Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Bluszcz pospolity - Hedera helix 20:56, 06 lis 2014

Do góry
W naszym sklepie ogrodowiskowym mam angielskie formy z Burgona do bukszpanów

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/ramka-druciana-stozek-do-formowania-topiarow-burgon-and-ball

albo zamówić u ślusarza, spawacza

Osobiście mam kaczkę z Twojego pinta zakupioną gdzieś za granicą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:54, 06 lis 2014

Do góry
Monika, lew, działajcie Zaorać i zaczynać od nowa
Brązowienie iglaków 20:51, 06 lis 2014

Do góry
A ja myślę, że one mają suszę i po prostu usychają, podlewaj je i zraszaj, panuje susza.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:42, 06 lis 2014

Do góry
Dodam, że Iresine nie zimuje, to sezonowa roślina ozdobna z liści.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:41, 06 lis 2014

Do góry
Irenko na mojego nosa to Iresine (napikowałam się tego podczas praktyk ogrodniczych w MPO)

Iresine

W grafikach masz rózne, tutaj może to jakaś odmiana o wąskich listkach. To bardzo popularna roślina na kwietniki dywanowe, dla mnie to jest to.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:37, 06 lis 2014

Do góry
Wszystko zależy od tego, jak czysty gatunkowo był stary trawnik, bo jeśli była w nim np. chwastnica, albo dużo chwastów dwuliściennych, to radzę się jej najpierw pozbyć, bo będzie brzydko, a przekopanie nie zniszczy chwastów w trawniku. Od tego zależy co robić.
Jeśli trawnik zniszczony a czysty gatunkowo, to możesz przekopywać, darń rozłoży się i wzbogaci glebę, będzie jak znalazł.
Prośba o pomoc w wykończeniu rabat 19:25, 06 lis 2014

Do góry
Czy ten uskok jest już tak zaplanowany? Jakbyś popatrzyła na ogród Gramy to zobaczysz murki z kamieni polnych, też pasują do architektury budynku. Ja osobiście za kamieniami nie przepadam, już to robiłam kiedyś, ale jak ładnie wykonasz to będzie pięknie jak u Grażynki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi

grama napisał(a)

Porównanie - trawnik z siewu, czy z rolki 19:22, 06 lis 2014

Do góry
Każda rolka się przyjmie pod warunkiem, że:

- jest uprawiana na folii
- nie ma zbyt krótko ściętych korzeni, jeśli jest ścinana z gruntu specjalną maszyną
- jest położona na spulchnione, wyrównane podłoże i dociśnięta wałem
- jest systematycznie podlewana w początkowym okresie, zanim się ukorzeni

Zakładam obecnie trawniki w 100% z rolki od jakiegoś czasu, taki trawnik "kaprysów" nie ma, jeśli się o niego zadba. Na pewno się wtedy przyjmie i efekt jest od razu.

http://www.gardenarium.pl/oferta/zakladanie-trawnikow
Róże pienne 19:13, 06 lis 2014

Do góry
Sadzisz pod kątem, potem do pionu odginasz i przywiązujesz do kijka i jest w pionie.

Jak musisz przygiąć do ziemi to nie masz problemu, przyginasz oczywiście w "dobrą" stronę, a nie "pod prąd".

U nas był gdzieś taki rysunek.
Szukając rysunku natknęłam się na kradzież moich zdjęć w pewnym portalu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 06 lis 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, to chodzi o uszczelnianie stawów naturalnych, kąpielowych, bo ostatnio klienci chcą nowoczesne czyli prostokątne, kwadratowe, a w takich stawach są schody Kolumny pod pomosty już Witek nauczył się wyklejać ostatnim razem, pora na schody.

3x czytam i za każdym razem widzę "stawów naturalnych, kolanowych".
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:54, 06 lis 2014

Do góry
Nulka napisał(a)

pozwolę sobie odpowiedzieć z mojego dośwadczenia z aucubą - mam je w gruncie i jak był duży i suchy mróz i bez śniegu to podmarzły ale na wiosne odbiły i wypuściły nowe liście, w ubiegłym roku jak zapowiadali duze mrozy to narzuciłam na nie białą agrowłókninę i nic im się nie stało
jestem z wielkopolski - okolice Leszna wiec pewnie cieplej u mnie niż u Ciebie - u mnie aucuba zimuje w gruncie z małym zabiegiem okrycia w trakcie dużych mrozow

O bardzo dziękuje za info
Zachęcające, będę testować południe

Gardenarium napisał(a)

O ogrodzie naturalnym poczytaj - zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/198-dzikosc-pod-kontrola-czyli-o-ogrodach-naturalnych

Miałam doświadczenie z aukubą, nawet jakaś siewka mi przezimowała pod... świerkiem, ale to nie jest roślina do naszego klimatu (Wrocław pod znakiem zapytania, nie ma pewności). Centralna Polska - zdecydowanie nie.

Przez wiele lat uprawiałam pstrą odmianę w donicach, zawsze zimą dostawała miseczniki czy tarczniki, było z nią trochę kłopotu z tego powodu. Zimowała w umiarkowanie widnym garażu. Poniżej są doświadczenia naszych forumowiczów, Justyna z Wrocławia uprawia ją w gruncie, poczytaj więc:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/49-aukuba-aucuba?page=1#post_3

Dzięki Danusiu, artykuł wspaniały a fotki jeszcze piękniejsze, takie jak kocham najbardziej

Moją chowam już 3 lata i na zime nie miałam z nią kłopotów - zimowała na zimnym strychu. RTule że się rozrosła i ciężko się ją nosi. Zobaczymy, w końcu też moge popróbowaćm, może akurat Posadzona jest w bardzo zacisznym i półcienistym miejscu.
Dziekuje i pozdrawiam
Przesadzanie starszych drzew iglastych 18:19, 06 lis 2014

Do góry
Sadziłam serby w ocieplane donice, ale były duże, zimują.
Kwiatowy ogródek Monteverde 18:18, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, jestem z rewizytą i pozdrawiam i dzięki za miłe słowa pod moim adresem, ale ja nic nie wiem, muszę doczytać.

Danusiu fajnie, że wpadłaś pomimo tylu obowiązków, a u mnie z dnia na dzień powinno być lepiej buziolki
Kwiatowy ogródek Monteverde 18:15, 06 lis 2014

Do góry
Aniu, jestem z rewizytą i pozdrawiam i dzięki za miłe słowa pod moim adresem, ale ja nic nie wiem, muszę doczytać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:13, 06 lis 2014

Do góry
Budowa toczy się głównie nocą, znaczy jak ciemno jest, co mnie zadziwia
Dzisiaj mnie oświeciło, dlaczego nie mam fotek z własnego ogrodu. Otóż, jak wracam, to jest ciemnoooo, dziś po ciemku cięłam ostrogowce Zbierałam liście nawet, bo budowa obok była nieźle oświetlona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:11, 06 lis 2014

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

Witaj Danusiu, intryguje mnie ta inf. o schodach basenowych , czy to jest po to aby się nie ślizgać, jeśli tak to wraca stary pomysł odnośnie śliskania się na płytkach przed wejściem do domu lub na tarasie. pozdrawki

Nie, to chodzi o uszczelnianie stawów naturalnych, kąpielowych, bo ostatnio klienci chcą nowoczesne czyli prostokątne, kwadratowe, a w takich stawach są schody Kolumny pod pomosty już Witek nauczył się wyklejać ostatnim razem, pora na schody.
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 18:02, 06 lis 2014

Do góry
Ja bym przesadzała.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:56, 06 lis 2014

Do góry
Nie tragizuj, ja włażę do wody i nie boję się a Ty rękę się boisz włożyć?
Tu masz pompki na 24V
Nie mam żadnej konkretnej firmy, bo takich nie używam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:17, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Jeśli robisz to, co kochasz - nigdy nie będziesz musiała pracować"

Cudownie jeśli komuś udaje się robić to co kocha Jeszcze lepiej jak robi co kocha i ma fajne szefostwo Pozdrowienia dla fajnej Szefowej
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:19, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotek nie mogę robić, bo bus stoi na działce, Witek w Bratysławie na szkoleniu, szkoli się w wyklejaniu EPDEmem schodów w basenach kąpielowych

Poza tym na podjeździe znowu mam magazyn cisów

Witaj Danusiu, intryguje mnie ta inf. o schodach basenowych , czy to jest po to aby się nie ślizgać, jeśli tak to wraca stary pomysł odnośnie śliskania się na płytkach przed wejściem do domu lub na tarasie. pozdrawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies