Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Czasem słońce czasem deszcz 20:58, 13 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

nie moja droga, jak Ty smacznie spałaś ja przycięłam trawy- rozplenice, evergoldy vel ptasie łapki ( nigdy nie wiem co mam), elatę, everillo, tawuły i część wrzosów Madżen mi siadła na ambicję i kiedy cały dom jeszcze spał poleciałam na ogród

Ptasie łapki są drobniejsze i mają bardziej białe paski, niż Evergoldy.
Tu na zdjeciu z przodu są właśnie Ptasie łapki, za nimi Evergoldy:

Ja też dzisiaj ciachałam ostatnie rozplenice, stipy i zostało mi kilka Amazonów.
Z wrzosami, różami i lawendą jeszcze czekam.
Czasem słońce czasem deszcz 14:11, 13 mar 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

nie moja droga, jak Ty smacznie spałaś ja przycięłam trawy- rozplenice, evergoldy vel ptasie łapki ( nigdy nie wiem co mam), elatę, everillo, tawuły i część wrzosów Madżen mi siadła na ambicję i kiedy cały dom jeszcze spał poleciałam na ogród

To Ty jesteś podstępna bestia, bo ja sobie leżałam w najlepsze myśląc, że śpisz. A to spała moja czujność - hihihi!

Ja będę wszystko ciachać od czwartku, jeśli pogoda nie zawiedzie.
Czasem słońce czasem deszcz 13:44, 13 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
To ja po imprezce wstałam szybciej niż Ty?

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:22, 12 mar 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Marmolade padła mi dwa lata temu latem, nie było opuchlaka, sama nie wiem dlaczego a były b. ładne.
W tym roku wszystkie okropne, jeszcze widać życie z żółtej od strony północnej przy budynku.
Ja się nad żurawkami zastanawiam, ciągła z nimi walka. Tylko co innego kolorowego posadzić?

Tak samo padła mi latem jedna Caramel, korzenie czyste bez opuchlaków, a roślinka do wyrzucenia. Może to jakis grzyb, sama nie wiem.
Co kolorowego posadzić? W tej chwili przychodzą mi do głowy tylko berberysy albo tawuły.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:49, 12 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Joasiu a jak nisko tniesz tawuly i berberysy ? bo nie wiem czy o 1/3 skrocic czy wiecej ?

Tawuły tnę nisko nad ziemią na jeżyka. Berberysy skróciłam o 1/4, tnę na taką kuleczkę.
Zdjęcia maj 2015.
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:29, 12 mar 2016

Do góry
Domi, do pięciorników nie będę cię namawiała, bo sama mam mieszane uczucia odnośnie nich, ale tawuły wiele osob ma na forum i jakoś nie narzekają. Podobno tnie się je "na jeża", zbierasz wszystkie gałązki u góry i ...ciach, puszczasz i jest kulka.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:22, 12 mar 2016

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - przegapiłam pytanie o cięcie anabelki.
Jeszcze nie cięłam żadnych hortek.
Mam ukorzeniać dla koleżanki. Sprowadza się ze St.Z.kupiła już gotowy dom.
To czekam, po świętach zacznę. Miejsce muszę przygotować.

Haniu,
moja koleżanka też kupiła dom w naszej okolicy, wszystkie patyki hortensji i nadwyżki roślin do niej powędrują
Dzieijsza pogoda była na tyle łaskawa że mogłam już rozpocząć sezon 2016.
Na początek zdjęłam stroisz z wrzosów i róż.
Przycięłam klony, powojniki, anabelki, berberysy, tawuły i berberysy.
Wycięłam badyle werbeny (raczej nie przeżyła) i wyskubałam część kostrzew.
Wycięłam najstarsze gałęzie borówkom i prawie nocka mnie zastała.
Wyciągnęłam zadołowane w donicach tulipany i hiacynty, podpędzę w garażu to może zakwitną na święta. Narcyzy w donicach wszystkie zgniły, te na rabatach wyszły i ładnie idą w górę.
Przed chwilą popikowałam dmuszka i stipę.
Andrzej uwędził dzisiaj szyneczkę i polędwicę, a zapach wędzonką w całym domu.
Mam nadzieję że u Ciebie z pracami też do przodu.
Ja i mój ogródek, a może ogród 16:14, 12 mar 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zaglądam na szybko... cofnęłam do fajnych kul niebieskich.. aż bałabym się je dawać w ogrodzie, że ktoś mi ej stłucze.
nie zbił nikt tych czerwonych, to może i nikt nie będzie niszczył i tych

Mala_Mi napisał(a)
Pięciorniki - też mówię beeeee.. ja wyciepałam wszystkie.. jak się zostały to jakieś po kątach zapomniane.
też już im mówię nieeeeeeeee

Mala_Mi napisał(a)
Berberysy fajne tylko kolczaste i jak trzeba przyciąć, to nie ma opcji by się gdzieś nie zabił kolec.. ostatnio mi wlazł pod paznokcia, głęboko.. ryczałam i haratałam pod paznokciem by się do niego dostać zanim nie zacznie gnić z palcem.
może nie będzie tak źle

Mala_Mi napisał(a)
Tawuła - mieszane uczucia... miałam tę dwukolorową też... i wyciepałam. Jak zakwitną to się robią potem brzydkie krzaczory, trzeba często przycinać i są wtedy fajne kopułki. Liście fajnie się potrafią przebarwiać.. wiec jak tawuły to z założenia trzeba ciąć..
a co innego można jeszcze ???
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:22, 11 mar 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ostatnio mam mało czasu na O. Praca, dom sporo pochłaniają czasu W ogrodzie: przyciełam berberysy, tawuły, byliny, brzydkie liście żurawek. Odkryłam wrzosy, jesienią sadzone hortensje. Zakupiłam kłącza host - chyba je muszę wsadzić do doniczek bo już puszczają listki w woreczku. Dzisiaj zasiałam stipę W zakupionej torebce pkazało się, że jest ich niewiele i takie maleństwa... Do każdej doniczki z mini szklarni starałam się wrzucić po 3-4 nasionka Mrówcza robota przyznam, że robiłam to po raz pierwszy. Jak się nie uda to pewnie i ostatni

To już sporo zrobiłaś, hosty wysadź bo się w workach zaparzą
stipy jak będą urokliwe to za rok znów posiejesz i tak będzie

pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:03, 11 mar 2016

Do góry
Ostatnio mam mało czasu na O. Praca, dom sporo pochłaniają czasu W ogrodzie: przyciełam berberysy, tawuły, byliny, brzydkie liście żurawek. Odkryłam wrzosy, jesienią sadzone hortensje. Zakupiłam kłącza host - chyba je muszę wsadzić do doniczek bo już puszczają listki w woreczku. Dzisiaj zasiałam stipę W zakupionej torebce pkazało się, że jest ich niewiele i takie maleństwa... Do każdej doniczki z mini szklarni starałam się wrzucić po 3-4 nasionka Mrówcza robota przyznam, że robiłam to po raz pierwszy. Jak się nie uda to pewnie i ostatni
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:47, 11 mar 2016

Do góry
Zaglądam na szybko... cofnęłam do fajnych kul niebieskich.. aż bałabym się je dawać w ogrodzie, że ktoś mi ej stłucze.

Pięciorniki - też mówię beeeee.. ja wyciepałam wszystkie.. jak się zostały to jakieś po kątach zapomniane.

Berberysy fajne tylko kolczaste i jak trzeba przyciąć, to nie ma opcji by się gdzieś nie zabił kolec.. ostatnio mi wlazł pod paznokcia, głęboko.. ryczałam i haratałam pod paznokciem by się do niego dostać zanim nie zacznie gnić z palcem.

Tawuła - mieszane uczucia... miałam tę dwukolorową też... i wyciepałam. Jak zakwitną to się robią potem brzydkie krzaczory, trzeba często przycinać i są wtedy fajne kopułki. Liście fajnie się potrafią przebarwiać.. wiec jak tawuły to z założenia trzeba ciąć..
Tawuła japońska - Spiraea japonica 12:54, 11 mar 2016

Do góry
Poradźcie kochani czy dadzą sobie radę tawuły Goldflame w pobliżu sosny?Mam rabatę, która rozpoczyna się na słońcu ale ciągnie się aż pod sosnę. W części słonecznej rosną trawy i lawenda , ale rabata przechodzi w strefę zacienioną sosną gdzie rosną hortensje. I tam również miałaby trafić część tawuł... Chciałabym ,żeby wszystkie rosły równo i nie wiem czy te w cieniu( nie całkowitym bo słońce tam tez dochodzi tylko mniej) dadzą rade?
Ogród tworzony z pasją 06:55, 11 mar 2016

Do góry
Zatem tym bardziej u mnie nie będzie... Wiesz co? Wczoraj chciałam zamówić tawuły Golden Princess. Chciałam... Bo się wkurzyłam. W ub tygodniu były po 7-8 zl, a wczoraj juz ponad 11 zl! Plus przesyłka 18 zl... Zdzierstwo. Nie zamówilam... Trudno, pewnie sie wstrzymam.
Ja i mój ogródek, a może ogród 22:44, 10 mar 2016

Do góry
Szkoda kasy na pięciorniki, żadna rewelacja są takie rozlazłe przynajmniej moje, a jak je w tamtym roku przycięłam to słabo kwitły. Jak będę mieć pomysł na skarpę to je wywalę.
To już tawuły są ładniejsze i można je fajnie uformować w kule.
Co kto lubi
Mały ogród miejski 18:29, 10 mar 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Witaj, facelię kopie się jak masło. Posiej facelię a po niej grykę.

A zasłonić można się albo lamelami albo od razu roślinami, które pochłoną kurz i hałas i dadzą szczelną osłonę. Czytaj w żywopłotach.

Dzięki będzie wiec facelia. Wysieję jak tylko zakończymy i deweloper wyda nam mieszkanie. Moje plany, co do ogródka zależą od tego ile zostanie w budżecie.

Wpadłam na pomysł żeby zrobić swoje sadzonki i ostatnio szaleję w ogrodzie mamy i podkradam patyczki na sadzonki zdrewniałe. Mam przygotowaną forsycję, krzewuszkę dwie odmiany, lilak Meyera, hortenscje bukietowe dwie odmiany, tawuły też dwa rodzaje, jaśmin o żółtych liściach. W zeszłym roku już pozbierałam siewki ketmi i przesadziłam na grządkę warzywną.

Jutro może uda mi się zdobić fotki moich sadzonek. Ciekawe czy będą jakieś sukcesy. Bardzo by mnie cieszyło jakby choć jakiś % się udał.

Postaram się wyrzucić schemat ogrodu i opisać mój pomysł na niego.
Ja i mój ogródek, a może ogród 07:28, 10 mar 2016

Do góry
katel napisał(a)
Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
pomysle o tawułach
Ogród tworzony z pasją 00:47, 10 mar 2016

Do góry
Karol, w marcu tniemy tawuły Goldmound. Moje są maleńkie, jesienią wsadzane. Wyczytałam, że 5-10cm nad ziemią, bo kwitną tylko na pędach tegorocznych. Prawda li to?
Ja i mój ogródek, a może ogród 22:48, 09 mar 2016

Do góry
Mi się tawuły japońskie strasznie podobają i są w różnych kolorach, ostatnio mi w oko wpadła shirobana - dwa kolory na jednym krzewie:
https://www.google.pl/search?q=spiraea+japonica&biw=1304&bih=610&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwibrcvZybTLAhXICywKHb2YA6UQ_AUIBigB#tbm=isch&q=spiraea+japonica+shirobana
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:35, 08 mar 2016

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto

Dorotko ja mam 6 magnolii.
Koniecznie sobie kup !!!
Ja dzisiaj sama z dzieciaczkami...
Pracowałam też w ogrodzie.
Zazwyczaj i tak sama wdzystko w ogrodzie robię. Przywykłam.
Moja rodzinka nie podziela mojej pasji.
Może z czasem...
Moje ukochane miejsce na ziemi 20:30, 08 mar 2016

Do góry
Tak się zastanawiam nad magnolią....nie wiem czy się skusić, tylko, że musiałabym mieć taką mniejszą.
U mnie czosnki maniunie, tulipanki też Dziś mój emuś przycinał tawuły i berberysy. Ja nic nie zrobiłam mamy przecież nasze święto
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies