Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:11, 14 lip 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dorobiłam się w ogrodzie cienistych zakątków. Najbardziej cieniście jest na rabacie przy zachodniej ścianie domu. To jej drugi sezon.

Uwielbiam tawułki, ale szukam możliwie zbliżonej do fioletu... Twoja Gruszeczko to purpura czy róż? Co znajdę odmianę to na ekranie monitora w różnych odcieniach jest przedstawiona i tyle moje poszukiwania w necie dają.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 11:09, 14 lip 2017

Do góry
dominika_ napisał(a)
i

tak...ławeczke musisz chyba przykuc łancuchem do drzewa
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:09, 14 lip 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Jest plan powiększenia rabaty za paleniskiem. Obrys jak widać.

Myślałam o hortkach, molinmoliniach lub beatlesach. Czekam na Wasze opinie ale marzy mi się taki kwiecisty, hortensjowy kąt...

Kot w locie

Przyleciałam Asia

Chcesz dać hortki na rabacie z brzozami pendula? Szczerze... chyba średni pomysł... weż pod uwage jak za parę lat te brzozy będą mieć korony - zapewne po 2m średnicy minimum... jak dasz hortki, które też przybiorą na masie i na wysokości też z 1,50 dorosną zrobi Ci się tu mega gąszcz...
Lepszym miejscem jak przy huśtawce chcesz mieć hortki jest druga ściana z tujami - masz tam pas trawy i tu wyglądały by zdecydowanie lepiej ale to tylko moje zdanie
Ogród do odnowy 11:06, 14 lip 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Cudowny świat fotografii, a jeszcze piękniejszy w realu
przetaczniki aż rażą...niebieskością

Uszarpałaś się, ale było warto...porządki solidne...nie wiem czego Ci gratulować....wszystkiego

pozdro Gosiu
Z Pszenicznej ... 10:59, 14 lip 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
No i moje kochane cynie.
Kolory iście z ułańską fantazją Wspomienia babcinego ogródka

olsnilo mnie, musze kupic takie płotki
Księżycowy... 10:48, 14 lip 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Kwitnąco.

u mnie jeżówki w powijakach, posadziłam też białe ale chyba na przyszły rok się doczekam kwitnienia Generalnie zrobił się busz, mniej chwastów rośnie... Nie przesadzam nic na razie, bo nie mam czasu. Mam kawałek pod morwą do zmiany, ale poczekam na jesień, może koniec sierpnia mi się uda i na to co mi wpadnie do głowy.Muszę zastanowić się co tam posadzić, nie chcę już przypadkowych zakupów robić
Mój zakątek - początki 10:45, 14 lip 2017

Do góry
Żeby nie było że u mnie tylko kwiatki. To mam też warzywniak.

Mały Ale jest. Na większy miejsca nie było niestety. 3 skrzynki są.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:33, 14 lip 2017

Do góry
Danusiu , zatkalo mńie jak trafnie zaproponowalas kilku osobom wyzej , zobaczysz na moj problem moze cos Ci sie nasunie i poradisz.

Rabata woska na 1,6 , na niej posadzone trzy grupy jalowcow blue arrow ( wiem niepolecane ale za pozno sie dowiedzialam) i pomiedzy jalowce zostawione 2,5 m przerwy na drzewko na pniu podsadzone hortensja i trawa.

Jakie drzewka dobrac, sasiad ma zywoplot grabowy i dwie pisardi , mialy byc zolte kuliste klony ale byloby za pstrokato, sliwy umbraculifera byly przez moment ale nie bylo widac ich na tle mieszaniny za llotem.

Jedyne wujscie to cos malego bordo tylko co , a moze isc w jakies kostki formowane albo kolumny albo dac spokoj i hortensje tylko

.

Widok na wprost pustego miejsca

Z ogródka na wsi 10:14, 14 lip 2017

Do góry
Wstałem sobie dzisiaj o 8.00 i poszedłem na rower. Oczywiście niby przypadkiem trafiłem do ogródka, ale już jestem z powrotem.

Jaki okropny kolor:
(Kompletnie mi nie pasuje Miało być całkiem inaczej

"Meksyk tu sajgon tam..."
Ogród na glinie 10:08, 14 lip 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)

hosty mi się ładnie zagęściły na froncie

Małgosiu, tak ślicznie u Ciebie, że aż nie wiem, które zdjęcie zacytować. Śliczne masze te kompozycje z trawami i dobrze u Ciebie rosną. Piękne rabaty i kompozycje stworzyłaś
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:04, 14 lip 2017

Do góry
malkul napisał(a)
udajemy że nie widzimy węza z wodą

Podlewasz trzcinniki?
A to nie jest tak, ze one lubią sucho?
I ile razy pryskałaś je na rdzę? topsinem?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:54, 14 lip 2017

Do góry
malkul napisał(a)
[img

Ale Ci się rozrosła ta jarzmianka!!!
Fajnie się przenika z hortkami ... u mnie limki opanowały jarzmiankę
Jak masz posadzone jarzmianki względem hortek?
Działeczka Asi :) 09:48, 14 lip 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Tak wyglądają korzenie...

A tak reszta rośliny...

Wszystko obstawiałam, ale nie to, że mozna tak głęboko posadzić rośliny

Nauczka na przyszłość.

Muszę pomyśleć co z tym fantem zrobić. Pomyślę, przemyślę wszystkie opcje i dam znać, oki?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:34, 14 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
nie wiem skad mi sie wziela zolta trojesc jak zawsze byla ppmaranczowa...

Może zostaniesz hodowcą nowej odmiany Ciekawe czy powtórzy tę cechę ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:30, 14 lip 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

Nie wiem od kogo mam firletkę ale jest to urocza roślina i mimo swoich małych kwiatków jest piękna ;d

Piękna też ją nam
Rozsiewacz się sama i zakwita co drugi rok
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:29, 14 lip 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

no to prosze jeszcze

cudo
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:27, 14 lip 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tym roku, jak nigdy, podmarzły mi róże okrywowe. Lovely Fairy ładnie się odbudowała, a jaśniejszej The Fairy prawie nie widać.

Dla porównania w zeszłym roku było tak

moje tegoroczne spostrzeżenie - bardziej podobają mi się ciemne kolory z tyłu rabaty, jasne rośliny lepiej prezentują się na ich tle

Atacama pod lasem 09:16, 14 lip 2017

Do góry
Jestem! Już się zdążyłam zdziwić, ze mnie Hania do planowania nasadzeń woła, ale doszłam do planu rabaty i wszystko jasne

Aniu, bardzo fachowo zrobiłaś plan i zdjęcia. Projekt rabat też bardzo w porządku i mógłby taki być. Widzę tylko jeden problem - od strony podjazdu masz wszędzie rabatę i nie ma przejścia na trawnik. Wydaje mi się, że dużo wygodniej byłoby jednak zrobić to przejście. Można oczywiście zrobić ścieżkę przez rabatę, ale jakoś tutaj mi to nie pasuje.

Dlatego pozwolę sobie zaproponować Ci alternatywę:

Na trawniku tylko jedno kółko wykreślone. Rabata powiększona, co pozwoli na posadzenie świerka przed słupem (może da się przesadzić tego małego z prawej strony?). Przy świerkach jakieś krzewy jako średnie piętro i bylinówka jako niskie. Tym sposobem otrzymujesz ładną kompozycję "kulisową" a z okna kuchni masz na przestrzał piękny widok na pola
Mniej więcej tak to sobie wyobrażam:

edit: doczytałam, że ten krzaczek przed oknem to magnolia - czym prędzej przeniosłabym go pod ogrodzenie, tam gdzie narysowałam krzewy, póki nieduży i zniesie tą operację.

Sama magnolii nie posiadam, ale z tego co widzę na forum, i co posiadacze mówią, magnolia jest dużym krzewem, atrakcyjnym przez krótki okres czasu. Potem to zwyczajny krzaczor. Ci, którzy posadzili ją właśnie w takim eksponowanym miejscu bardzo narzekają. Wydaje mi się, że magnolie dużo lepiej sprawdzają się z tyłu rabaty: robią wrażenie, kiedy wczesną wiosną rabata jeszcze pusta, a potem elegancko wtapiają się w tło.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 09:11, 14 lip 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Kokosiu RED FOX for you

Śliczny ten red fox A jak długo kwitnie?
Ogród wśród pól i wiatrów 09:06, 14 lip 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Dzięki Ewka Róże faktycznie piękne, jeśli o odmianę chodzi. Mam nadzieję, że im będzie dobrze u mnie i pokażą na co je stać Do towarzystwa mają ML A po drugiej stronie chodniczka zaczynają larissy Muszę o nich wspomnieć, żeby się nie czuły pominięte przy munstead wood

Pozdrowienia Ewusia

zaróżyczkowana.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies