Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 18:17, 29 gru 2023

Do góry

To są te ozdoby, które robiłyście z wnusią, śliczne są
Za drzwiami do ogrodu... 17:01, 29 gru 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękne dekoracje i kolejne na Ogrodowisku skarpety, na drugi rok sama list do Gwiazdora napiszę, że też jakieś fajne chcę sporo roślinek w Twoim ogrodzie zapomniało, że to zima, ciepła bo ciepła ale zima chociaż ja zawsze trochę takiej pogody się obawiam, żeby jakieś wielkie mrozy nie przyszły. A kiścień mam posadzony do gruntu, widziałam, że Ty swoje masz w szklarni, mam nadzieję, że mój przetrwa zimę

Właśnie trochę boję się posadzić kiścienie do gruntu, a zresztą fajnie wyglądają w donicy i w szklarni spokojnie już jeden zimował. A w gruncie i tak już nie mam miejsca na nie!
Dziękuję za pochwałę dekoracji, trochę się ich nazbierało. W większości wykorzstałam te co mam, tylko w innej konfiguracji, bodź robione z wnusią.

Za drzwiami do ogrodu... 16:50, 29 gru 2023

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 16:18, 29 gru 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To jest klon Garnet ?
Piękny
A wiosną jakie ma początkujące liście ??

Nie mam jego wiosennych fotek, zanim wypuści liście to zachwycają inne kwiatki on chyba rusza około kwietnia, ja go przycinam bo idzie na szerokość a przy ścieżce miejsca brak. Co do zdjęcia to było odwrócone, nawet nie zauważyłam
Za drzwiami do ogrodu... 15:46, 29 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu, Twój ogród zawsze wygląda super, nawet o takiej porze, 20°C w szklarni? Ho, ho
Po Twoich skarpetkach widzę, że mi coś brakuje, mam ogrodowe do roboty, a tu jeszcze potrzebne na zmianę pod hasłem skarpety od święta
Tyle kwiatków masz w ogrodzie jak na przedwiośniu, u mnie zaledwie pączki ciemierników nieśmiało zaczynają wystawiać kwietne główki.
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu na makowy biszkopt, też zrobiłam i zostanie u mnie na dłużej ale nadzienio-krem zrobiłam swój, jedna warstwa to była galaretka tężejąca z moim dżemem jagodowym, a druga warstwa krem z bitej plus maskarpone, żelatyna i kawałki marakuji. Był pyszny

Ja za to przejmę Twoje malowanki na szkle, świetnie wyszły Ci te kamieniczki, ale w końcu nie dziwota, przy Twoich zdolnościach manualno-dekoratorskich muszę zapamiętać kredowy mazak do pisania na szkle

Truskawka summer breeze cherry blossom - pytanie czy masz z nią jakieś doświadczenie? Ktoś polecał? Chciałabym w tym roku kupić kilka na próbę.

W takich skarpetkach od święta, nijak było iść do roboty! Ale chyba mają jakieś przedłużone działanie leniotwórcze, bo dziś bez nich też mi się nic nie chce!
Ogród wykadrowany na fotkach jakoś wygląda, ale uwierz mi przy bliższy kontakcie wzrokowym sekator sam w ręce wpada!!! Tyle, że mój jeszcze nie naostrzony!D

Jeżeli chodzi o truskawkę to była dobra recenzja na stronie gdzie kupowałam, że Dobra, plenna aż do zimy, no i skusiły mnie te różowe kwiatki. Ale doświadczenia z nią nie mam, kupiłam przy okazji zakupu jakichś roślin ozdobnych. Jak znajdę gdzie ją kupowałam to Ci napiszę.
W przedświątecznym czasie trochę po cichu czerpałam z Waszych poleceń i inspiracji, to teraz się dzielę. Fajnie, że znalazłyście czas na forumowe pogaduszki, u mnie to zawsze gorący czas, ale lubię się poddać tym przygotowaniom świątecznym, wprawdzie wolę dekorowanie i pieczenie ciast od sprzątania i gotowania to jakoś z pomocą rodzinki podołałam wszystkiemu! A teraz odpoczywam i mogę teraz spokojnie pogadać i może ktoś wykorzysta moje, choć często też zmałpowane, albo zainspirowane czyimiś pomysły
Jak ta choineczka z łososiem i serkiem we francuskim cieście...czy rybką nadziewaną makiem( na Wiigilię)...albo amoniaczkową gwiazdką z migdałkim pod pachą( na BN) !

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:24, 29 gru 2023

Do góry
Popracowane . Ale przyjemnie!
Sprzątnięte dwie malutkie rabaty na froncie (z cisami) oraz dwie większe - z rodkami i migdałkiem. Razem trzy 120-litrowe ubite wory dębowych liści! .

Próbka czyli jak to było na jednej z rabatek - połowa sprzątnięta:

I co ja pacze pod liśćmi? Tulipany pokazały kły!

I zrobione (porządek na zewnątrz to zasługa małżonka szanownego)

Łącznie z pracami malzonkowymi workowy urobek to sztuk 8.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:16, 29 gru 2023

Do góry
Luffa to takie warzywo z dyniowatych. Będę je mieć w tym roku pierwszy raz. Widziałam filmiki z ich uprawy. Muszą być przedojrzałe, obierasz je wtedy ze skórki i suszysz. Potem używasz jako gąbki do ciała lub w kuchni. Jak zakończy żywot trafia na kompost. W drogeriach są dostępne już takie gąbki, ale chce spróbować uprawy.

W Gąszczu u Tess 14:55, 29 gru 2023

Do góry
Tess napisał(a)

Gąszcz dziekuje

Róże ukorzeniłam z patyków. Metodą Zielonego Pogotowia (kiedyś znalazłam filmik na YT).
Z łodyg po cięciu wiosennym lub po przekwitnięciu (w ZP robili sadzonki z łodyg po kwitnieniu) zrobiłam sadzonki-patyki o długości ok. 15 cm.
Przygotowałam doniczkę dużą, wypełnioną piaskiem takim jak z piaskownicy.
Wsadziłam patyki w piasek odwrotnie, czyli wierzchołkiem do dołu.
Po dwóch tygodniach patyki odwróciłam, żeby wierzchołek był do góry.
Piasek musi być cały czas wilgotny.
Nie pamiętam, po jakim czasie się ukorzeniły. Ale pewnie ze dwa miesiące.
Bez ukorzeniacza.
Dwa razy już tak ukorzeniałam róże. Skuteczność powyżej 70%.

Zakwitły w następnym roku. Oczywiście niewielkie wówczas były.

Dla niedowiarków

Fajnie ,że tak dobrze udaje ci się ukorzeniać róze.
Ja nigdy nie próbowałam.
Ale może, może..
a na wiosne kiedy pobierasz pędy szczepowe do ukorzenienia ?
Dębowe zakątki 14:41, 29 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
O! Widzę, że dekupażowe bombki robiłaś, fajne, część serwetkowania jest mi znana

Tak dekupażowych troszkę mam. Wszystkich nie pokazuję, bo za dużo było by tutaj wstawiania.
A tym czasem w ciemiernik w ogrodzie kwitnie

Gil zwyczajny

Dębowe zakątki 14:39, 29 gru 2023

Do góry

I ptaszki odwiedzają cały czas mój ogród
Sikorki

Mazurki

Sójka zwyczajna

Za drzwiami do ogrodu... 14:39, 29 gru 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu dekoracji, a dekoracji. I to jakich. U mnie też ogród nie ubierany bo stwierdziłam że nie posprzątanego na jesień( przez covid)nie ma co stroić bo tylko bajzel podkreślę.

Mój ogród też w sumie nie sprzątnięty na jesień, ale to pestka w porównaniu z Twoim areałem. A udało Ci się wczoraj coś podziałać? Ja w planach miałam dziś wycięcie choć tych wyższych bylin jak floksy czy rozchodniki ale jakoś zabrakło mi zapału
A wszelkie dekorację uwielbiam, pochłaniają sporo czasu, ale dopóki mam na nie chęć to się nimi bawię. Moja wnusia to docenia i chętnie mi pomaga, i cieszę się jak widzę zachwyt jej oczach i mówi:"babciu, co jeszcze wymyślimy?", albo : " ty zawsze coś wymyślisz, lubię u Was Święta ...." Robiłyśmy razem gwiazdy, udekorowałyśmy pokój mojego syna, a jej ulubionego wujka na jego przyjazd do domu na Święta.

Ania na Żuławach 14:38, 29 gru 2023

Do góry
Polecam mini przewodniki tego typu. Chociaż teraz pewnie wzięcie mają jakieś aplikacje dedykowane. Chyba na wątku Hani wiosną był temat jakiejś aplikacji co dajesz dostęp do mikrofonu i z dźwięków rozpoznaje jakie ptaki słychać.

Dębowe zakątki 14:31, 29 gru 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Sosenka chyba narazie nie za duża a już jaka ładniutka, faktycznie ma fajny, ciekawy kolor a jak urośnie to dopiero będzie robiła wrażenie

Oj małą ją kupiłam. 2 rok u mnie . I dopiero w tym roku trochę widoczna zaczyna być. Ale wysoko na pniu sczepiona to właśnie będzie ok.
Z roku na rok powinna być bardziej widoczna w ogrodzie

Teraz jeszcze jest tak w ogrodzie

Dębowe zakątki 14:24, 29 gru 2023

Do góry
Tess napisał(a)

Aniu, mam pytania związane z barbulą. Pięknie kwitnie u ciebie
Kupiłam pod wpływem impulsu - niestety, nadal jestem uzależniona od kupowania roślin, wystarczyło że weszłam do działu ogrodniczego w Mrówce i nie mogłam się oprzeć
No i teraz latam z nią po ogrodzie (od dawna, a czas latania się kończy, zaraz zima, czas podjąć decyzję).
W necie piszą, że jedynie słoneczne stanowisko i że trzeba okrywać na zimę. Jakie warunki ma w Twoim ogrodzie i czy opatulasz ją na zimę?
I jaką ma wysokość? Bo piszą że 60 c, ale też że 100.

Oj dobrze to znam. Ja też często kupuję rośliny pod wpływem impulsu
Ja ja jesieni kupiłam kilkanaście roślin.
Moja barbula rośnie na średnio słonecznym stanowisku. ma już ze 3 lata. nigdy jej nie okrywałam na zimę. Zawsze dawała sobie rade.
młodą roślinkę jak chcesz to może jakim stroiszem tylko nakryj. I powinno być ok.

Moje własnoręcznie robione bombki
Ania na Żuławach 14:22, 29 gru 2023

Do góry
W trakcie produkcji

Dębowe zakątki 14:22, 29 gru 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)
Aniu, ale dekoracje masz. Kolorki cudne. Lubię właśnie taką jesień.

Ja też lubię kolorową , długą i ciepła jesień. W tym roku na jesieni kupiłam jeszcze kilka drzewek i krzewów. to na drugi rok powinno być ładniej .
Dekoracje jesienne zastąpiły Bożonarodzeniowe.
Czas szybko leci.
Teraz troszkę odpoczynku zimowego
Dekoracje u mnie w różnych miejscach domu, na tarasie itp.

Ania na Żuławach 14:16, 29 gru 2023

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

Pewnie pokazywałaś juz te donice, ale mogę prosić jeszcze raz???
Ja zastanawiam się czy by sobie nie zrobic takiej porzed dom.

Pewnie
Proszę bardzo
Ta jest stara, stoi chyba trzeci sezon.
Przeżyła bez uszczerbku wykarczowanie rozplenicy japońskiej
Stałam na niej i podkopywałam szpadlem korzenie, potem przy pomocy siekiery i młota dzieliłam karpę, bo w całości nie chciała wyjść. Trawa wyrwana, donica cała. Test wytrzymałości-wynik pozytywny Tylko odświeżyć/ odmalować trzeba.

Jeszcze z trawą

Tu już bez

Te wykonane wiosną

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:13, 29 gru 2023

Do góry
Najnowsze zakupy cebulowe na rabaty wąskie i trójkątną kuchenną. Przy okazji od tego samego dostawcy dobrałam nasiona, w tym - lufę na gąbki.

Dębowe zakątki 14:11, 29 gru 2023

Do góry

Gosialuk napisał(a)
Ania i jak zima do ciebie zawitała? U mnie biało dziś się zrobiło.
Może jakieś nowe foteczki masz?

Była zima, była dość obfita. Odśnieżania było.
Taka zima była u mnie na początku grudnia.
ale przed świętami niestety wszystko znikło

Za drzwiami do ogrodu... 14:11, 29 gru 2023

Do góry
Biedronki, które jeszcze nie śpią, siedzą sobie w pąkach ciemiernika cuchnącego:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies