Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z łezką II 11:17, 24 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam juuż wróciłam Kasiu

Piękna jest ta róża, czysty kwiat bez plamek. Piękny!!!
Kwiaty we włosach 11:17, 24 lip 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Śliczne ujęcie, a trawniczek to wymuskany.
Moje małe wielkie marzenie 11:11, 24 lip 2017

Do góry
Jeżówka Meringue

Tu ma być ogród :) 10:52, 24 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

co rośnie z przodu na tej rabacie ?
Małymi kroczkami do celu... 10:51, 24 lip 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
fajnie tak siebie i dzieci zmęczyć czasem ,u nas leniwa niedziela ....ja też jutro będę działać dokupiłam wrzosy i trawy oby nam pogoda dopisała

Madziu, to bardziej dzieci wymęczyły nas ale super było, fajnie chociaż trochę odpocząć Ja dzisiaj też byłam na zakupach, kupiłam kolejną jeżówkę do kolekcji odm. Sombrero Baja Burgundy' i turzyce które będą z nią połączone ' everillo', teraz czeka mnie ściąganie kolejnej części trawy, a wieczorkiem sadzenie

Kwiaty we włosach 10:48, 24 lip 2017

Do góry
Monia dzięki, zaraz wdepnę do Ciebie. Pozdrawiam.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:42, 24 lip 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Proszę Reniu! Mówisz masz
To te same, które kupowałam Oli.
Te duże z "tego samego miotu", a tę mniejsze z zeszłego tygodnia.

Dzięki
A te mniejsze to podzielone?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:38, 24 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)
A ja sprzatam, przesadzam itp

wczoraj podjęłam decyzję - wywalam większość truskawek, dokładnie przekopie każdą rabatę, bo wlazł mi tam taki wstrętny płożący chwast z którym sobie nie mogę poradzić , na jesieni sypnę nawozu a za rok kupię nowe sadzonki truskawek i poziomek, bo w tym roku było tragicznie, raz że truskawki są na tej ziemi bez nawożenia i przekopywania już 5 lat , dwa cały czas podkopujące korzenie nornice

mam pytanie czym nawozicie warzywniki??
czy jak kupię granulowany obornik i wymieszam z ziemią wystarczy??
miałam pomysła na normalny obornik ale mama wczoraj wybiła mi ten pomysł z głowy, powiedziała że będzie więcej słomy i nasion chwastów niż dobrego

zaciagnęłam syna do skrobania mchu
sama przedwczoraj ogarnęłam wreszcie kółka - 3 godziny skrobania kostki grrrrrr

Taki mały brzdąc czyści kostkę z mchu?!!!
No to kochana jak ja powiedziałam mojemu 16latkowi, ze ma czyścić codziennie po kawałku ok25m2 to mi odpyskował, że nie będzie takiej niewolniczej pracy wykonywał bo przecież ma wakacje ... i zaczęłam sama skrobac

PS A co planujesz w miejscu tego koła z kostki?
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:36, 24 lip 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ewuś, wrzucę Ci tu na chwilkę zdjęcie tej pomyłki, może rozpoznasz, bo nie wiem, co to. Może krwawnica?

Gosiu, jak tylko zobaczyłam fotki to pomyślałam o Blut-Weiderich, Lythrum salicaria. Ale może to też być Lythrum virgatum.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:34, 24 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

Reniu chcę zrobić porządek z borówkami w kółkach.
są na żwirze w kółkach z ekobordów, ale kropelkowe jest porozkładane na całości żwiru więc chwasty na żwirze rosną na potęgę, chciałabym zrobić kontynuację rabat tam gdzie są maliny i aronia, czyli pas z borówkami i ścieżka z kostki i tak kilka razy.

dwa potrzebuję ścieżki za garażykiem bo mam tam żwir - czyli to sami chwasty w żwirze i brak obwódki od rabaty - moja niepotrzebna robota

ścieżka do furtki do lasu tez żwir - do wykostkowania

przesunięcie róż przy warzywniku i zrobienie przy samym warzywniku dwóch żywopłotów z bukszpanu - to bym chciała zrobić na jesieni

i ostatnie marzy mi się taki typowo angielski zakątek

na tym kawałku trawniku pod lasem na lewo od warzywnika za żywopłotem

i już coś nawet zaczęłam rysowac ,ale to będzie trudny orzech do zgryzienia żeby to miało ręce i nogi i wygląd przede wszystkim

ale dam radę

chciałabym też umieścić tam i w miarę ładnie wkomponowac rozsadzniki żebym na wiosnę miała gdzie robić sadzonki z jednorocznych

coś w ten deseń

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562018473/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562015643/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562042216/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562014489/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562069519/

rozsadnik

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565888641/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565873826/

aha i najważniejsze poszerzenie kolistej o co najmniej metr jak nie więcej - muszę to dokładnie pomierzyć

także widzisz plan spory, trzeba porządnie wszystko poodmierzać i policzyć ile trzeba będzie kostki - mam nadzieję że jeszcze jest dostępna

Nie no dla mnie nie do wyobrażenia jak Ty to sama wszystko ogarniasz???!!!!!!!!

Ja mam pięć rabatek na krzyż i ledwo się wyrabiam ...

Ogromny szacun
Ogródek Lolanki sam historię opowiada 10:29, 24 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał

W 2014 Lolanka odkryła Ogrodowisko (bo tuje koło płotu to jej nie pasują i chce coś innego, ale co? sama nie wie ) i zaczęła czytać i podglądać wasze ogrody. Całą zimę czytała, zreszta Bukszpanowy szefowej to dopiero w tym roku skończyła czytać.

Aaa bo zapomniałem powiedzieć, że...
Na wiosnę 2014 zamieszkał z nami mój nowy brat - on mnie polubił, tylko nie rozumiałem dlaczego on się załatwia u mnie na trawie, matka tłumaczyła, że to pies i że go nauczy załatwiać się gdzieś indziej.

Po części tak zrobiła, bo nauczył się sikać na spacerze, ale q-pe nie. Q-pe musi zrobić u mnie, na szczęście nauczył się za chatką to robić, więc już mi nie przeszkadza pod warunkiem, że matka pójdzie i posprząta.

Pogubiłam się po drodze... 10:23, 24 lip 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
u mnie w ogrodzie nic ciekawego się nie dzieje, ale zapraszam na spacer po moim ogrodzie

Amelka
A jak chodzi ci sie po tym żwirku zimą jak leży śnieg ... jak to odśnieżacie?
Małopolski ogródek 10:16, 24 lip 2017

Do góry
Długo nie pisałem, bo nie miałem czasu. Oprócz standardowego doglądania ogródka doszła mi extra robótka - małpi gaj dla dzieciaków. Trudno się przy nim pracowało, mając zazwyczaj raptem 3h wolnego w tygodniu + sobota (często deszczowa), ale w końcu budowla stanęła, a dzieciaki są zachwycone
Na zdjęciach trochę jeszcze panuje bałagan, ale młodym nie przeszkadzały leżące wszędzie narzędzia, wkręty i kantówki

Ogólnie małpi gaj jest na obrysie 210x300cm. 210cm to wymagana szerokość między słupami dla siatki wspinaczkowej. Belki szczytowe są przedłużone i mają 250cm - a to z uwagi na daszek z płachty-żagla kupionego w JYSK o wymiarach 2,5 x 3 metry - idealna, żeby w największy upał dodatkowo zacienić miejsce zabaw
Muszę jeszcze zespawać rurkę z płaskownikami i zrobić drążek do zwisania i podciągania się (choć jego rolę na razie pełni trapez z drążkiem i uchwytami), a vis-a-vis bocianiego gniazda dołożę prawdopodobnie huśtawkę-kokon

Na koniec dorzucam kwitnącą różową hortensję - kilka kwiatów ma fioletowych
Pogubiłam się po drodze... 10:14, 24 lip 2017

Do góry
żyje
Pogubiłam się po drodze... 10:12, 24 lip 2017

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:09, 24 lip 2017

Do góry
I z samego rana

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:09, 24 lip 2017

Do góry
Typografia ogrodu 10:08, 24 lip 2017
Do góry
nawigatorka napisał(a)

Miło to slyszec od miłośniczki jarmarków jak sama piszesz tym bardziej
A może trawy maja cos w korzeniach? Sprawdzałas?

az zrobiłam zdjecie pogladowe bo trudno mi sie z czymś takim polubić... jak bede wykopywac to sprawdzę

potem usune fote ale jesienna tak mi nie schnie w srodku ...jest na innej rabacie ...moze ta ma złe warunki na tej rabacie ? nie wiem czy przesadzanie jej ma sens

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:08, 24 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nie, jestem jeszcze przed, całe szczęście

A jaki to nawóz dodajesz?

Pokaż aktualny widok z kuchennego okna, bo coś ostatnio skąpo z fotkami.

Podziwiam za ten ogrom pracy przy oczyszczaniu kostki i w warzywniku.

nawóz mam taki baniak florovitu i staram sie nim podlewać rośliny raz w miesiącu, a świeżo posadzone od razu

zdjęcia mam, bo bym nie przezyła bez ich robienia, ale nie miałam cały weekend czasu na ich zmniejszenie, a tak najszybciej wchodza na O., miałam intensywny imprezowy weekend pełen gościów

ale fotki z okna mam

fajnie myć garki z takim widokiem

Ogródek Lolanki sam historię opowiada 10:07, 24 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał
W listopadzie 2013 się wprowadzili, znaczy rodzice z ich prawdziwym dzieckiem a moją wychodzi na to ludzką siostrą - ale Ta to dopiero mnie nie lubi, także pierwszy i ostatni raz tutaj o niej wspominam!

Do wiosny 2014 nie działo się nic, smutno mi było, ale co tam - prosił się nie będę. Nie to nie!

Matka kupiła kosiarkę elektryczną i zaczęli mnie regularnie kosić co tydzień, dzięki temu nie miałem już tyle chwastów no i trawka się też rozkrzewiła całkiem nieźle.

Matka w tamtych czasach mówiła, że chce mieć tylko trawnik i coś dokoła płotu.
Pomyślałem, że dobre i to, ale inne ogrody na osiedlu mi powiedziały, żebym się nie przejmował, że w końcu mnie polubią, będą chcieli mi dogadzać i że na pewno dostanę coś więcej niż tuje i trawnik

Jupi!!!! Przyszli goście i matka dostała tuję na patyku, pomyślałem - wreszcie będę miał prawdziwą roślinkę

Ale matce ani się śniło ją u mnie wkopać, postawiła koło domu i tak se stała,
czasem się przewróciła i nawet kilka dni tak mogła leżeć biedna

To zdjęcie to sądzę, że Lolanka chciała tęczę sfotografować, a tuja przypadkiem tam stała

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies