Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakręcony ogród 13:51, 09 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

No dobra, obawiam się, że muszę Cię poprosić, żebyś wytężyła wyobraźnię

Przeprosiłam się z tym kółkiem na froncie.
Myślę też nad wykorzystaniem w większym zakresie tego żwiru, który masz na rabacie. Jakby go połączyć z jakimiś płytami/kostką i dać po całości na froncie?
Jasnoszary kolor to żwir, a ciemnoszary to płyty, przy czym płyty musisz sobie wyobrazić jakoś ciekawiej porozrzucane, bo ja nie jestem w stanie tego narysować

Rabaty w żwirze to mordęga w utrzymaniu, więc nasadzenia musisz ograniczyć do minimum.
Pod domem i pod płotem byłyby nie tyle rabaty wysypane żwirem, tylko ścieżki żwirowe w których od niechcenia porozrzucane są rośliny. Żwir ma wtedy zastosowanie jako przejście - czy to na tył domu czy do sąsiadów.
Kulki buksowe/z daniki, jukki, tawuły. Byliny i trawy w bardzo ograniczonym zakresie, bo trzeba je podsypywać kompostem, dzielić itd.

Tylko w tym kółku (większym niż zaproponowałaś) nie byłoby żwiru tylko normalna rabata. W niej może być jakieś drzewo nieduże, wielopniowe typu świdośliwa lub (czy odważę się to napisać?) sumak.

Oczywiście, do frontu należałoby dopasować tył...
Między brzozami 13:37, 09 paź 2017

Do góry
Witajcie dziewczyny

Szkoda mi to wszystko wywalać za plot bo ziemie mam naprawdę marną, martwica glebowa, więc każda garść dobra jest bardzo potrzebna. Będę miała obornik od sąsiada taki z wiosny i myślałam poprzekładać to tym obornikiem, liśćmi i słona i mieszać co tydzień do mrozów. Coś na pewno się przerobi do wiosny

Wracając do żywopłotu cisowego, to niestety w tym roku muszę o nim zapomnieć, ze względów finansowych. Nie wiem też czy uda mi się glebę przygotować bo cały czas pada, nawet nie mam kiedy skończyć odchwaszczać warzywniak, zostało mi jeszcze jakieś 20 m2

W wolnych chwilach myślę o nasadzeniach. Już wiem że śliwka na wiosnę idzie w inne miejsce. Przesadzę ją bliżej drewutni pod płotem w rabacie i chyba muszę dosadzić druga, bo doczytałam ze potrzebuje zapylacza wiec będą dwie.

Dostałam też zielone światło na szklarnie, ale dopiero na wiosnę jednak miejsce muszę przygotować już teraz, wiec czas podjąć decyzje gdzie ma stanąć a z tym cały czas mam problem. Coraz bardziej skłaniam się do lewego górnego rogu warzywniaka. Choć ostatnio wymyśliłam jeszcze tak:
Kiedyś będzie tu ogród 13:34, 09 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Wedle zamówienia. Z serii- Staw bez kadrów i retuszu....

Jak widać- nie ogarniam...

Jak dla mnie super! I pomyśleć jaki to jest raj dla wszystkich żywych stworzeń
Jak mawia mój ulubiony Monty Don "Nie bądźcie zbyt porządni w swoich ogrodach, bo to wbrew naturze"
Ja dopiero uczę się akceptować to, że nie wszystko powinno być pod kreskę i idealne
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:13, 09 paź 2017

Do góry
Czyli pi x oko
Tajemniczy Ogród 13:09, 09 paź 2017

Do góry
Widok na rabatę z ławeczki pod domem..Już widzę ją piękną oczami wyobraźni

I postanowiłam, że na razie nie będę sadziła tu rozplenic, mam na nie dobre miejsce na innej rabacie, a tu wolę wszystko posadzić razem, jak już będę miała całościowy plan.
Kiedyś będzie tu ogród 12:59, 09 paź 2017

Do góry
Kurcze Ania ja też mam taki stawik do ogarnięcia tylko kiedy Będę podglądać u ciebie jak go zmieniasz i może coś ja pokombinuje.Zobacz mój cały zarośnięty.foto usunę
Pszczelarnia 12:38, 09 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

ach ja jak ja lubie takie widoczki
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:22, 09 paź 2017

Do góry

W pierwszej chwili też tak pomyślałam, tylko stwierdziłam, że na pewno masz na myśli bliżej placka
Wiesz, że źle wkleiłam, teraz zauważyłam - powinno być takie:
Kiedyś będzie tu ogród 12:17, 09 paź 2017

Do góry

Dla spostrzegawczych- co na tym zdjęciu jest a nie powinno?

Kiedyś będzie tu ogród 12:14, 09 paź 2017

Do góry
Wedle zamówienia. Z serii- Staw bez kadrów i retuszu....

Jak widać- nie ogarniam...
Zakręcony ogród 12:03, 09 paź 2017

Do góry
ale z Ciebie błyskawica Linie podobają mi się jak najbardziej.Umiejscowienie rabat też super.A tu moje wątpliwości :

Podest : myślisz,żeby taki wielki zrobić ? Myślałam bardziej ,że tylko wokół 3 drzew, które są najbliżej . Chociaż może rzeczywiści nie będzie spełniał żadnej roli w takich wymiarach. Pytanie okrągły czy prostokątny ? Mnie chyba bardziej okrągły się podoba :

Kawałek trawnika na froncie : myślałam,żeby w ogóle wywalić. Niczemu nie służy tak naprawdę.Chciałam tylko mały klomb na przeciw okna kuchennego. Tutejsza Katalpa do przesiedlenia. Jak dorośnie to zasłoni cały widok. Co innego w rogu, tam mi nie przeszkadza.

Rabata na froncie z lewej strony musi być węższa bo w rogu działki mamy tajemne przejście do sąsiadów, z którego korzystamy bardzo często (zaznaczyłam na biało, choć tak naprawdę to dzieura w płocie

Taras : Mam schody dookoła ( bez sensu ) Jak będziemy robić cokolwiek (drewno czy komozyt ale to inna temat ) to miałąm w planie zrobić schody tylko po środku (od jednej i drugiej strony ) Wówczas niewielki rabaty mogłyby też być wokół tarasu.

Jeżeli moje wypowiedzi są zbyt chaotyczne to napisz prosze. Dla mnie coś co wydaję się być oczywiste z Waszej perspektywy wyglądać może inaczej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:31, 09 paź 2017

Do góry

kwiaty Leonardo oberwane przez wiatr na chwilkę pływają

Jeszcze chyba kształt zostanie zmieniony , ale nie wiem kiedy

Marze o takim poidełku u siebie,musze coś pomyślec w temacie,Fajny pomysł!Schody z bali i miescówka oczywiście genialna,skąd Wy tyle energii bierzecie?u Was ciągle coś się dzieje Pozdrawiam z zimnego podkarpacia
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:22, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

Czyli może tego środkowegoobok placyku a tego górnego przesunąć do rogu z cisowego żywopłotu?- bedzie po trójkącie?

Wiadomo tylko, że bilboa...Szkółkarz tylko tyle mi powiedział...zrobię dzisiaj zdjęcia im i liściom to porównam do stronki Ewy.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:12, 09 paź 2017

Do góry
Przez weekend mama zaprzęgła mnie do pracy u siebie...Jej też podoba się styl ogrodowiskowy, wiec:
przed:

i po:

Dojdą jeszcze trawy za magnolią w plecach: ML u stóp jakieś niższe lubiące wilgoć i stronę pn oraz tulipany Exotic empiror na samym przodzie i czosnki purple sensation z główkowatymi pomiędzy bukszpanami. Zastanawiamy się tylko jakie kwiaty dać na lato....:")
Trawy nie będzie bo nie rosła dobrze na tak wilgotnym i cienistym przedoogródku.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:07, 09 paź 2017

Do góry
Kiedyś wyczytałam, że dobrze jest, aby dominanty sadzić "w rogach trójkąta"

Żeby uniknąć tej linii prostej, która będzie prowadziła wzrok w kierunku warzywnika, jednego albo drugiego miłorzęba przesadziłabym za placyk.

Najgorzej, że nie wiadomo co to za odmiana i jak duża urośnie.

edit: zapomniałam rysunku dorzucić:
Zakręcony ogród 10:58, 09 paź 2017

Do góry
A może coś takiego:

Czarny placyk: altana
brązowy - drewniany podest
jasnozielone maziaje - rabaty
zielone kółka - drzewa

Nie wiem jak wyglada sytuacja przy tarasie, gdzie schody, a gdzie, więc tutaj rabat nie robiłam.

Linie zrobiłam swobodne, ale jeśli wolisz, mogę pomyśleć nad bardziej geometrycznymi - prostymi lub okrągłymi.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:53, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A możemy zacząć od początku, bo się pogubiłam w tych kropkach i kółkach?

Jeśli dobrze rozumiem, to zależy Ci na drzewie na tej rabatce naprzeciwko tarasu.
Nie jestem na razie przekonana do tego pomysłu i stoję na stanowisku "zobaczymy jak rabatki i żywopłotki będą zrobione. W razie czego - się dosadzi"

I tego się trzymam. Przecież i tak przesadzać będę na wiosnę, ale dla czystości koncepcji wklejam:
czarne kółeczka - miłorzęby,
czarne z białym środkiem brzozy -ilość poglądowa, bo na pewno więcej ich się tam zmieści
czerwony - ambrowiec
brunatny - klon palmowy czerwony
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:52, 09 paź 2017

Do góry
poranna sesja zdjęciowa

Mirkowy ogród (początki) 10:47, 09 paź 2017

Do góry
A to dla tych co czytali wszesniejsze wpisy o szałwi.Tak wyglada po lipcowym przycieciu.Coś z niej będzie?
Mirkowy ogród (początki) 10:44, 09 paź 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Pegasus piękny...ciekawe roślinki wyhodowałaś.U Ciebie już kolorowo...ja jeszcze gram w zielone.
Bogusiu jeszcze troszkę zielonego i ja mam.

Przetacznik z tegorocznego siewu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies