Zatkało mnie ten ogród mnie zachwyca....
Nie wiem co powiedzieć wszystko zrobione idealnie kompozycje cudne aż by chciało się wejść w ekran by tam być....
Może nie powinno, ale w tym przypadku należało, ja swoje przycięłam przy ziemi. Ta trawa nie zimuje, raczej się wysiewa, ale jak zima lekka, to przezimuje.
Zebrinus nie będzie dobrze wyglądał, ma ten sam kolor, zleje się to już lepiej Morning Light.
Hortensja położy się z czasem na jałowce i je zadusi, zacieni, padną, zmarnieją.
Gold Star nie będzie spływał, raczej poziomo rośnie, będzie spływał m.in. Juniperus cenferta, Juniperus conferta 'Schlager', Juniperus horizontalis 'Golden Carpet', Juniperus pfitzeriana 'Gold Saucer'.
Na wiosnę połączysz po kilka siewek do jednej donicy i będziesz miała lepszy pożytek niż z siania jesienią. Jesień to nie pora na sianie. To pora na spoczynek roślin. Nawet w szklarniach sieją najwcześniej w styczniu.
Nie siej teraz chyba że masz szklarnię i możliwość sterowania oświetleniem czyli długością dnia i natężeniem światła. W tak krótkim dniu nie wyrosną, to nie bratki czy chryzantemy.
Jasno jest od 8 do 15, to zdecydowanie za krótki dzień na ostnice.
Nie można tak podchodzić, że "co wyżyje" Rozwarstwioną glebę trzeba było wymieszać, nanosząc nową warstwę. Przez glinę trzeba nawiercić dziury albo wymieszać. Pod rośliny podsypywać kompost wymieszany z glebą rodzimą, w dołku wiercić dziurę do piasku. Inaczej szkoda roślin i kasy wydanej na nie. Szkoda też roboty na darmo. Przygotowanie gleby to najważniejsze zadanie ogrodnika.
Bardziej paprocie w słońcu. Jednak stipa jest krótkotrwała, i tak nie przezimuje więc lato wytrzyma w pólcieniu, w cieniu nie wytrzyma. Ja tak mam w ogrodzie. Stipa u mnie rośnie w półcieniu, paprocie też.