Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:24, 25 paź 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:22, 25 paź 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:22, 25 paź 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:21, 25 paź 2014

Do góry
Złoty gobelin, który kiedyś trzeba zebrać, bo utonie w stawie...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:20, 25 paź 2014

Do góry
Na balkonie cieszą przechodniów wielkie jak dwie głowy kule hortensji Phantom, tak się przebarwia

Ogród z liśćmi

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:19, 25 paź 2014

Do góry
Tulipanowiec

A w kostce na tarasie nieśmiało wyszły dzieciaczki stipy...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:18, 25 paź 2014

Do góry
Przymroziło leciutko, posypały się barwnym, złotym dywanem listki, oznajmiając i przypominając, że jesieni wreszcie należy się w bukszpanowym spodziewać...

Jego właścicielka jakby zapomniała, że lato nieuchronnie się skończyło. Kolejnych przyjemności lata należy się spodziewać nie wcześniej niż za pół roku...to aż pół roku, a może tylko pól roku? Wszak zima szybciutko zleci, na ciemierniki się pojedzie, na przebiśniegi i ani się obejrzę, jak wyjdą z ziemi tulipany oznajmiające cieplejsze dni

Tymczasem cieszą mnie spadające liście miłorzębu, który nie całkiem się przebarwił i wielkie, jak dwie dłonie liście tulipanowca.

Miłorząb

Mata przeciw chwastom 16:15, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym na to odpowiedziała tak: po co kłaść matę, potem zadawać sobie aż tyle trudu z wkładaniem pod matę czegokolwiek, mieszać ziemię z żużlem ??? To już lepiej schylić się i wyrwać chwasty

Dla mnie tzw. "robota głupiego" - oczywiście nie chcę nikogo obrazić. To niedorzeczne rozwiązanie.

Kiedy po prostu można normalnie posadzić rośliny w zdrową glebę, odpowiednio przygotowaną, potem odpowiednio wyściółkowaną, zdecydowanie mniej roboty i lepiej dla roślin, następnie przez pierwszy rok wypielić pojawiające się chwasty z nasion i mieć spokój z chwastami? Wyobrażam sobie jak wygląda gnijąca i śmierdząca masa trawy w takiej ilości w dodatku bez dostępu powietrza, pod szmatą? Nie wiem, ale mnie takie rozwiązanie przyprawia o dreszcze, mam też przemyślenia, że ktoś chyba nie wie tak naprawdę o co chodzi w ogrodnictwie.

lindsay80 napisał(a)
ja też czytam i nie wierzę, określenie "robota głupiego" pasuje tu idealnie.
Co też ludzie nie wymyślą żeby sobie utrudnić życie

Dziewczyny.

Według moich znajomych taki system się sprawdza. Wedłuch nich tak wrzucone zielsko pod matę nie śmierdzi bo mimo to dochodzi do tego powietrze i zachodzi jak twierdzą normalne kompostowanie. Dowiedziałem się, że trochę dorzucają kompostu by dostarczyć bakterii. Co do,,roboty głupiego,, to takie prace robi się średnio co dwa lata w jednym miejscu i oczywiście nie w całym ogrodzie jednocześnie tylko sukcesywnie po koszeniu trawy. Mieszanie ziemi z żużlem i keramzytem odbyło się na początku podczas zakładania ogrodu i póżniej już nie ma takiej potrzeby. Mi trudno jest ocenić co zajmuje więcej wysiłku. Czy pielenie sukcesywnie całego ogrodu czy raz na 2-3 tygodnie dorzucenie zielska pod matę na kilkunastu metrach kwadratowych. Ja jestem laikiem ogrodowym na etapie zakładania swojego wymarzonego miejsca odpoczynku i stanowiska swojego do tego tematu do teraz jeszcze nie mam.
Danusiu oczywiście nie chciałem podważyć Twego autorytetu bo zapewne masz rację. Przedstawiłem tylko postępowanie moich znajomych, którzy jak twierdzą nie zauważają minusów swojego postępowania - korzeni na wierzchu podobno nie ma (dzisiaj pytałem), jednak w jakiś tam sposób użyźniają glebę bo jak twierdzą mają zasadę - ,,co wyszło z ziemi wrócić do niej powinno,,. Pozdrawiam.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:52, 25 paź 2014

Do góry
Nieźle przymroziło, a ja czekam żeby u siebie zrobić takie fotki, ale chyba muszę poczekać i w sumie to nie tęsknię, bo wolę jak jest ciepło. Ale za to mam różne "suchotniki" gdzieś ze spaceru po łąkach i polach I sporo liści w ogrodzie, lecą na potęgę z tulipanowca, a na buku siedzą zielone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:49, 25 paź 2014

Do góry
Ja też mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:43, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A od poniedziałku podobno cieplej? wiecie coś o tym?

Tak mówią i tego się trzymam bo mam jeszcze cebulek trochę do posadzenia....
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:19, 25 paź 2014

Do góry
Podbija cenę i towaru brakuje, już to przećwiczyłam wcześniej. Porobiłam fotki prawdziwie jesienne Wgram i coś wybiorę na chłodny wieczór. A od poniedziałku podobno cieplej? wiecie coś o tym?
Róże Davida Austina 15:10, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest artykuł przygotowanie róż do zimy i tam potwierdzam nie usuwanie kwiatów jesienią oraz wiele innych informacji, art. "wisi" od 2011 roku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

Ogromnie dziękuje .

Jestem zauroczona tą różą, w przyszłości zagości u mnie wiele „Austin’ów” .

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:06, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z Munstead Wood nic nie wygra, wiedziałam co kupuję Young Lycidas jak dla mnie za mało ciemna.

Danusiu ja juz kupiłam wszystkie ciemne Austinki teraz kolej na ciut jasniejsze : Young l i innych firm Old Port, Heidi klum, potem jeszcze jasniejsze i na końcu bladawce. Marzy mi sie stworzenie rózanki we wszystkich odcieniach różu od niemal białego do ciemnej purpury. Ale weż i znajdż nie tylko odpowiedni kolor ale i pokrój/wzrost a na dodatek termin kwitnienia....

Ps. Musntead wood mam juz 3 szt w ziemi. Przejęla panowanie na jednej cześci różanki.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:27, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewciu, ostatnio przyjęłam zasadę nie zdradzania swoich źródeł zakupu z powodów wiadomych, za duży najazd i nic nie ma Z bólem serca nie mogę udzielać takich informacji, bo szkodzę sama sobie Mam nadzieję, że to zrozumiesz Stale potrzebuję towaru, a szukanie i objeżdżanie coraz większych kręgów - męczy i tracę czas. I nie zawsze coś kupię.

I SŁUSZNIE!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:26, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jeszcze za wcześnie...

doczytałam, polubiłam DZIĘKUJĘ
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 11:59, 25 paź 2014

Do góry
safikey napisał(a)
cześć,

mam takie różaneczniki, niby jest oki ale martwię się tymi lekko poskręcanymi liśćmi?

To prawdopodobnie odmiana "Nowa Zembla" a jej cechą normalną są takie liście. Ten typ tak ma.
Róże Davida Austina 11:54, 25 paź 2014

Do góry
Jest artykuł przygotowanie róż do zimy i tam potwierdzam nie usuwanie kwiatów jesienią oraz wiele innych informacji, art. "wisi" od 2011 roku

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 11:51, 25 paź 2014

Do góry
A co to za drzewo, czy kora wiśni to jest? Pewnie to cecha normalna i kora tak powinna wyglądać
Tulipan - Tulipa 11:49, 25 paź 2014

Do góry
Bardzo się cieszę, że mogłam ujrzeć te obrazki dzisiaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies