Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 12:35, 29 gru 2023

Do góry
U nas pogoda świąteczna była w kratkę. W wigilię ogród przyprószony był delikatnym śniegiem jak widać za oknem:

W kolejne dni padał nienachalny deszczyk.
Wczoraj natomiast był piękny słoneczny dzień i temp ok.+8st .
W szklarni termometr pokazywał ponad +20st.

Sałata masłowa rośnie w najlepsze!

Dębowa też choć nieśmiało...

Kwitną zadołowane z doniczką kupione na kolejny sezon truskawki pnące
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:18, 29 gru 2023

Do góry
Nasiona z Bialorusi w tym sezonie testujemy

Jej!

Za drzwiami do ogrodu... 12:18, 29 gru 2023

Do góry
Torcik makowy podany przez Grzebiuszkę polecam, jest bardzo smaczny. Aczkolwiek dla mnie masa mogłaby mieć bardziej wyczuwalny smak kawowy, a dominuje w torcie smak pomarańczowy. W dodatku przez moje gapiostwo zapomniałam przy składaniu tortu o dżemie, którym miały być posmarowane wszystkie placki i w ostatniej chwili dałam go w jednej warstwie Udekorowałam gotową posypką i ozdobami, które niestety rozpłyłynęły się na masie

Za drzwiami do ogrodu... 12:00, 29 gru 2023

Do góry
To kredowe malowidło na szybie to pomysł zmałpowany od Agapant i internetowych malowideł( następnym razem postaram się by był bardziej twórczy i kształty domków sama pozmyślam, bo bardzo mi się ten pomysł podoba, teraz to był test na szybko, czy w ogóle mi coś wyjdzie) Tworzony nocą w oczekiwaniu na upieczenie się placków makowych do tortu z linku podanego tu przez Grzebiuszkę(przy okazji dziękuję!) Tak więc wiele się dzieje dzięki Ogrodowisku
Obchód ogrodu zrobiłam i zaraz dodam dokumentację

Ogród Basi i Romka 11:38, 29 gru 2023

Do góry
W ogrodzie na obchodzie nie byłam, może później, ale coś u mnie też kwitnie zakwitł zakupiony niedawno amarylis, kolor trafiony, taki jaki chciałam W kolejce na kwitnie czeka jeszcze biały, szkoda, że nie zakwitły na święta, taki był plan, trochę się spóźniły

Zielony Chram 08:08, 29 gru 2023

Do góry
Odtwarzam właśnie scenę z Króla Lwa, moja dłoń to Rafiki (bo czasem małpiego rozumu w tych ogrodach dostaję ), a cebulka hiacynta Delft Blue to Simba- prezentuję ją innym poddanym królestwa roślinnego w nadziei, że przyjmą ją jak swojego

Wschód wstaje cudny, oby się udało dzisiaj podziałać trochę w ogrodzie

https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/lion-king-1-1562947218.png?crop=0.482xw:0.965xh;0,0&resize=1200:*

Ogród bez roweru 07:39, 29 gru 2023

Do góry
Marysiu, zakończyłam właśnie lekturę Twego wątku, pozwól, że zostawię trochę ochów i achów oraz luźnych komentarzy

Mary napisał(a)
Tymczasem atak klonów. (...) Co wyjdę do ogrodu to się zatrzymuję i wyrywam.
Oj, znam Ci to ja bardzo dobrze (hah ale błysnęłam piękną polszczyzną ), sieje się u nas tego na potęgę, winowajcami są potężne klony rosnące po drugiej stronie ulicy Wszędobylskiej akacji oraz rylców trawnikowych też nie zazdroszczę.

Mary napisał(a)

Kotełki "napływowe" i inne futrzaki, pierzaki i kolcaki fajowe, rozbawił mnie Stachu (który jest kotką) oraz ruda kitka wiewiórczana wystająca z karmnika

Mary napisał(a)
Mój mąż wymyślił taki sposób ograniczający schylanie się przy przygotowywaniu dołków.

Patent różany (rurowy?) na sadzenie cebulowych pomysłowy, przydają się Ci nasi genitalmani czasem

Mary napisał(a)

Pięknie Ci się to wszystko rozrosło przez lata, podziwiam dorodne żurawki, trawy, hortensje ( ta Prim White jest prześliczna, ale najbardziej podoba mi się u Ciebie Great Star), łany "serowych" jeżówek (o odmianie Mozarella nie słyszałam do tej pory haha), ciemierniki (kto ich nie kocha? ), czy cudną kalinę Watanabe (pozostałym roślinkom też niczego nie brakuje). Akcenty kolorystyczne w punkt- czyli okazało się, że potrafisz, i to z powodzeniem, łączyć kolory

Wykopalisk bardzo współczuję, wiem, jakie to może być dołujące, mimo że u mnie nawet w 1/10 nie było tego tyle, co u Ciebie Włożyłaś w swój kawałek raju ogrom pracy i serca, co widać, słychać i czuć .

Krajobraz księżycowy po zrobieniu kostki był trochę onieśmielający, ale niezwykle zgrabnie obsadziłaś frontową rabatkę trawami i zamaskowałaś kosz na śmieci cisami, będę trzymać kciuki za jej dalsze losy Bardzo podobają mi się też murki na tyłach domu (ciekawam, co tam wyczarujesz w przyszłym sezonie), łany tulipanów na wiosnę ( przykro mi z powodu choróbska White Liberstar, u mnie to samo działo się w tym roku, więc na razie tulipany z wielkim bólem musiałam sobie odpuścić- z zadziwieniem czytam, że to było powszechne zjawisko) i wypielęgnowany, soczyście zielony i gęsty trawnik. Na koniec muszę dodać, że jesteś mistrzynią w tetrisowaniu i dzieleniu roślin Powodzenia w przyszłym sezonie!
Za drzwiami do ogrodu... 23:02, 28 gru 2023

Do góry
Oczywiście najważniejsza była szopka i choinka

Za drzwiami do ogrodu... 23:00, 28 gru 2023

Do góry
W domowych stroikach zagościły urodziwsze egzemplarze reniferów i jeleni

Magary Dramaty z Rabaty 22:54, 28 gru 2023

Do góry
Obiecałam pokazać fajny prezent, który dostałam od Mikołaja
To pokazuję - Koci pomyślnik

W słoiku zamkniętych jest podobno 365 ruloników z myślami z kociego świata i ciekawostkami na temat kotów
Będę otwierać po jednym ruloniku do kawy - od 1 stycznia

Pokazuję, bo wydaje mi się, że to fajny pomysł na prezent dla kociarza - na przyszły rok
A biorąc pod uwagę, że do następnych świąt jest sporo czasu, można prezent dla zaprzyjaźnionego kociarza wykonać samodzielnie, niewielkim w sumie kosztem

Za drzwiami do ogrodu... 22:24, 28 gru 2023

Do góry
Cieszę się, że renifer zyskał tu uznanie, bo przez rodzinę został wyśmiany od szkieletorów po wielbłądy jednogarbne
Tak więc renifer stroi( wg. niektórych straszy!) wejście do domu Zostawiłam go w bieli, by współgrał z białymi gałązkami w donicach.
Ogród Muszelki 19:48, 28 gru 2023

Do góry
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:08, 28 gru 2023

Do góry
Widoczki były cudne niestety pierwsze straty już zanotowane.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 18:04, 28 gru 2023

Do góry
I hybrydowe ❤.

Na ostatnim zdj kępa tego ciemiernika była by znacznie większa gdyby nie to że mój mąż niechcący skosił kosiarką trochę tego ciemiernika..
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:55, 28 gru 2023

Do góry
I ciemierniki orientalne w pąkach❤.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 17:49, 28 gru 2023

Do góry
Tego jeszcze nie było w grudniu zakwitł przebiśnieg zdj z dziś.
Grzebiuszka ziemna 13:52, 28 gru 2023

Do góry
Przed świętami powstała konstrukcja długa na ok 8m do przechowywania drewna, ale nie tylko, ma stanowić przesłonę do tego, czego nie toleruję w ogrodzie, czyli składów mężatego. Tym razem nie ja ją tworzę, a dwaj panowie, którzy mi budowali trasę wuzet i ścinali drzewa, ale za to zamawiałam drewno, wkręty, lakierobejcę, metalowe podpory itp, więc poza rodzinnymi działaniami również ogrodowe się odbywały. A wczoraj machałam drugi raz pędzlem i lakierobejcą, aby zabezpieczyć drewno przed położeniem daszku z blachodachówki. Teraz czekam na zamówiony wymiar, pewno już w styczniu dojdzie. Natomiast deskami będę obijać sama w sprzyjających warunkach ekonomicznych i pogodowych, bo to jest już prosta i łatwa praca
Za to dzisiaj celebruje Dzień Lenia (nie mylić ze świstakiem ) bez obciążenia a więc z przyjemnością, zasłużyłam sobie, a co!

Szarobiałego ogrodowe początki. 13:13, 28 gru 2023

Do góry
Muszę się pochwalić.
Złe światło. Pudrowy delikatny róż w rzeczywistości.
Ogród z zegarem 08:57, 28 gru 2023

Do góry
Aga, rewelacyjne ozdoby.
Te śnieżynki na bramie i olbrzymia choinka świetlna.
Ja też mam kilka czarnych bombek na choince, ale ze srebrem .

Ogródek Gosi 08:40, 28 gru 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies