Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wśród brzóz i dębów 14:22, 09 sie 2017

Do góry
marba napisał(a)
Czy to normalne, że owocująca jarzębina kwitnie w sierpniu ponownie?

Pierwszy raz taką widzę, pogoda ma spory wpływ u mnie też susza ale widzę, że działasz pomimo pogody
Sezon 2017 u Hanusi 14:22, 09 sie 2017

Do góry
Ćwiczenia z nazw roślin dzieciom tez robiłam. Do dziś pamiętają hasła ze spacerów: Jaki to kwiatek?

A w ramach anegdoty, jedna z córek namolnie chciała wiedziec jak się nazywają kolejne spotkane motylki. Na pospolite znałam odpowiedzi, ale inne były mi nieznane, a tu dziecku trzeba odpowiedzieć. Na szybkiego wymyśliłam nazwę: drzewoszek leśny.

No i prawie byłam blisko, bo jest taki motyl - rusałka drzewoszek.

Moje małe królestwo 13:59, 09 sie 2017

Do góry
róże zaczynają drugie tłoczenie

Słoneczny Ogród 13:53, 09 sie 2017

Do góry
Takie tam różne kwiatuchy

Tu narazie jest ściernisko... 13:45, 09 sie 2017

Do góry

Jeżówka to wiem, a co rośnie na dole i co rośnie z tyłu?
Moje małe królestwo 13:27, 09 sie 2017

Do góry
U mnie sezon ogórkowy w pełni siedzę albo w pracy,albo w zaprawach no i drzwi się nie zamykają goście chętnie wypoczywają w ogrodzie

i dalie ta ma większy kwiat niż moja dłoń

Na huśtawce miło płynie czas... 13:11, 09 sie 2017

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Zobacz tu: Heidi, LI i Snovit:

Idealne zdjęcie poglądowe, dzięki! Jak dla mnie takie połaczenie może być. Myślę jednak, że Snovit, choć niby drugoplanowa, odgrywa tu znaczna rolę To zdjęcie wiele mi w głowie rozjaśnia. Myślałam, że LI jest wyższa od Heidi, chyba, że to kwiestia czasu. Ciekawe też, czy tu jest jeden krzaczek Heidi.
Czas na ogród .... 13:09, 09 sie 2017

Do góry
Wiem,że ogród należy planować jako całość , dodam kilka zdjęć.
Widok od strony domu

łezka, bramka jest miedzy słupkami,ten bok z metalowym stelażem też muszę jakoś przysłonić

i lewa strona podjazdu , wzdłuż płotu rosną tuje , tez z odzysku, muszę dokupić i zagęścić tak, żeby zasłonić się ,po lewej stronie są bloki.

Początkowo chciałam posadzić kule bukszpanowe wzdłuż podjazdu, ale już mi przeszło Dostałam w zeszłym roku trochę bukszpanu i gdzieś go muszę wykorzystać, bo szkoda zmarnować.

Wśród brzóz i dębów 13:00, 09 sie 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Basiu w końcu udało mi się dotrzeć do Ciebie i przewertować wątek. Ja myślałam,że mam dużą działkę ale u Ciebie to normalnie hektary. Fajnie sobie urządzacie. Kiedyś też chciałam bardzo naturalnie i swojsko. Mostek cudowny i tworzy fajny klimat ogrodu. I psiuńki fajne. Też mam dwa pieski,zobaczysz.
Przetaczniki super,lubię niebieski kolor w ogrodzie.

Witaj Asiu, miło,że zajrzałaś. Teren, jak widzisz jest ogromny i jeszcze nie ogarnęłam wszystkiego. Największym problemem dla mnie brak porządnego trawnika, poza niewilkim fragmentem koło altanki. To co widać przypomina porośnięta perzem klepisko. Jest tak spieczone i twarde, że tylko po dłuotrwałych deszczach udaje mi się wbić szpadel, a i to z trudem. Ostatnio udało mi się jednak przekopać taką półkolistą rabatkę- obwódkę wokół drzewa, którego nie mogę do końca zidentyfikować. Przypomina trochę zdziczałą śliwkę.

Cieszę się, ż podobają Ci się moje psiaki, jeden nawet trochę podobny do Twojego Mańka. Też po mamie beagle'u. Tatuś też miał być beagle, ale patrząc na nie to wątpię, chociaż skłonności do włóczęgostwa mają bardzo rasowe.
Asiu zajrzyj na priv. Pozdrawiam.
Czas na ogród .... 12:59, 09 sie 2017

Do góry
Pytałam na innym wątku (przepraszam za zaśmiecanie) i Szefowa Danusia zaproponowała coś takiego

Boję sie ,że te trzmieliny na pniu długo nie postaja, u nas naprawdę wieje mocno , że nie wspomnę o szkodniku rocznym owczarku, który już mi po swojemu rośliny przestawia.
Pomyślałam o kulach danica , bardzo mi się podobają . W środku stoi trzmielina, wyższa ale w dziurę wstawiona . Chciałam te trawki i wrzosy zostawić , ale czy zmieniając wysokie drzewka na danice nie zasłonie jej ?

Ogród za grosze 12:54, 09 sie 2017

Do góry
Zobacz, czy mój żółty jest podobny. Ma bardzo duże kwiaty. Większe od innych liliowców. Już przekwitł, ale chyba jednak mój ma intensywniejszy żółty i inną falbankę
Czas na ogród .... 12:50, 09 sie 2017

Do góry
Witam wszystkich serdecznie . Oglądam od jakiegoś czasu Wasze ogrody napatrzeć się nie mogę, tyle piękna
Mieszkam w domku już kilka lat , ale dopiero teraz zrobiliśmy podjazd i w miarę uporządkowaliśmy teren wokół. Łatwo nie było, w tym miejscu stał kiedyś warsztat , wszędzie szkło, kamienia,trociny i tzw.skarby, czyli to co było do wyrzucenia i się zakopało
Myślałam, że jak przejrzę wasze pomysły będzie łatwo, ale niestety.... tyle pomysłów, aranżacji, kolorów ,że serio całkiem zgłupiałam , a jeśli chodzi o ogród totalnie początkująca jestem Bez Was nie dam rady !

Cały teren przed domem słoneczny, wietrzny.
Zdjęcie od furtki : najważniejsze traz to zagospodarowanie tej łezki, na reszte terenu wysialiśmy trawę i czekamy z niecierpliwością na wzrost.

Ogród w Cichym Dworku 12:46, 09 sie 2017

Do góry

I moja największa kula

Podmiejski ogród Cataliny 12:41, 09 sie 2017

Do góry
Ze wszystkim co mówisz się zgadzam.

Ja mam jeszcze taką sytuację, że musialam trochę poprzestawiać i pousuwac nasadzenia, które przez lata robili moi rodzice na działce. Na tym mi bardzo w tym roku zalezy, wiec sie zawzielam i to mi dobrze idzie. Z nowymi nasadzeniami jest problem. Bo ja je widze i wszystko mnie cieszy, ale nie jestem w stanie ich pokazac na zdjeciach., Chyba wieczorem zrobie sesje makro ;D

Co do mocy przerobowych, finansów i czasu. Wszystko jest. Ale ja jestem troche inna niż wy dziewczyny. Lubię usiąść przy winie i filmie i z tego tez korzystam. Lubię iść na ogród i cały dzień kopać i sadzić i to tez robię. Kończymy dom i czasami zamiast ogrodu wybieram płytlki, drewno, okna i inne takie rzeczy. Nie wszystko naraz, nie potrafie oddać się w 100% jednej sprawie. Mój mózg by eksplodował od nadmiaru pomysłów. Już i tak wszystko zapisuję bo nie zdołam spamiętać. Wszystko więc jest etapami.

Co do pomysłu z kompostem na rabacie, dzięki, wypróbuję
Urszulla napisał(a)
Rośliny masz malutkie. U mnie na początku też była droga przez mękę. I jest nadal. Poszukam Ci stron jak wyglądało u mnie na początku.

Nie wiem jakie masz moce przerobowe, czas i finanse bo to wszystko się składa.

Nie usuwaj zdjęć u Ciebie już jest pieknie.

Ja osobiście już nie rozgrzebuję kolejnych miejsc jeśli nie mam konktretnego planu. Bo tą letnią rabatę robię od 3 lat i ciągle braki na niej są i trzeba walczyć z chwastami cały czas. Ale mogę powiedzieć że teraz to już będzie kosmetyka i upiększanie.I dlatego mogę wziąć się za inne miejsce.

A jak mam puste miejsca na rabacie to robię na nich w kartonie mini kompostownik, polecam Ci. I tak masz bałagan i tak ,to te kartony z chwastami, skoszoną trawą przeżyjesz przez 1 sezon. A wiosną samo Ci się rozsypie i dla roślin jak znalazł jest zasilanie. A coś nowego zawsze możesz dosadzić.

Zdjęcia usunę wieczorem bo nie będę Ci zaśmiecać. To drugie pod Jablonką dlatego powstało bo mam tam jesienią plan na hiacynty i szukam ciągle roślin które wytrzymają tamte warunki. Sprawdza się trzmielina tylko. Nawet rozchodnik i turzyca palmową kiepsko. Stawiam teraz na mint mist.

Blaski i cienie nowego życia 12:41, 09 sie 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale pięknie masz wykoszone Też u siebie stwierdziłam, że w słoncu to i kwiaty są większe. Ale piękny masz ten szpaler no i drzewo wode zabiera a one jednak są pijawki U mnie obserwuje Phantoma połowa jest w wiekszym słoncu to zaraz i kwiaty ma większe niż te co są w cieniu chodz na tym samym krzewie.

Prawda że Jak skoszone to zaraz inaczej wygląda jeszcze przydałoby się kanciki poprawić.
Lubię liatry do hortensji i rozchodnik.

Te drzewa też trzeba przyciąć Ale za to już muszę zapłacić dlatego ten cień większy.
Ogród w Cichym Dworku 12:38, 09 sie 2017

Do góry
Troszkę kwiatów
Ogród w Cichym Dworku 12:35, 09 sie 2017

Do góry
Dziś mam troszkę czasu na zdj. to teraz może moje wrzosy
Migawki z ogródka 12:10, 09 sie 2017

Do góry
Zdjęć nie ma nie robię prawie nic.

Aparatu mi się nie chce nosić, a telefon to wiadomo...

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 11:56, 09 sie 2017

Do góry
nie usuwaj, to material pogladowy

obcieta

tak sobie mysle, by tam gdzie teraz konczy sie rabata w kierunku krzeselek zrobic sciezke (schodki)
Ptasi gaj 11:55, 09 sie 2017

Do góry
Jest cieplutko i słonecznie chmurki tez są na niebie.
To wczorajszy widoczek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies