Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:06, 22 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trochę mam za mało czasu na rady, trochę poskakać po wątkach, chociaż ociupinkę co tam w ogrodach słychać, ale gdzie tam? nie dam rady.

Przyszłam dopiero dziś pochwalić Ogród w lesie bez trawnika..... i jak zwykle czytam i oglądam wszytko co mnie minęło... Magnolię kupiłam dla artykułu o werbenie, Twojego artykułu... do dziś nie obejrzałam nawet obrazków. Robię szybko rachunek sumienia gdzie powinnam zajrzeć.. i nawet Ani Monte nie podziękowałam za nasionka.. lecę póki pamiętam. Ale jeszcze słówko zostawię..

Staram sie zawsze jakiś ślad zostawić gdzie byłam, ale czasami tylko czytam i oglądam.. doba ma tylko 24 godziny..a ciekawych wątków jest dużo.. zimą będę nadrabiać tematyczne, bo forum trochę zwolni. Już zwolniło, każdy nora w ogrodzie czując na karku tchnienie tej na z... brrr aż mi się zimno robi..... wykopałam dużo bylin, nagrandziłam na rabatach i od tygodnia pada non stop.. róże przyszły, a ja im miejsca nie zrobiłam bo jak?? Wpadła mi robota, zorganizować sie muszę na nowo, bo zgubiłam systematyczność i organizację.. tak sobie piszemy na watkach żaląc sie na to i owo, albo dzieląc się radościami.. np, że wnusio pierwsze kroki robi samodzielnie. Ooo i tu było dużo wpisów jak takie fotki pokazałam, ale co się dziwić, Forum jest taka odskocznią od problemów, ile można tylko o kfiotkach pisać? Jednak aby nei było, że na forum ogrodniczym o dzieciach było, to napiszę, że pierwsze kroki były zrobione w okolicznościach przyrody. U Ciebie takich pierdułek nie będę pisać.. dziś wyjątkowo to robię.. Bo takim wpisem tylko Ci zaśmiecę wątek. I dużo osób nie chce Ci zaśmiecać wątku. W naszych ogrodach niestety jeszcze niedoskonałych możemy pisać ble, ble, udzielać sobie rad bardziej lub mniej mądrych (metodą prób i błędów), pisać na zaprzyjaźnionych wątkach zwykłe pogaduszki. Ale u Ciebie nie mam śmiałości pisać ble, ble, bo szanuję Twój czas ...

Lecę podziękować za nasionka Ani, bo znów zapomnę... ot skleroza

Bonsai i niwaki 11:56, 22 paź 2014

Do góry
Obcinaj go w walec, jajo, beczkę, ale nie w bonsai, w środku ma suche. Jałowce nie są długowieczne, dość denerwujące w pielęgnacji i nie polecam w ogóle jałowców do ogrodu. Poza nielicznymi, niskimi i żółtymi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:27, 22 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zeszłoroczne były wykopane i jeszcze nie wsadzone, nie liczę na nie, tulipany traktuję jako jednoroczne, bo nie mam czasu ich segregować, a w drugim rzucie nie wszystkie kwitną.

ło matulu, to grzebałaś bukszpanom w korzeniach, bo one m.in. przed bukszpanami rosły o ile pamiętam,

te największe cebule powinny zakwitnąć...

chciało Ci się, takie bez koszyczków wygrzebywać?
po zaschnięciu to one się jakoś głębiej przemieszczają, w mojej ciężkiej ziemi trudno je wykopać

teraz mam większość w koszyczkach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:20, 22 paź 2014

Do góry
Liście u mnie są Borbetko, nie widziałaś? Zbieram z doskoku. Czasem Grzesio ma zadanie wyzbieranie wszystkiego bo ma "dyżur" na kuriera
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:17, 22 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

idę do Ciebie w tej sprawie

Danusiu z co z zeszłorocznymi tulipanami liliokształtnymi?
Liczysz że znowu pięknie zakwitną?
Czy dosadzasz pomiędzy nimi nowe cebulki?

Zeszłoroczne były wykopane i jeszcze nie wsadzone, nie liczę na nie, tulipany traktuję jako jednoroczne, bo nie mam czasu ich segregować, a w drugim rzucie nie wszystkie kwitną.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 08:15, 22 paź 2014

Do góry
mamahuberta napisał(a)
Co to za kropki na mojej jodełce? Jak zwalczać?

Mszyca - ochojnik.
Jodła górska - Abies arizonica 'Glauca Compacta' 08:12, 22 paź 2014

Do góry
Jej młode przyrosty mogą być wrażliwe na późne wiosenne przymrozki i wtedy brązowieją.

Poza tym wymaga gleb żyznych i stałej wilgotności podłoża. Może być atakowana tak jak inne jodły przez przędziorki lub mszyce, co powoduje podbarwienia igieł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:59, 21 paź 2014
Do góry
Gardenarium napisał(a)
To trudny orzech do zgryzienia, ale z mączlikiem to miałam do czynienia jedynie podczas praktyk w szklarniach MPO raczej bym obstawiała przędziorki, pewna jesteś że w horti masz mączliki - on jak nazwa wskazuje jest "szklarniowy" a może to skoczek różany? ale skąd teraz i na horti? nie wiem.

Obrazki dla mączlika

Obrazki dla skoczka różanego

Poczytaj o mączliku http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2568

No właśnie, szklarniowy, czyli wg mnie taki ciepłolubny. Czemu nagle w tych jesiennych chłodach akurat u mnie na powietrzu się ujawnił... To wygląda tak: trącę daną roślinę, wzlatuje pełno drobniutkich białych muszek, jakby ktoś rozdmuchał popiół. Odfruną na trochę i potem znowu obsiadają. O, to takie coś Link
Chyba, że upoluję to dziadostwo swoim aparatem. Już widzę w myślach, jak mi wszystko zniszczą. Nic nie będę miała!!! Płakać mi się chce.
Problemy techniczne 20:47, 21 paź 2014

Do góry
Na razie nie, watek przyklejony jest u góry, więc nie ma problemu ze znalezieniem. Ronin nie pracuje tutaj na etacie, robi teraz co innego. bo miejsce na serwerach nam się kończy zastraszająco szybko To ważniejsze niż szare tło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:43, 21 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto wydłubuje owady z rurek? Dzięcioł?

U mnie od tygodnia to samo się dzieje... słomki mam porozrzucane wokół hotelu... myślałam, że to bezczelne, wszędobylskie sroki... dzięcioła nie widziałam od dwóch lat (jak przestałam orzechy do karmnika wrzucać)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:34, 21 paź 2014

Do góry

Nie wiem czemu pomyślałem o kaczorze Donaldzie

Gardenarium napisał(a)
To "gęsie stopki"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:24, 21 paź 2014

Do góry
To trudny orzech do zgryzienia, ale z mączlikiem to miałam do czynienia jedynie podczas praktyk w szklarniach MPO raczej bym obstawiała przędziorki, pewna jesteś że w horti masz mączliki - on jak nazwa wskazuje jest "szklarniowy" a może to skoczek różany? ale skąd teraz i na horti? nie wiem.

Obrazki dla mączlika

Obrazki dla skoczka różanego

Poczytaj o mączliku http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2568
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:21, 21 paź 2014

Do góry
Nie nadrobiłam tekstu, ale obrazki przynajmniej obejrzałam
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:19, 21 paź 2014

Do góry
Pokaż zdjęcia.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:14, 21 paź 2014

Do góry
Nie wklejamy cudzych opracowań a linkujemy
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:11, 21 paź 2014

Do góry
Jak jest łysy placek a wokół bujna trawa to mocz, a jak dalej tak samo - to zapleśniała z powodu zbyt dużej dawki nasion na m2 podczas siania i zbyt obfitego podlewania a może nawet nie skosiła w porę to trawa wyległa i zapleśniała.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:06, 21 paź 2014

Do góry
Po psie najpierw trawa tak wygląda, potem jest martwa z powodu zbyt dużego stężenia, a dopiero potem odrasta gdy mocz zostanie rozpuszczony podlewaniem w wodzie i rośnie wokół plamy bardziej intensywnie.

Najpierw to nie rośnie intensywnie, bo nie ma jak, jest spalona moczem.

I na tym zdjęciu jest to bardzo prawdopodobne, środek jest prawie martwy

Niech zainteresowana pokaże tę plamę teraz jak wygląda
Ogród Beaty 19:44, 21 paź 2014

Do góry
Ogniskiem się zachwyciłam, bardzo starannie i ładnie wykonane
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 21 paź 2014

Do góry
To "gęsie stopki"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:18, 21 paź 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies