Nie wiem jak wy się wyrabiacie pracami wiosennymi ?
Ja mam do tyłu, zielsko w rabatach jest ale czasu na wyplewienie nie ma jeszcze. Przesadzałam sporo roślin.
Koszenie trawy nam wczoraj nie wyszło. coś ze świecą i może jutro się uda.
W warzywniku jeszcze masę pracy. oj oj..
Dopiero ma posiana rzodkiewkę ,sałatę i koperek
Oj,, pomalutku coś dalej będę robić.
Ale w piętek miałam kolejną zbiorą wystawę. W tym moich nowych obrazów.
Klon już czaruje A w tle kwitnąca grusza.
Hortensja Dębolistna
I hortensja pnąca. Po 4 latach w końcu pokazuje ,że zakwitnie. Jestem bardzo jej ciekawa, bo kupiłam ją bez odmiany .
U nas raczej już przekwitają czereśnie, śliwy, brzoskwinie, zaczynają jabłonie. Lubię ten czas.
Cieszę się, że nie jestem osamotniona w kwestii kastr budowlanych. Kastry mają tą zaletę, że można je przemieszczać. Też mam nadzieję, że nie będzie przymrozków, ale w razie czego naszykuję agrowłókninę
borówki amerykańskie
róża Dinky
Jesienią posadziłam kilka nowych odmian czosnków i ciekawa jestem jakie będą.
Mam pytanie odnośnie rabaty po lewej stronie przy siatce.
Tutaj w planie mam posadzić wzdłuż płotu również cisy. W jednym miejscu wychodząc z tarasu chciałabym zasłonić widok na przyszły taras sąsiadów tak by zyskać trochę prywatności siedząc na swoim tarasie.
Wymyśliłam aby przed cisami dać trzy Amanogawy co metr. Czy to będzie dobry wybór. Czy polecacie coś innego? Musi raczej być coś wąskiego bo rabata ma szerokość około 1,2-1,3 do chodnika.
Wiktorio ja też jestem zaskoczona tegoroczną przyrodą.
Drzewa owocowe mają ogrom kwitów i prawie w każdym widzę zawiązane owoce. Oczywiście w tej dolnej części drzew Oby przymrozki tego nie uszkodziły.
Ja jednak nie kupuję granulek, wkopię więcej słoików z piwem.
Dołączyły do tego spektaklu jabłonie, jest pięknie.
Pokażę Wam co słychać w moich barach piwnych dla ślimaków. Takiego ruchu to ja się nie spodziewałam. Zakładam następne, będzie cała sieć "Barów Piwnych u Ewusi" Zapraszam wszystkie ślimaki, wstęp wolny, każdy pije do woli
Teraz na poważnie. Tam gdzie wkopałam słoiki z piwem, na roślinach są pojedyncze sztuki, a tam, gdzie ich nie ma plaga ślimaków zwłaszcza na liliowcach i irysach.
Tą magnolię Ann kupiłam dlatego, że to moja imienniczka i nie rośnie jak drzewo.
W tym roku bardzo szybko ta moja magnolia zakwitła. I zaraz przekwitnie.
Lidzia, większość moich róż po przedwiośniu wyglądają tragicznie.
Oto Giardina i zastanawiam się, czy ją już wykopać, czy pozostawić i przekonać się, czy może robić za różę rabatową.
A tutaj inna róża, ta idzie do wykopania.
Coś tam odrasta, ale mam takich róż kilka i nie chce mi się walczyć z przyrodą, bo i tak z nią nie wygram.
Albo takie marnociny
Jeżeli chodzi o warzywa, to mnie najbardziej zależy na fasolce szparagowej. Mam trochę kastr i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Sadzonek pomidorów naliczyłam 25 sztuk, ale różne odmiany.
Lidziu, jak rabaty ściółkowałam korą, to wtedy nie było tyle ślimaków.nie bardzo wiem, czy to je powstrzyma. Myślę, że możesz pozakładać bary piwne
Oj wiosna galop[uje w szybkim tempie.
Nabardziej zadziwiają mnie hosty. Nie wszystkie są rozwinięta. Są w dużych liściach, i kłach większych i małych
Cesarzowa chyba w tym roku jest już największa