Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Toszka 21:49, 08 lis 2014

Podłoże to nie tylko ph...
Na gliniastą, ciężką ziemię nie wolno dawać torfu, bo ten działa jak gąbka - wciąga wodę, ale jej nie oddaje. Zrób eksperyment z gąbką. Nasącz ją wodą, daj wyschnąć i ponownie spróbuj namoczyć... wnioski wyciągnij sam... i zauważ ile godzin będzie na to potrzebować.
Miejscem torfu jest torfowisko.
Torf nie ma żadnych wartości "odżywczych" dla roślin.
Ciężka, gliniasta ziemia wymaga rozluźnienia i materii organicznej - najlepiej kompostu, próchnicy, przekompostowanego obornika.
Rozluźnisz dodając piasku, przekompostowanej kory i mączki bazaltowej, a do tego wspomniane podłoża organiczne.

"Ziemia uniwersalna ogrodowa" to jak znam życie też była torfem Naucz się czytać składy - otworzysz oczy...
niedzwiedz 23:20, 08 lis 2014

Toszka napisał(a)
Podłoże to nie tylko ph...
Na gliniastą, ciężką ziemię nie wolno dawać torfu, bo ten działa jak gąbka - wciąga wodę, ale jej nie oddaje. Zrób eksperyment z gąbką. Nasącz ją wodą, daj wyschnąć i ponownie spróbuj namoczyć... wnioski wyciągnij sam... i zauważ ile godzin będzie na to potrzebować.
Miejscem torfu jest torfowisko.
Torf nie ma żadnych wartości "odżywczych" dla roślin.
Ciężka, gliniasta ziemia wymaga rozluźnienia i materii organicznej - najlepiej kompostu, próchnicy, przekompostowanego obornika.
Rozluźnisz dodając piasku, przekompostowanej kory i mączki bazaltowej, a do tego wspomniane podłoża organiczne.

"Ziemia uniwersalna ogrodowa" to jak znam życie też była torfem Naucz się czytać składy - otworzysz oczy...

Dzięki Toszka za rozjaśnienie sprawy. To co mam teraz zrobić? Wykopać jeszcze i zmienić glebę? Czy czekać do wiosny?
jazzy 23:33, 08 lis 2014

Toszka, a czy możesz sprecyzować do czego taki torf odkwaszony się nadaje? Bo w jakimś celu sprzedają to to w co. Czy on w ogóle nadaje się na podłoże dla roślin?
Toszka 23:43, 08 lis 2014

Jazzy, na to pytanie ci nie odpowiem
Jest więcej rzeczy, które ludzie kupują, a które niczemu dobremu nie służą...np taki Aspartam czy Actimel Czasami warto wrócić do genezy produktu by za głowę się złapać...
to tyle w tym temacie

Niedzwiedz - jeśli do wiosny będziesz czekać to nic z tego nie będzie
teraz jest jeszcze ziemia nie zmarznięta - ciepła to trzeba działać.

Wykop jeden na test i zobacz korzenie. Zobacz co tam się dzieje. Na razie "tylko" brązowieją...zaraz zamrą
niedzwiedz 00:03, 09 lis 2014

Toszka napisał(a)

Niedzwiedz - jeśli do wiosny będziesz czekać to nic z tego nie będzie
teraz jest jeszcze ziemia nie zmarznięta - ciepła to trzeba działać.

Wykop jeden na test i zobacz korzenie. Zobacz co tam się dzieje. Na razie "tylko" brązowieją...zaraz zamrą

Jutro mimo niedzieli sprawdzę co dzieje się z korzeniami. Na opakowaniu tego torfu odkawaszonego było napisane, że poprawia strukturę gleb gliniastych, więc zastosowałem go . Piasek mam, więc będę mieszać , a o kompost czy próchnicę to chyba będzie ciężko.
Toszka 00:10, 09 lis 2014

Poszukaj w swojej okolicy kompostowni (np. miejskiej) lub miłego sąsiada.
Koniecznie kora przekompostowana.
Gardenarium 13:59, 09 lis 2014

niedzwiedz napisał(a)

Dzięki Toszka za rozjaśnienie sprawy. To co mam teraz zrobić? Wykopać jeszcze i zmienić glebę? Czy czekać do wiosny?

Popraw zdrowotność gleby. wskazówki masz tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
niedzwiedz 19:46, 09 lis 2014

Toszka napisał(a)
Poszukaj w swojej okolicy kompostowni (np. miejskiej) lub miłego sąsiada.
Koniecznie kora przekompostowana.

W Bydgoszczy jest miejska kompostownia, ale czy sprzedaje kompost tego nie wiem. Jutro zadzwonię. Sąsiadów mam niestety bardzo mało i nie dokońca ich jeszcze znam, więc ciężko byłoby mi prosić ich o pomoc. Dzisiaj próbowałem znaleźć korę przekompostowaną ale już nie ma w żadnym z marketów budowlano-ogrodniczych.

Gardenarium napisał(a)

Popraw zdrowotność gleby. wskazówki masz tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Danusiu i Toszko. Artykuł przeczytałem . Mam w związku z nim kilka pytań.

-Mam dostęp do liści klonu w dużych ilościach. Czy jest to dobry materiał na ściółkę? Wyczytałe, że na przykład liście orzecha nie nadają się na ściłkę a kompostowanie może trwać nawet trzy lata.
Czy darń po trawie (kępy) zostawić pod roślinami na zimę by ,,przgniły,,? Darni mam bardzo dużo. Jest to pozostałość po oczyszczaniu działki i usuwaniu młodego lasku brzozowo-sosnowego.

-Wyczytałem, że brązowienie igieł cisa może być związane z brakiem m.in. magnezu. W związku z tym kupiłem dzisiaj dolomit z domieszką magnezu. Czy mogę to teraz rozsypać po jutrzejszym przesadzeniu brązowiejących cisów?

-Czy dobrym pomysłem jest zebranie zewnętrznej warstwy gleby z starego lasu liściastego i dodanie jej do mieszanki ziemi ciężkiej rodzimej, kompostu, piasku i torfu odkwaszonego?
Rozumię, że aktualnie nie nawozić obornikiem nawet tym granulkowanym? Zawiera pewnie dużo azotu.
Gardenarium 08:28, 10 lis 2014

Sciólka z jednorodnego materiału, np. liści klonu (przekompostowane) będzie zawsze lepsza niż nic. Złóż je na pryzmę, przesyp "uzdatniaczem do kompostu" i kompostuj, potem wysciółkuj.

Ziemia darniowa to druga po kompoście materia dość żyzna, układaj zielonym do zielonego i kompostuj, będzie ziemia darniowa.

Co do magnezu - chyba za późno, ale się nie znam, ktoś inny się może wypowie

Zbieranie ziemi z lasu jest zabronione.

Nie nawozić bo na nawożenie jest już za późno. Niepotrzebnie pobudzi rośliny, które teraz są w okresie spoczynku, a przynajmniej powinny być.

Instagram Ogrodowiska
niedzwiedz 10:08, 10 lis 2014

Gardenarium napisał(a)
Sciólka z jednorodnego materiału, np. liści klonu (przekompostowane) będzie zawsze lepsza niż nic. Złóż je na pryzmę, przesyp "uzdatniaczem do kompostu" i kompostuj, potem wysciółkuj.

Ziemia darniowa to druga po kompoście materia dość żyzna, układaj zielonym do zielonego i kompostuj, będzie ziemia darniowa.

Co do magnezu - chyba za późno, ale się nie znam, ktoś inny się może wypowie

Zbieranie ziemi z lasu jest zabronione.

Nie nawozić bo na nawożenie jest już za późno. Niepotrzebnie pobudzi rośliny, które teraz są w okresie spoczynku, a przynajmniej powinny być.

Dziękuję za odpowiedź. Miłego dnia.