Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 21:41, 14 sty 2024

Do góry
Szalona podróż z Madzią na Śląsk do Ewci. Ona w środku przeprowadzki oprowadzała nas po swoich zakątkach małego ogródka i nawet znalazła czas na pieczenie ciasta drożdżowego. Umawiałyśmy się w czerwcu na róże i wyjazd nie doszedł do skutku. Ale nie sądziłam że w lipcu od Ewci przywiozę liliowce i roślinkę wodną i mnóstwo bodziszka. Jakiś obłęd ale wszystko się u mnie mieści i to jeszcze ma fajne warunki.
Ogród w malinówkach 21:31, 14 sty 2024

Do góry
Marcin to znowu ja rozchodnik Autumn Joy u mnie wyrósł do kolana on nie jest niski a Little Bunny jest malutka

Tu ten rozchodnik a za nim Hameln

Blaski i cienie nowego życia 21:29, 14 sty 2024

Do góry
LIPIEC
Zawsze mam czas na ogród, ale też zawsze upały moją pracę spowolniają. Jednak się zawzięłam, bo odskocznia ogrodową na problemy działa. Zrobiłam rewolucję na białej różance, musiałam odplewić ogrom trawy rozłogowej i poszerzyłam ją od strony warzywnika.

Równocześnie porozkładałam kartony pod budleją i tam zaczęłam gromadzić chwasty na kompostowanie. Potem doszły sadzonki od Madzi, Iwonki, Anitki i jeszcze jednej koleżanki ogrodowiskowej z dawnych lat wszystko w fioletach rabatę wypełniłam do jesieni swoimi sadzonkami. Ciekawe jak się będzie od wiosny prezentować.
Najładniejsze jesienią były astry od Madzi
5 lipca i 5 października

Ogród Muszelki 21:27, 14 sty 2024

Do góry
Darecka napisał(a)

Masz bardzo dostojne kocie CCTV

Taaaaa... najbardziej śledzi ruchy skrzydełek w pobliżu karmnika.

Na szczęście, tylko je monitoruje

Ogród w malinówkach 21:23, 14 sty 2024

Do góry
Wstawiam te donice tarasowe w 2 wersjach.

Chciałbym by pasowały do rabaty pomiędzy kolorystycznie i gatunkowo. No i żeby długo były kwiaty.

Czosnki też tutaj, by je podziwiać z domu lub siedząc na tarasie
Blaski i cienie nowego życia 21:19, 14 sty 2024

Do góry
Na osobny wątek zasługiwałyby odwiedziny u Madzi Notorycznie w zeszłym roku i w poprzednim miała mnie na głowie. W jej ogrodzie czuję się zrelaksowana na maksa, taki reset od problemów, zdjęć mam pół tabletu. Kilometry zawsze robimy, gadamy o każdym kawałku i zmianach co miesiąc. Latem pływałyśmy w basenie, a Madzia mówiła źe się nie kąpie Już nie zliczę ilości roślin, które nawiozłam od Madzi.
Udało się nawet jej odwiedzić mój ogród, od razu mnie natchnęła na zmiany przy drewutni. Na palecie zawisł prezent domek dla owadów. Ozdobiłam kwiatkami i jakimś zwykłym wiankiem. Latem od razu to miejsce zyskało nowy wymiar

W lipcu, w środku lata, w przedogródku powstały nowe zmiany pod gruszkami, po wykopaniu u Madzi ogromnego Zebrinusa i pęcherznicy kalinolistnej. Madzia zrobiła rewolucję u siebie, a ja u siebie. Podzieliłam trawę na 9 sadzonek, oczywiście siekierą i powstała kolejna zasłona od sąsiadów.

Wizytówka - Ranczo Edy 21:05, 14 sty 2024

Do góry
FOTERGILLA - biały kwiat zielone liście na jesień różowieją ( ostatnia fotka w centrum sasanka a za nią Fotergilla po przekwitnięciu widać nasiona po kwiatostanach)

W Dolinie Muminków 21:02, 14 sty 2024

Do góry
Piękna zimę mamy
Wizytówka - Ranczo Edy 20:54, 14 sty 2024

Do góry
ŻELEŹNIAK - kwiat żółty

Kraina spełnionych marzeń 20:46, 14 sty 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

Zrobiłam wersję z kantami i chyba tak bardziej mi się podoba.
Efekt romantyzmu trzeba będzie osiągnąć za pomocą buszu wylewającego się z rabat.

Magda dużo kątów i wysuniętych fragmętów.

Rozumiem że?
-dom otoczony rabatą i warzywnikiem
-rabata z klonem jest -pamiętam że robiłaś
-za garazem ma być taki chudy fragmęt rabaty a z bruku wejscie na trawnik?

Mi się tu nie podobają tylko powysuwane narożniki i ten chudy kawałek rabaty za garażem. I drzew za mało na razie.

Angelika z ogrodu "na zielonej trawce "też ma nieregularny kształt działki. Fajnie się zgubił po kilku sezonach jak drzewa urosły.
Blaski i cienie nowego życia 20:42, 14 sty 2024

Do góry
W maju była jeszcze wizyta u Gosi, uwielbiam ich małą ogrodową przestrzeń pękającą w szwach od roślin

Taki fajny corten przez Krzysia zrobiony dostałam w prezencie. Mam nadzieję na ich odwiedziny u mnie

Ale najśmieszniejsze zdjęcie takie
Blaski i cienie nowego życia 20:34, 14 sty 2024

Do góry
Jeszcze oczko bo mnie cieszyło

Po weekendzie majowym kończyłam wcześniejsze plany- miałam już nie usuwać darni ale tu siła wyższa, musiałam.

Udało mi się z przeceny wyszukać jabłonkę ozdobną, która u Kasi wpadła mi w oko. Posadziłam. Potem już nie było takich okazji w szkółkach, inflacja, ceny szły w górę jak szalone. Jabłonką spełni rolę lepiej niż dziką olbtrzymia czereśnia

Wizytówka - Ranczo Edy 20:31, 14 sty 2024

Do góry
DEREŃ kwiecisty kousa - biały kwiat

Wizytówka - Ranczo Edy 20:25, 14 sty 2024

Do góry
DERENIE - biały łodyga czerwona i zielony łodyga żółta

Blaski i cienie nowego życia 20:23, 14 sty 2024

Do góry
Po wojażach człowiek musi posadzić dobro, które przywiózł i mabiera chęci na zmiany. Zrealizowałam też pomysł na mini oczko, którym mnie Madzia zaraziła wcześniej. Każda z dziewczyn ma inne, moje też jest inne
Początki

Doszła ścieżka z małymi bukszpanami, które przesadzałam z innego miejsca-nadjedzone przez ćmę, nie wiem czy się uchowają długo. Ścieżka potrzebuję czasu bo teren musi osiąść po moich wykopkach.

Roślinkami do oczka dziewczyny się też dzieliły więc zapełniło się. Czekałam cały sezon na żaby,żeby się wprowadziły, ale się nie doczekałam
Blaski i cienie nowego życia 20:11, 14 sty 2024

Do góry
Potem miałam przyjemność odwiedzić Anitkę, Kasię i Sylwię w ich ogrodach zawsze przywożę nowe inspiracje które zachowuję u siebie a przy okazji nowe sadzonki, jakbym miała mało to były cudowne chwile, odskocznia od codzienności. Dziękuję za gościnę.

Blaski i cienie nowego życia 19:59, 14 sty 2024

Do góry
Zanim to jednak nastąpiło, sąsiad pomagał wyciąć 10 metrową dziką xzereśnię, a potem z synem rozebraliśmy niepotrzebną już drewutnię. Było dużo bałaganu i długo, wszystko własnymi siłami porządkowałam. Na pozostałym pniu stoi karmnik od Anitki, który okupuje para cukrówek.

Wizytówka - Ranczo Edy 19:47, 14 sty 2024

Do góry
ŻARNOWIEC - żółty kwiat

Blaski i cienie nowego życia 19:44, 14 sty 2024

Do góry
Nie wiem jak znalazłam siłę, chyba motywacja była silniejsza żeby skończyć rabatę przy ścieżce. Musiałam przerzucić glinę i przemieszać ze słomą. Po tej pracy wysiadła mi ręka i już do jesieni miałam problem bo mi puchła przy każdej pracy. Ale rabatę skończyłam ogarniać. Potem obsadziłam różami, które przenosiłam z innych miejsc, rozsadziłam trawy Variegatus, od Sylwi doszły siewki pierwiosnków, od Madzi mini rozplenice, jeszcze podarowane liliowce I własne sadzonki: bodziszki I coś tam jeszcze.
Nie pokazywałam w sezonie rabaty bo róże zastrajkowały po przesadzeniu i nie kwitły, trzy dopiero jesienią miały kilka kwiatków.

Usunęłam bukszpan, który od kilku lat chorował. Początkiem kwietnia wymyśliłam inne wykończenie rabaty od strony wejścia do domu.
Blaski i cienie nowego życia 19:26, 14 sty 2024

Do góry
Ciemierników też u mnie więcej, zakwitły pierwszy raz niektóre z siewek od Sylwi. Ten ciemny bordowy to sklepowa odmiana, jest chyba najwyższy w kwitnieniu, ale liście w sezonie nie są tak dekoracyjne jak u ciemierników wschodnich. Ale wszystkie cieszą oko, niestety u mnie trochę późno kwitną.

Dziewczyny z Krakowa przyjechały jesienią, więc porządziły w ogrodzie wiosną zabrałam się za realizację zaleceń od rozkładania kartonów,żeby dokończyć jedną część ogrodu I jak to Sylwia z Anitki stwierdziła spiąć w całość. W sezonie zbierałam chwasty... nawet od sąsiadów, akcja na całego Jesienią rabatę wypełniłam własnymi sadzonkami, doszła też jedną dębolistna. Pamiętam czasy początkowe jak 3 nowe ukorzenione sadzonki to był dla mnie rarytas. Teraz mam ich dziesiątki, prawie jak w szkółce a ciągle mało

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies