Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:05, 18 wrz 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Jeśli można odnieść się do dyskusji różano-hortkowej to powiem, że za różami nie przepadam. Są niewątpliwie piękne i lubię jak pachną, ale jakoś u siebie ich nie widzę. Hortensje polubiłam, zwłaszcza te bukietowe.

Gosiulak o to chodziło - każdy musi dostosować rośliny do siebie i ogrodu

ja jednak obstaję przy różach - zawsze wybierałam to co było pod prąd

Pszczelarnia 21:03, 18 wrz 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ja też nie wiem, jak się ten chwast nazywa, ale ja tez z nim walczę w sadzie. Nie mogę przez niego posiać w sadzie trawy, bo ciągle widzę, że w wielu miejscach odrasta z podziemnych, cienkich korzonków.
Ewo, kiedyś pisałaś (jeśli dobrze pamiętam), że piwonie nie są dobrym pomysłem do sadu do towarzystwa jabłoni. A czy w pobliżu śliw mogłabym je posadzić?
Aa, i jeszcze jedno pytanie: czy arcydzięgiel purpurowy w młodości ma zielone liście, czy od razu ciemne? Moje siewki cały czas mają liście zielone.

Nie za późno odpowiadam? Zielone.

Tobie Królowo wysiewów i pomidorków, deszczowy warzywnik (widać padniete pomidory, tak jak i u Ciebie). Pada i pada ale u mnie wcale nie jest aż tak mokro w gruncie:

Moja działka na Dębowym Lesie 21:03, 18 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Aniu tak smakowicie jest u Ciebie kolorki roslinki jak cukierki
Foty naprawdę piękne )))

Tak chyba powinno byś dużo dla oka pięknego i trochę coś na podniebienie smacznego.Ja tak lubię.

[img]https://images81.fotosik.pl/797/a3696df51e308dff.jpg" alt="" class="forum-upload"/>

Mini Arboretum Daglezja w Rykach 21:02, 18 wrz 2017

Do góry
16 wrzesień 2017r.
Ogródek Iwony II 21:02, 18 wrz 2017

Do góry
Padało dziś i padało. W końcu wieczorem przestało. Muszę wsadzić trawy - trzcinniki od Ewy. Ale najpierw skończyć murowanie murku, aby dosypać ziemi - kopać głęboko nie mogę za ławeczką, bo tam korzenie od drzew i iglaków...
Więc robię murek na wysokość 4 cegieł...

Poszłam więc na chwilę, zrobiłam sobie troszkę zaprawy, przyniosłam cegły i zaczęłam... Nie skończyłam, bo ciemność ogarnęła wszystko. O latarce kilka cegieł kończyłam murować. Jutro oględziny. I sadzenie.
Nawet w deszczu, jeśli konieczność mnie zmusi
Zbyszek mówi, że nie rozumie mnie, że to tylko kilka traw. A dla mnie to ważne, by się przyjęły

edit: jutro ma być słońce
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:59, 18 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Mireczko poczytałam wczoraj Twoje rozważania różano - hortkowe i tak sama się zaczęłam zastanawiać ile mam hortek ogrodowych. Zaczęłam liczyć i wyszła mi suma, która nawet mnie zaskoczyła - 22! Wyszłam dziś rano do ogrodu dokładnie policzyć i się nie pomyliłam. A dziś w paczce przyszły 3 nowe więc mam 25! Z tym, że liczę wszystkie nawet te dopiero ukorzenione patyczki, których aktualnie mam...(liczę) 4szt. Róż mam ponad 30. Hortki ogrodowe kocham za zmienność, a bukietowe za niezawodność .

No a róże za co ?

Gdzie Ty to upychasz ja mam mniej, za to Twoje jeszcze małe i urosną

zbierałam patyki i zastanawiałam się co by tu
jest też rzeźba - patyk muszę sfocić padniesz

dzięki że mnie na patyki uwrażliwiłaś

Pszczelarnia 20:59, 18 wrz 2017

Do góry
mira napisał(a)

Co to znaczy jeszcze to gdzie zmierzasz wędrowniczko ?

Wycieczki smakowite ach, ciekawa jestem zakupów i aktualnych fotek z ogrodu

pozdrawiam

A np. taki sznureczek do ogrodu kupiłam w "Lubelskiem" i sito do ziarna. Konewkę znasz.

Dokąd zmierzam? Nie wiem. Jak rwałam wyrośnięte chwasty i robiłam w tempie ekspresowym kanciki, sadziłam cebulowe na wyznaczoną grządkę, przewoziłam agapanty i pelargonie do szklarni,oczyściłam podjazd z chwastów (ręcznie), posadziłam kilka zdobyczy - też się zastanawiałam, dokąd zmierzam, także ogrodowo.

I ... na koniec dnia, w deszczu i mgle wyrzuciłam różę Mme Pierre Oger oraz G. Hamiltona - posadziłam rozplenicę Casian i przetacznikowca białego.

Warzywnik pozostaje nadal w centrum mojego zainteresowania, choć deszcze i zimno zniszczyły pomidory:

Ogrodula 20:59, 18 wrz 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)
Tak pomalowałam donicę
Wpadam z rewizytą, dopiero zaczynam jestem na 10 stronie i widzę, że Ty taka pokrewna dusza jesteś. Masz dużo pięknych roślin i mnóstwo pomysłów. Ogród duży i zadbany, fajne dodatki. Jaką metodą malowałaś tę donicę? Mam taką samą, ale nigdzie jej nie wystawiam, bo nie lubię plastikowych donic. Mam zamiar w nie wsadzić tulipany, ale chętnie zmieniłabym im wygląd.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:58, 18 wrz 2017

Do góry
No i do czego to doszło - pojawia się odrobina słońca a człowiek od razu łapie za aparat i leci do ogrodu

Tam i z powrotem od strony lasu:

Ogród Ani :) 20:57, 18 wrz 2017

Do góry
anbu napisał(a)

Świetny to był pomysł, żeby dać tu hortki na pniu - pierwszy rok, a już jest bardzo dobrze, co dopiero w kolejnych latach.
Moje małe wielkie marzenie 20:57, 18 wrz 2017

Do góry
Namieszam trochę ale może wtedy będzie Ci łatwiej zdecydować zectakavwersaja nie hihi. Ta mniejsza kulka trochę wysunięta do przodu )))

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:55, 18 wrz 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie byłoby sprawiedliwie pół na pół, ale już nie jest i nie będzie. Gdybym nastawiła się na róże rabatowe, to być może dalej bym je uprawiała mimo ich chimeryczności i nieprzewidywalności. Potrzebowałam jednak róż w większej plamie (pnących, parkowych i okrywowych). W momencie, kiedy takie róże przemarzną, rosną nieprzewidywalnie, złapią czarną plamistość albo innego gada obżerającego liście, sypie się wygląd dość dużej połaci ogrodu. Mam stożki z dwiema New Dawn. Wysokie. Obie róże kolejny rok łapią czarną plamistość. Mam więc od lipca dwa potężne ostrosłupy z okropnymi plamami. W innym miejscu dwie edenki przemarzły do ziemi. Coś tam wypuszczają, ale cały sezon straszyła nijaka dziura. Nie chcę używać hektolitrów chemii w ogrodzie. Gdybym miała pryskać jedną różę, to jeszcze bym przeżyła, ale kilkadziesiąt już nie. Zostawiam te róże, które się sprawdziły, resztę wyrzucam, a w ich miejsce sadzę coś innego. Sprawdziły się okrywowe The Fairy i Alba Meidiland, rabatowe Bonici, Mary Rose, Rhapsody in blue, z pnących Dortmund, Laguna i Rosarium Uetersen, odmianowe Rugosy. Wystarczy jak na moje potrzeby i możliwości pielęgnacji.
Hortensje u mnie rosną świetnie. Są ozdobą również zimą, co przy moim szczerym polu ma istotne znaczenie.
PS. Hortensja przy kuble może mieć problem z powodu kostki. Kostka (suchy beton jako podsypka) może ograniczać rozrost korzeni. No i hortensje raz w miesiącu potrzebują solidnego podlania rozcieńczona gnojówka. Bardzo są żarłoczne.

Hmmm, czytam
sama już nie wiem co mam sądzić o różach , ale czy ogród ma wyglądać perfekcyjnie
i każda roślina na baczność ?
hmm u mnie chyba nie - ja preferuję luzzzz

tak, więc dokupię róż

o hortensji nie pomyślałam o tej kostce, o jakiej gnojówce piszesz z czego do hortensji

Moja działka na Dębowym Lesie 20:55, 18 wrz 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)

[/img]

ładnie tu!

Ja również jestem wielbicielką cukinii
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:53, 18 wrz 2017

Do góry
Renia chodzę na grzyby, widziałam, że Ty też

Moja działka na Dębowym Lesie 20:52, 18 wrz 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
U Radzia zbiory, u Ciebie zbiory - ale ja na siebie zła jestem, że w tym roku dyńki nie zasiałam !!! za to cukinię jeszcze zbieram i zawiązuje Fajne takie własne zbiory

Ja bardzo lubię i cukinie( grilowana jest rewelacyjna, i na to posmarować deko serem Feta.umm ) i dynie.I różne dania z nimi.
Już byłam u Radzia i faktycznie pełna skrzynia zbiorów.
Ciekawe, czy na kulinarne przetwarzanie, czy do ozdoby ??

Hortensja Bobo i inne

Hortensja Magical Candle

Od warzywnika
Tu ma być ogród :) 20:51, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
[

Z miłorzębem...to dlatego cytowane

Firmie sprzedaż wzrośnie...oj, jeszcze jak
Moje małe wielkie marzenie 20:51, 18 wrz 2017

Do góry
Skromne zakupy, najbardziej zależało mi na główkowatych, ale tylko 3 opakowania wygrzebałam

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:50, 18 wrz 2017

Do góry
ewedela napisał(a)
Mira witam się u Ciebie serdecznie.
Przebrnęłam przez wątek podczytując, czasem tylko patrząc na zdjęcia. Pozwolisz. że trochę ściągnę

Bardzo mi miło że coś Ci się spodobało i chcesz ściągać - do woli, a najlepiej zapytaj bo może już zmieniłam - tak to jest kiedyś coś się podoba a potem zmieniasz bo jest nie tak

u mnie teraz w ogrodzie sporo miejsc do przerobienia

na powitanie coś miłego

Pszczelarnia 20:48, 18 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ewo dla Ciebie kwiatuszki zostawiam Dzięki za nasionka

Moje dopiero zaczynają kwitnienie. Siane na rozsady w kwietniu.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:47, 18 wrz 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Mira wg mnie bobo potrzebuje tak ze 2 sezony. U mnie dopiero w 3 roku pokazała, że jest śliczna, i ona jednak chyba więcej miejsca potrzebuje.. choć ma być mała

Agnieszka moja ma chyba z 5 sezonów tyle że ja jakoś serca dla niej nie mam - tak potrzebuje więcej miejsca ja mam zdłamszoną - hmm przesadzić ? może

czekam na kolejny sezon różany - czerwone maleństwa mają chyba dobre miejsce a na wiosnę dostaną dobre jedzonko i hoopla

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies