Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zapracowanej mamuśki 20:29, 06 wrz 2017

Do góry
W zeszły weekend dzieliłam żurawki
Część zostawiłam na tej rabacie tylko ułożenie zmieniłam (słabo widać bo żurawki ciemne i pochmurno było)
Tutaj dosadzę jeszcze tulipany i czosnki, a potem przykryję korą. A wiosną dojdzie stipa.

Resztę żurawek upchałam gdzie się da
Ukojenie 20:21, 06 wrz 2017

Do góry
Hmmm... Czyli pozostaje mi liczenie na kota - skoro nornice takie dostosowane i glodne

Dzis dzien malowania

Czas na lilaroz
Wzorek z koleczkami jeszcze mi sie nie znudzil
Ptasi gaj 20:20, 06 wrz 2017

Do góry
Usiadłam do komputera i piszę. Byłam dzisiaj na działce jest bardzo mokro od kilku dni pada nie jest to deszcz ulewny ale pada.
Mam grzybów dużo. Grzyby tak przesiąknięte wodą, że jak zebrałam do miski i odstały trochę bo przywiozłam do domu aby je obrać to woda się z nich skropliła. Już obrane ale bardzo źle sie obierały bo to maślaki i śliskie jak cholera ale smaczne. Jutro będzie jajecznica na maślakach i resztę suszy się w piekarniku na dwóch blaszkach.

Taki urodzaj aż serce się raduje jak się patrzy w trawę. Są też kozaki i to sporo ale wszystkie robaczywe

Bardzo, mokro ale to pięknie wygląda kropelki na igłach świerków a tutaj na pajęczynie

Ogród, a może coś więcej..... 20:18, 06 wrz 2017

Do góry
Zbliżenie na zielone pokrycie dachowe

Hosty w starej wannie.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:11, 06 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I cebule kupione i dyniobranie oglądam i fotki niesamowitej urody fajnie, że Ci się niowa sąsiadka z zacięciem ogrodniczym trafiła

Jeszcze dokupiłam tulipanków.Teraz kuszą różnościami.A to takie, co nia mam i nie miałam jeszcze .
Dynie jakoś zawsze mi rośną.I fajnie.Na niedziele znowu będzie zupka - krem z dyni pikantna.
O tak i nową sąsiadka, kilka działek w sumie dalej .Ale bardzo fajnie,że jest.Sama mnie znalazła.
Już kawę piłyśmy i myślę,że nie jedna jeszcze wspólnie wypijemy i pogadamy nie tylko ogrodowo

Mieczyki
Moja działka na Dębowym Lesie 20:04, 06 wrz 2017

Do góry

anek napisał(a)
Sadzonki pobieramy wszesną wiosną, w sierpniu też, a zdrewniałe od późnej jesieni do wczesnej wiosny. Tak mi tłumaczono. Ja pobrałam końcem sierpnia, nie zdrewniałe. Ponoć ok. 2 tyg. i mają pojawić się korzonki, a później do doniczki, ale już nie wystawiać na zimę, tylko przetrzymać gdzieś na parapecie. Wodę musisz zmieniać co dwa-trzy dni. Takie dostałam porady, więc się dzielę. Mi w ziemi nie wychodziły, zobaczymy,a spróbować można.
anek napisał(a)
Zapomniałam dodać, ze tylko niezdrewniałe do wody, a zdrewniałe do ukorzeniacza i do ziemi wymieszanej z piaskiem. Ale jeszcze możesz spokojnie zielone wstawić do wody, to przecież chodzi oto, żeby korzonki wypościły, to juz połowa sukcesu.

Anuś,dziękuję ci bardzo , za tak szczegółowe instrukcje.W takim razie i ja tak zrobię.Tak jak mi podajesz i patyczek i okład.Może coś mi się uda z tymi hortkami.

Hortensja Bobo - kupiona w 2014 roku.
Nasz 1szy ogród 20:03, 06 wrz 2017

Do góry
Witam się nieśmiało.
Podczytuje i podglądam Ogrodowisko już od jakiegoś czasu, po cichu, próbując ułożyć sobie w głowie a następnie nadać kształt naszym czterem kątom działki.

Wymiary naszego kawałka ziemi mają szerokość ok 32m, długość ok 50m. Tył działki to jednolity betonowy płot, boki zwykłą siatka ok 1,5m , front na chwile obecna prowizoryczny

Gleba taka średnia, piaszczysto gliniasta, umiarkowanie wilgotne wg mnie. Czeremcha rośnie przy płocie betonowym (reszta wycięta choć wypuszcza na nowo).
Po prawej stronie od frontu przerastają nam przy ogrodzeniu maliny od sąsiadów. Dalej po prawej stronie jest sosna zaznaczona na planie i trochę bliżej frontu rośnie kolejna mała sosenka.
Przed frontem mamy mały lasek sosnowo brzozowy z masa muchomorów.

Ocieplenie będzie się robić dopiero w październiku, dach w listopadzie, a kostka i ogrodzenie frontu ... nie wiem kiedy niestety

A ja chciałabym już ruszyć z ogrodem. Zacząć obsadzać ogrodzenie po bokach.
Zastanawiam się czy nie wynająć glebogryzarki, następnie dowieźć trochę ziemi ogrodowej i ruszać z sadzeniem. Trawnik siać dopiero wiosną. Zniszczą go później robiąc podjazd czy taras, ale niestety fundusze nie pozwalają zrobić wszystkiego od razu, trzeba więc wybrać mniejsze zło.

Zależy mi też aby lewa strona działki była szczelniej odgrodzona od sąsiada.
Po stronie prawej w okolicach dużej sosny tez musi być bardziej zbita zieleń, bo drugi sąsiad za płotem składuje sobie tam drewno - niezbyt fajny widok z bocznego tarasowego okna.
I ma jeszcze w planach zrobić z boku domu wiatę na autko - więc do zasłonięcia również, ale pozostałego płotu nie trzeba już tak szczelnie, może tam być sporo liściastych.

Z lewej strony domu dobrze by było gdyby był możliwy "awaryjny" wjazd na tył działki. Na pewno przyda się na początku aby pownosić meble itp, ale w przyszłości być może z 5 razy też będzie jeszcze potrzebny

Kształt jako taki samych rabat najlepiej gdyby był kanciaty z obrzeżem jak po bokach aby łątwo kosiarką smignąć trawkę, a na samej rabacie nasadzeniami może być "nieład" rośliny mają trochę "wyłazić". Nie lubię zaoblonych, nieobrośniętych rabat

Na poletku rozsądzającym planuję rabatę bylinową ale przydało by się jakoś przysłonić te wieka (ale oczywiście z możliwością dojścia kiedy to konieczne)

Kilka zdjęć:

tył działki

prawa strona

lewa strona

tutaj widać dwa duże tarasowe okna sąsiada (nad nimi kolejne dwa tak samo ogromne z piętra), a my na wprost mamy okno do sypialni i łazienki. w tym miejscu chyba sprawdzą się świerki serbskie.

front 1

Miejsca newralgiczne zamierzam obsadzić zimozielonymi, wplatając liściaste. Nie podobają mi się zwięzłe szpalery tuj, choć ich tempo wzrostu jest zachęcające.

Pomożecie ogarnąć nasz 1szy ogród?
W cieniu - zacieniona 19:30, 06 wrz 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
...nadal pada...

jaka piękna kolia
Mój zielony świat 19:23, 06 wrz 2017

Do góry

Liczę na ciepłą, słoneczną, długą jeseń
Mój zielony świat 19:20, 06 wrz 2017

Do góry
Wrzosowisko

Mój zielony świat 19:16, 06 wrz 2017

Do góry

Q of S, Larissa

Mój zielony świat 19:12, 06 wrz 2017

Do góry

Mój zielony świat 19:09, 06 wrz 2017

Do góry
Gaura
Tak mi się podoba, a z uprawą loteria

Mój zielony świat 19:06, 06 wrz 2017

Do góry

Mój zielony świat 19:02, 06 wrz 2017

Do góry
Patagonki

Mój zielony świat 18:59, 06 wrz 2017

Do góry
Różanka

Mój zielony świat 18:54, 06 wrz 2017

Do góry
Tymczasem w ogrodzie ostatnie tchnienie lata...

Rusałka admirał na świecznicy
Uwielbiam jej zapach!

Mój zielony świat 18:52, 06 wrz 2017

Do góry
Gosiu, dziękuję

Aganiu, powojników jeszcze nie próbowałam dzielić, więc nie wiem jak to z nimi jest. Kolor Cassandry faktycznie śliczny
Nie musisz tworzyć nowej rabaty i sadzić rutewek żeby mnie oczarować Twoj ogród czaruje klonami, dojrzałością, zimozieloną strukturą, oczkiem Do uprawy rutewki zachęcam To duża przyjemność patrzeć na takie zwiewne chmurki kwiecia
Little Bunny, to wdzięczna rozplenica. Chyba najmniejsza odmiana. Tworzy zielone jeżyki. Mam też jej żółtą wersję w odmianie Jommenik. Też fajna
Uprawa Grandiflory jest ekscytująca

Andrzeju, miejsce które opisujesz, wydaje się w sam raz na Grandusie To wciąż eksperyment w naszym klimacie, ale eksperymenty są ciekawe
U mnie zakwitł drugi pąk. Niestety, w tym czasie wyjeżdżałam, więc się nim nie nacieszyłam. Zobaczymy co kolejny sezon przyniesie

Ulu dziękuję, bardzo mi miło

Iwonko, dużo radości sprawił mi Twój wpis Dziękuję! Motywujmy się wzajemnie
Tak, masz rację, ogród uwielbiam i wkładam w niego dużo serca. To taki mój azyl spokoju i radości estetycznych. Zaspokaja też wiele moich potrzeb.
Roślin do cienia jest całe mnóstwo. Z pewnością znajdziesz wiele piękności
Uprawiam te rośliny, które mi się podobają i które pasują do warunków jakie mam. Jestem zaimpregnowana na mody. Ogród jest dla mnie i moich bliskich i to my mamy się w nim czuć dobrze

Aniu, nie tylko Ty miałaś takie skojarzenie Sąsiadka pyta, a co to za kapliczka
Na codzień w pracy słucham o ludzkich problemach, może nieświadomie wprowadziłam jej symbol do ogrodu A tak poważnie, to konfesjonał niedługo się zgubi, kiedy oplotą go róże i sąsiednia magnolia wyrośnie wyżej.
Dziękuję za odwiedziny, wnikliwy sacer i słowa docenienia

Izo, służę uchem
Gaja też Upodobała sobie nową miejscówkę

Gabrielo, Grandiflora to wciąż znak zapytania. Pierwsza zima w polskim gruncie za nią, ale jak będzie dalej, czas pokaże. Póki co cieszę się jej fikusowymi lśniącymi liśćmi i spektakularnym kwitnieniem. Jak zakwitła pierwszym kwiatem ustawiłam przy niej drabinę, sąsiedzi schodzili się, aby powąchać i podziwić
Lobelia jest super, kolor cudny, długie kwitnienienie i efektowny pokrój! Jasne, zbiorę nasionka Do Bellinghamow już się wybierałam od jakiegoś czasu, chcąc tak jak Ty połączyć odwiedziny ich ogrodu z pobytem nad morzem. Zazwyczaj jeżdzę do Sopotu wiosną i jesienią, a wtedy zwiedzania nie było. W tym roku byłam w letnim terminie i udało się ich odwiedzić. Ciekawa jestem dalszych zmian.

Mirkowy ogród (początki) 18:48, 06 wrz 2017

Do góry
Rozchodniki w pełni kwitnienia
W cieniu - zacieniona 18:40, 06 wrz 2017

Do góry
...nadal pada...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies