Ło matko... Ania Mała Mi zrobiła mi piękny projekt - zajrzyj Danusiu do mnie, zobaczysz. Teraz dokonuje się we mnie przełom, dojrzewam do zmian. Gdyby nie powsadzane cebulowe - już bym działała.
Nie nawoziłam chemią w ogóle, w tym roku dawałam jedynie na rabatę jako ściółkę próchnicę odkwaszoną, prędzej sypanie na śnieg było przyczyną i odśnieżanie na moją rabatę.
Liście zmieniały barwę na żółtopomarańczową, tak jak to zwyczajowo robiły jesienią. Opadały chyba od dołu do góry, jedne drzewa bardziej, inne mniej. Ale sypało się latem dość obficie. W pobliżu rosną byliny, bluszcz i róże, jagodowe nie, truskawki nie. Wiśnie rosną dobre 8 lat i mają nawadnianie pod murem, chodziło jednym paskiem, więc susza nie wchodzi raczej w grę.
Obok jest ulica, między wiśniami a ulicą pasek trawnika
Podpisuje się pod terminami podanym przez Gardenarium.
Ja lubię wysiewać w kwiecień/maj oraz na jesieni koniec sierpnia początek września.
Podlewanie zraszanie 2x dziennie w okresie początkowym w 1 mc bo od 5 do 21 dni nasiona wschodzą w zależności jakie trawy są w mieszance.
Najszybciej po 3,5 dnia mi wzeszła trawa - rajgras angielski/życica trwała.
Najwcześniej wysiałem trawę 5 marca ale niskie temp. zaowocowały dopiero wschodami po 4 kwietnia także miesiąc trawa stała co nie zmienia faktu, że przyjęła się.
Oblicz na jaką szerokość będziesz prowadziła cisa (cięła). trzeba przyjąć 60-100 cm po wielu latach, teraz jakie "choinki" ? bo to ma znaczenie, świerk serbski nie cięty może mieć szer. 2 m nawet więcej. Jodła czy świerk kłujący to już wielkie drzewa i odległość może byc konieczna nawet 10 m.
Dodam, że Iresine nie zimuje, to sezonowa roślina ozdobna z liści.