Właśnie trochę boję się posadzić kiścienie do gruntu, a zresztą fajnie wyglądają w donicy i w szklarni spokojnie już jeden zimował. A w gruncie i tak już nie mam miejsca na nie!
Dziękuję za pochwałę dekoracji, trochę się ich nazbierało. W większości wykorzstałam te co mam, tylko w innej konfiguracji, bodź robione z wnusią.
Nie mam jego wiosennych fotek, zanim wypuści liście to zachwycają inne kwiatki on chyba rusza około kwietnia, ja go przycinam bo idzie na szerokość a przy ścieżce miejsca brak. Co do zdjęcia to było odwrócone, nawet nie zauważyłam
W takich skarpetkach od święta, nijak było iść do roboty! Ale chyba mają jakieś przedłużone działanie leniotwórcze, bo dziś bez nich też mi się nic nie chce!
Ogród wykadrowany na fotkach jakoś wygląda, ale uwierz mi przy bliższy kontakcie wzrokowym sekator sam w ręce wpada!!! Tyle, że mój jeszcze nie naostrzony!D
Jeżeli chodzi o truskawkę to była dobra recenzja na stronie gdzie kupowałam, że Dobra, plenna aż do zimy, no i skusiły mnie te różowe kwiatki. Ale doświadczenia z nią nie mam, kupiłam przy okazji zakupu jakichś roślin ozdobnych. Jak znajdę gdzie ją kupowałam to Ci napiszę.
W przedświątecznym czasie trochę po cichu czerpałam z Waszych poleceń i inspiracji, to teraz się dzielę. Fajnie, że znalazłyście czas na forumowe pogaduszki, u mnie to zawsze gorący czas, ale lubię się poddać tym przygotowaniom świątecznym, wprawdzie wolę dekorowanie i pieczenie ciast od sprzątania i gotowania to jakoś z pomocą rodzinki podołałam wszystkiemu! A teraz odpoczywam i mogę teraz spokojnie pogadać i może ktoś wykorzysta moje, choć często też zmałpowane, albo zainspirowane czyimiś pomysły
Jak ta choineczka z łososiem i serkiem we francuskim cieście...czy rybką nadziewaną makiem( na Wiigilię)...albo amoniaczkową gwiazdką z migdałkim pod pachą( na BN) !
Popracowane . Ale przyjemnie!
Sprzątnięte dwie malutkie rabaty na froncie (z cisami) oraz dwie większe - z rodkami i migdałkiem. Razem trzy 120-litrowe ubite wory dębowych liści! .
Próbka czyli jak to było na jednej z rabatek - połowa sprzątnięta:
I co ja pacze pod liśćmi? Tulipany pokazały kły!
I zrobione (porządek na zewnątrz to zasługa małżonka szanownego)
Łącznie z pracami malzonkowymi workowy urobek to sztuk 8.
Luffa to takie warzywo z dyniowatych. Będę je mieć w tym roku pierwszy raz. Widziałam filmiki z ich uprawy. Muszą być przedojrzałe, obierasz je wtedy ze skórki i suszysz. Potem używasz jako gąbki do ciała lub w kuchni. Jak zakończy żywot trafia na kompost. W drogeriach są dostępne już takie gąbki, ale chce spróbować uprawy.
Fajnie ,że tak dobrze udaje ci się ukorzeniać róze.
Ja nigdy nie próbowałam.
Ale może, może..
a na wiosne kiedy pobierasz pędy szczepowe do ukorzenienia ?
Mój ogród też w sumie nie sprzątnięty na jesień, ale to pestka w porównaniu z Twoim areałem. A udało Ci się wczoraj coś podziałać? Ja w planach miałam dziś wycięcie choć tych wyższych bylin jak floksy czy rozchodniki ale jakoś zabrakło mi zapału
A wszelkie dekorację uwielbiam, pochłaniają sporo czasu, ale dopóki mam na nie chęć to się nimi bawię. Moja wnusia to docenia i chętnie mi pomaga, i cieszę się jak widzę zachwyt jej oczach i mówi:"babciu, co jeszcze wymyślimy?", albo : " ty zawsze coś wymyślisz, lubię u Was Święta ...." Robiłyśmy razem gwiazdy, udekorowałyśmy pokój mojego syna, a jej ulubionego wujka na jego przyjazd do domu na Święta.
Polecam mini przewodniki tego typu. Chociaż teraz pewnie wzięcie mają jakieś aplikacje dedykowane. Chyba na wątku Hani wiosną był temat jakiejś aplikacji co dajesz dostęp do mikrofonu i z dźwięków rozpoznaje jakie ptaki słychać.
Oj małą ją kupiłam. 2 rok u mnie . I dopiero w tym roku trochę widoczna zaczyna być. Ale wysoko na pniu sczepiona to właśnie będzie ok.
Z roku na rok powinna być bardziej widoczna w ogrodzie
Oj dobrze to znam. Ja też często kupuję rośliny pod wpływem impulsu
Ja ja jesieni kupiłam kilkanaście roślin.
Moja barbula rośnie na średnio słonecznym stanowisku. ma już ze 3 lata. nigdy jej nie okrywałam na zimę. Zawsze dawała sobie rade.
młodą roślinkę jak chcesz to może jakim stroiszem tylko nakryj. I powinno być ok.
Ja też lubię kolorową , długą i ciepła jesień. W tym roku na jesieni kupiłam jeszcze kilka drzewek i krzewów. to na drugi rok powinno być ładniej .
Dekoracje jesienne zastąpiły Bożonarodzeniowe.
Czas szybko leci.
Teraz troszkę odpoczynku zimowego
Dekoracje u mnie w różnych miejscach domu, na tarasie itp.
Pewnie
Proszę bardzo
Ta jest stara, stoi chyba trzeci sezon.
Przeżyła bez uszczerbku wykarczowanie rozplenicy japońskiej
Stałam na niej i podkopywałam szpadlem korzenie, potem przy pomocy siekiery i młota dzieliłam karpę, bo w całości nie chciała wyjść. Trawa wyrwana, donica cała. Test wytrzymałości-wynik pozytywny Tylko odświeżyć/ odmalować trzeba.