Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 20:14, 21 paź 2014

Nie wklejamy cudzych opracowań a linkujemy

Instagram Ogrodowiska
waldek727 21:56, 21 paź 2014

Karolinek napisał(a)

Mam podobny problem z trawnikiem. Zakładałam go rok temu na wiosnę. Niedawno pojawiły się placki koniczyny, sporo grzybów takich cienkich i opieńków, które właśnie rosną bezpośrednio w trawie, a w miejscach cienistych wdał się mech.
Spróbuję zastosować Twoje metody, może i u mnie okażą się skuteczne.

Karolino.

Nie tylko Ty masz problemy z trawnikiem. Ja szacuję, że 90% użytkowników zielonej murawy ma z nią większe bądź mniejsze kłopoty. W Polsce niestety trawniki traktuje się jeszcze jak zielsko zadarniające i uzupełniające pozostałą, niezagospodarowaną część ogrodu, a nie jak piękne tło dla kompozycji roślinnych.

Niestety, ale trawa na trawniku jest najtrudniejszą do utrzymania i w pielęgnacji rośliną w naszych ogrodach. Ja już wielokrotnie pisałem, że w większości przypadków trawniki są niszczone naszą nadopiekuńczością przy braku podstawowej wiedzy o przyswajaniu przez rośliny składników pokarmowych.

Stosowanie nawozów długodziałających, uniwersalnych lub w nadmiernych dawkach jest dobrym tego przykładem. Właśnie w ten sposób doprowadzamy do antagonizmu jonów, zasolenia i zakwaszenia gleby. Rośliny, w tym trawa pomimo dalszej starannej pielęgnacji giną w takich przypadkach i usychają ,,z głodu". Nie znając wartości poszczególnych składników pokarmowych zawartych w glebie, nawożąc w ciemno nawozem wieloskładnikowym, doprowadzamy do takiej sytuacji w której niektórych składników będzie brakować dalej, a niektóre będą sięgać wysoko poza przypisaną normę.

Krótko mówiąc jeden składnik będzie blokował przyswajalność innych bardzo potrzebnych trawie składników odżywczych. Ja ze swojej strony mogę przekazać tylko te wiadomości.

Czy ktoś dalej nad nimi popracuje i wyciągnie z korzyścią odpowiednie dla siebie wnioski tak jak to uczynił z pozytywnym skutkiem Franek nie zależy już ode mnie.
novitus10 23:09, 31 mar 2015

A czy ktoś wie, co się dzieje z trawnikiem, który wręcz garściami odchodzi od ziemi? Tak jakby się jej nie trzymał... Mogę podnosić tak jak trawnik w rolce...
Franek 23:47, 31 mar 2015

Wg mnie to pędraki- takie tłuste grube robaki- larwy chrabąszcza majowego. Niestety to najbardziej denerwujący i najgroźniejszy dla trawy 9 i roślin ) szkodnik. Oczywiście one w zimie są poniżej strefy przemarzania w glebie ale późnym latem i wczesną jesienią siedzą tuż pod glebą- w korzeniu trawy i je po prostu zżerają. Można wówczas trawę wyciągać po prostu do góry.
koryncia 19:20, 01 kwi 2015

Witam,

zaczęłam sezon wiosenny od zrobienia badania ziemi w składniki mineralne oraz pH ziemi, tak jak sugerowali to waldek727 i Franek. Wyniki mam, tylko nie wiem jakie są normy tych składników żeby porównać je i ewentualnie zasilić mój trawnik.
Kiedyś taki schemat zamieścił Franek ale aktualnie go nie ma.
Mam prośbę, jeśli ktoś posiada takie zestawienie lub wiedzę w tym temacie to proszę o udostępnienie mi lub ewentualnie pomóc w odczytaniu tych wyników (czego za mało a czego za dużo).
Takie są wyniki w mg/l:

pH - 6,5; N-NO3 - 6; P - 36; K - 55; Ca - 4422; Mg -73; Cl - 6;
Zasolenie w g NaCl/l - 0,73
Franek 20:13, 01 kwi 2015

PH 6,5 jest pod trawnik idealne więc nie trzeba dawać wapnia czy kredy. Mg (magnez) jest 73 (powinno być między 60 a 120) więc jest ok. To ważne bo za dużo Mg-ograniczy pobieranie przez trawę potasu i wapnia.
Wg mnie po prostu wertykulacja i NPK- ja stosuje Florovit Mistrzowski trawnik i jest OK. Nie stosuje długo działających nawozów bo u mnie się nie sprawdziły
novitus10 10:42, 02 kwi 2015

Franek napisał(a)
Wg mnie to pędraki- takie tłuste grube robaki- larwy chrabąszcza majowego. Niestety to najbardziej denerwujący i najgroźniejszy dla trawy 9 i roślin ) szkodnik. Oczywiście one w zimie są poniżej strefy przemarzania w glebie ale późnym latem i wczesną jesienią siedzą tuż pod glebą- w korzeniu trawy i je po prostu zżerają. Można wówczas trawę wyciągać po prostu do góry.

Dokładne to się dzieje. Jest na to jakiś sposób? Albo jakiś konkretny środek?
Franek 16:16, 02 kwi 2015

Środek chemiczny- Dursban
środek naturalny- spryskanie trawy w konewkach Biomass Sugar 160gram na 10L w konewce-jedna na 20m2-minimum dwa razy musi być (widziałem to w odcinku "Maja w ogrodzie" i u mnie działa- ponadto reguluje minerały w składzie gleby
waldek727 02:04, 03 kwi 2015

Franek napisał(a)
Środek chemiczny- Dursban

Z rynku przeznaczonego dla ogrodników amatorów wycofane są wszystkie chemiczne środki do doglebowego zwalczania szkodliwych owadów oraz ich wszelkich stadiów larwalnych.
panhuragan 16:56, 03 kwi 2015

Dzień dobry. Od jakiegoś czasu mój trawnik usiany jest grudkami ziemi. Wyglądają troszeczkę jak odchody dżdżownic ale są zdecydowanie większe. Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim zjawiskiem? Nie wygląda to estetycznie i chciałbym jakoś z tym powalczyć. W zasadzie cały trawnik usiany jest takimi grudkami. Dodam, że w przeciwieństwie do problemu opisanego we wcześniejszych postach trawa dobrze trzyma się podłoża.
Będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedzi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies