Przepiękna
Moje stare ośmiolatki w tym roku tez tak wyglądają. Przez trzy sezony prawie nie miały pałek a tym sezonie są przepiekne.
Chyba się przejęły , że planowałam je wykopac i podzielić
Świetny masz ogród- lubię to❤️
Dzisiejszy plan zrealizowany:
Posadzone 5 sztuk cisów z doniczek, przesadzone 8szt. Brakuje mi jeszcze dwóch sztuk
Stworzą zywolpocik za hakone nad którym będą górować kwiaty hortensji LL
Powstaje nowy przechowalnik/rozmnażalnik Posadzone ok 30 szt roślin (penstemony, liliowce, liriope, irysy, szałwie)
Nie ukrywam, że front zaliczam do najlepiej zaprojektowanych miejsc w ogrodzie. Ma całoroczną atrakcyjność i w zasadzie wymaga sporadycznych zabiegów pielęgnacyjnych. W skali toku to jakieś 2-3 godziny pracy.
Nasadzenia robiłam wtedy, kiedy całość działki była patelnią widoczną ze wszystkich stron, w tym od drogi (działka jest narożna). Wymyśliłam wtedy na skarpie żywopłocik, który osłoni część prywatną (ozdobną) ogrodu od drogi. Początkowo posadziłam tam tuje Szmaragd i miskanta Giganteusa. Szybko jednak zmądrzałam. Tuje zastąpiłam cisem Baccata, a po kolejnym sezonie wyleciał Giganteus. To była dobra decyzja, bo przecież podrósł żywopłot bukowo-grabowy posadzony wzdłuż drogi oraz drzewa sadzone na froncie. Z zewnątrz nie widać ogrodu. Mam zapewnioną intymność i mogę swobodnie biegać w pidżamce do warzywnika.
A te żywopłotki na skarpie ładnie podkreślają granicę między frontem, a częścią prywatną ogrodu oraz granicę między ogrodem warzywnym i ozdobnym.
Dziękuję za zdjęcia, bardzo ładny i wysoki już żywopłot. Czy te cisy szybko rosną? Jaką wysokosc mają? Czy przycinasz je każdego roku? Czy na szarą pleśń u cisów są jakieś specjalne preparaty?