Rozpoznawanie chorób i szkodników
12:56, 06 wrz 2017
witam, ostatnio próbowałam odratować starego grubosza. przed przesadzeniem zauważyłam biały nalot na liściach i miałam wątpliwości, czy jest to choroba grzybowa czy juz szkodnik. porządnie obskubałam go, przetarłam wacikami ze spirytusem, następnie przesadziłam do dobrej ziemi dla sukulentów. Nadal jednak martwi mnie, że jeśli to jest szkodnik, to problemu nie rozwiązałam.
W pokoju mam również palmę, na której (w niewielu miejscach, ale jednak ! )również się coś? pojawiło...
proszę o radę. czy powinnam czymś spryskać rośliny? czy na razie je zostawić ? czy mogę zastosować nawóz płynny do sukulentów czy jeszcze się wstrzymać? po przesadzeniu nie podlewałam grubosza ok 3 tygodni + powciskałam przekrojone ząbki czosnku do ziemi.
to zdjęcia przed przesadzeniem +nalot na palmie ( liście zostały usunięte):
to zdjęcia po przesadzeniu i po usunięciu większości brzydkich liści
W pokoju mam również palmę, na której (w niewielu miejscach, ale jednak ! )również się coś? pojawiło...
proszę o radę. czy powinnam czymś spryskać rośliny? czy na razie je zostawić ? czy mogę zastosować nawóz płynny do sukulentów czy jeszcze się wstrzymać? po przesadzeniu nie podlewałam grubosza ok 3 tygodni + powciskałam przekrojone ząbki czosnku do ziemi.
to zdjęcia przed przesadzeniem +nalot na palmie ( liście zostały usunięte):
to zdjęcia po przesadzeniu i po usunięciu większości brzydkich liści