fioletowym
Byłam dzisiaj na grzybach i przyniosłam z lasu wrzos jasny fiolet, potem przeczytałam na fb,że jest pod ochroną i nie przynosimy z lasu za późno

Mirkowy ogród (początki) 20:34, 07 wrz 2017

Do góry
Miałam już nie wysiewać trawek a jednak na wiosnę będę siała.
Nasionka Lady U.
Rododendronowy ogród II. 20:27, 07 wrz 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Moje hosty tez były pod drzewami ale i tak w paski są pociete, miałam im zrobic zdjęcie ale zapomniałam, wygladaja tragicznie.Jak piszesz o ptakach to pokażę zdjęcie ptaka które zrobiła moja wnusia telefonem w Warszawie. Mieszaniec niewątpliwie szpaka z chyba drozdem, prześmiesznie wygląda. Głowa i brzuch szpaka choc kolor głowy zmieniony ale oczy i dziób to młody szpak, reszta drozda czy kogos innego.

a to nie jakas mloda orzechowka czy cos takiego ?
Słoneczny Ogród 20:27, 07 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Daria nie ma to jak śmierduchy, nie mają wymagań, zawsze się udają. Ciężkie ma kwiaty ta hortka i pewnie dlatego tak zwisają. Ładne hibiskusy.

Ha ha , które to śmierduchy? Turki?
Same się wysiewają i urosły w szczelinie nawet na brzegu skalniaka przy obrzeżu z cegły , miałam wyrwać ale zostawiłam I dobrze, bo tam juz teraz nic prawie nie kwitnie.
Ale inna hortka ma jeszcze większe kwiaty i się trzyma, może witki cienkie i słabe i tak się wygięły.
Hibiskusy ładne mają kwiaty, a pszczółka co w jednym siedziała to dosłownie była pijana, musi byc mocny ten nektar
Rododendronowy ogród II. 20:25, 07 wrz 2017

Do góry
Jeszcze pokazę klona z własnej hodowli , to pierwsza siewka tego co mi padł w tym roku . Była tak maleńka jak na pierwszym zdjęciu a w tym roku zrobił się juz ładny krzaczek.

Był w doniczce i podkarmiony nawozem , teraz juz przesadzony do ziemi.
Rododendronowy ogród II. 20:19, 07 wrz 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Bogdziu fajnie, ze jestes
tyle ptaszkow masz w ogrodzie a kolenke kupujesz ale jak karmic nie trzeba to ok

U mnie tez bylo gradobicie krotko przed wyjazdem na urlop, rano nie zdarzylam strat ogladnac a po powrocie o gradzie zapomnialam jak wyszlam do ogrodu to sie przerazilam co mi tyle dziur narobilo. Wszystkoe co mialo wieksze liscie ma dziury. Hosty sie uchowaly, bo pod drzewem. No ale liscie niedlugo opadna a za rok beda nowe ladniejsze

Moje hosty tez były pod drzewami ale i tak w paski są pociete, miałam im zrobic zdjęcie ale zapomniałam, wygladaja tragicznie.Jak piszesz o ptakach to pokażę zdjęcie ptaka które zrobiła moja wnusia telefonem w Warszawie. Mieszaniec niewątpliwie szpaka z chyba drozdem, prześmiesznie wygląda. Głowa i brzuch szpaka choc kolor głowy zmieniony ale oczy i dziób to młody szpak, reszta drozda czy kogos innego.

Słoneczny Ogród 20:18, 07 wrz 2017

Do góry
Brunera King's Ransom

Mirkowy ogród (początki) 20:16, 07 wrz 2017

Do góry
Berberyski z nasion po jednym sezonie

Słoneczny Ogród 20:13, 07 wrz 2017

Do góry

Kopciuszek samiec

Sonia się załapała na zdjęcie, chodzi za mną i piłkę przynosi żeby jej rzucać.

Mirkowy ogród (początki) 20:10, 07 wrz 2017

Do góry
Chciałam wam pokazać jeden sezon z życia trawki.I zachęcić do samodzielnego wysiewu nasion traw.

Wrzesień 2016r.

Wrzesień 2017r.
Słoneczny Ogród 20:07, 07 wrz 2017

Do góry
Wiciokrzew jeszcze kwitnie i mimo dużej wilgoci się trzyma ( twu, twu)
Brzoskwiń parę będzie na spróbowanie.

Dzięcioł siedzący i odlatujący
Słoneczny Ogród 20:01, 07 wrz 2017

Do góry

Rozchodnik okazały

Hibiskus "Russian violet"

Hibiskus "Marina"

Turki
Mirkowy ogród (początki) 19:53, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

a ma jasne kwiaty ?
bo nie widze czy on jeszcze w pakach ?

Kasiu tak wyglada przed rozkwitem kwiatów i po.Może.go masz?
Słoneczny Ogród 19:51, 07 wrz 2017

Do góry
Za skalniakiem na lewo , koło oczka rosna głównie rojniki i rozchodniki ( kaukaskie, kamczackie, ościste)
To miejsce robiłam też w tym roku wiosną. Skarpę umocniłam gotowymi formami- gazonami, nadsypałam ziemi i umocniłam pniami żeby mozna było przejść i żeby się nie osuwało.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies