Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 13:58, 19 cze 2017

Do góry

Witajcie
chyba ten sezon jest wyjątkowo ciężki dla mojego ogrodu bo prosiłam już o poradę w sprawie świerka, potem brzozy a teraz sosny
Moja sosna limba ma na każdej gałązce przy czubku takie białe waciane naloty. Żadnych robaków nie widać. Co to jest i czym to zwalczyć ?

B&B czyli betonowa Bawaria 13:57, 19 cze 2017

Do góry
I do korytarza rowniez.

Watpliwej urody domki sa zemsta mojej rodziny. Za chabezie na scianie i nie tylko.

Staram sie rozbic troche beton dodatkami z drzewa, lubie go i jego zapach.

...uDany ogród 13:55, 19 cze 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

(...)

Byłam dzisiaj chwilę na ogródku i załapałam takie cudo

(...)

Każde "od nowa" niech będzie radosne i pełne nadziei.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 13:52, 19 cze 2017

Do góry

Witajcie
na mojej brzozie penduli pojawiła się plaga...mszyc ?
Całe drzewko jest tym oblepione i z daleka wygląda jakby zwiędło
Czym mogę opryskać moją brzózkę (ewentualnie podlać ) ?
Pomożecie ?
Żywopłotki cisowe. 13:51, 19 cze 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

(...)
Koncertują głównie ostróżki i naparstnice.

Ostróżka sina dobrze komponuje się z ciemnymi kolorami.

cd. ostróżek są na całej szerokiej rabacie.

Niech ten koncert trwa jak najdłużej. I Wy, Dostojni Jubilaci, też trwajcie w zdrowiu i szczęściu.

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:49, 19 cze 2017

Do góry
Gabisia napisał(a)
Chciałam jeszcze napisać, że w tym roku z powodu choróbsk robię w ogrodzie ABSOLUTNE MINIMUM. I solennie postanowiłam, że ogród ma być dla MNIE, nie ja dla ogrodu - jak robotnik małorolny. Pracuję nad tym, żeby nie denerwował mnie chwast tu i tam, krzywo przycięty żywopłocik i powygryzane liście na roślinach. Perfekcjonizm to okropna cecha, nie pozwala cieszyć się życiem. Długo mi zajęło, żeby do mnie to dotarło.....
Trawnik ma dziury, bo mój synek się na nim bawi i tak ma być, a ja przestałam go obsesyjnie nawozić i kosić co dwa dni. Nie pryskam niczym, polubiłam dziury w roślinkach i wszechobecne robaczki - zdrowie jest ważniejsze niż wdychanie wszechobecnej chemii - także z roślin.

Amen.

To co nad słowem i pod słowem Amen - jest cudowne w słowie i obrazie.

I tak powiem, że u mnie Graham Thomas (moja róża naj!) w tym roku wymarzł do poziomu ziemi. Rośnie pod wiśnią w cieniu i jest słaby, więc zwójka się nad nim pastwi. Owady są bezwzględne w walce o żerowiska.

Twoje róże ściskają za serce. Właśnie te miniaturki i kompakty.

B&B czyli betonowa Bawaria 13:47, 19 cze 2017

Do góry
Widze je w prostokatach, tne, formuje, irrytuje gdy obetne o glowe za duzo.

Szukam watku o formowaniu drzew, gdzie jest?

Na tyle je kocham, ze zaprosilam je rowniez w domowe pielesza. Doslownie. Bo otworzylam im rowniez drzwi do sypialni. Poustawialam tylko jak w wojsku.

Podswietlilam.

Motyw brzoz powtarza sie zarowno w ogrodzie jak i domu i chcialabym utrzymac ten pomysl.

Lawenda - Lavandula 13:39, 19 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Z lawendy Viva kupionej w Obi nie byłam zadowolona. Mało widoczny kolor kwiatostanów. Często na forum spotykam się z opinią, że się pokłada.
U mnie zimuje bardzo dobrze. Jednak wiosną za krótko ją obcięłam i słabo odbijała. Wymieniłam na inną bardziej wyrazistą i kompaktową odmianę Lawenda Hidcote Blue Strain.

Moja Viva z czosnkami

Czy to jest czosnek główkowaty? Pięknie wygląda razem z lawendą.
B&B czyli betonowa Bawaria 13:39, 19 cze 2017

Do góry
W kilku slowach i zdjeciach, chce przedstawic Wam miejsce w ktorym mieszkamy, a raczej bywamy mieszkaniowo. Tak, to nie blad, narazie bywamy.
Do takiego stylu i bryly domu chce znalesc rozwiazanie i dopasowac otoczenie.

Lubie kamienie. Duze kamienie i mysle ze beda sie w ogrodzie powtarzac. A raczej juz sie powtarzaja.

Musze znalesc jakies rozwiazanie koszenia trawy pod kamieniami, a raczej znalesc inna maszyne.

Co lubie? Napewno brzozy i jest to milosc tez doswiadczalna, gdyz probuje je formowac. Od czasu do czasu i bez zbytniego parcia. Wyjdzie to dobrze, nie, to tez przezyje. Mam nadzieje ze brzozy rowniez.

Od nowa ... na przekór wszystkim 13:37, 19 cze 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Iwonka,Ty robiłaś betonowe kule chyba. Chciałam zrobić takie w trzech rozmiarach z czego ta największa miałaby być naprawdę duża. Myślałam o piłce takiej jak dla dzieci do skakania jako forma dla tej kuli. Myślisz że się da? A z czego robiłaś,jakiś cement specjalny?
pierwsze robiłam z mieszanki cementu i żwiru, babranina. Teraz kupuję gotową zaprawę, dolewa się tylko wodę i wiertarką z takim mieszadłem miesza.

W piłce jeszcze nie robiłam, dziewczyny pisały że trzeba to jakoś w piasku robić bo jak wlejesz beton do gumy to zapewne straci kształt. Miałam pomysł taki : okleić piłkę tak jak pinatę się robi, wiesz o czym mówię ? jest to bardzo twarde i myślę że to by zachowało formę kuli. Później może być problem ze zdjęciem tego bo to twarde jak cholera, ale tak myślę że, jakby to wodą zmoczył to przecież namięknie. Tak sobie tylko gdybam, nie testowałam. No i waga tego, będzie ciężkie, chyba że mniejszą w środek wsadzić.

Te które robiłam to wszystkie ze szklanych kloszy

Tu ma być ogród :) 13:26, 19 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Miło mi, to teraz taki mały skok do przeszłości, 3 maj 2016 - zobacz jakie lawendy były maleńkie i zresztą wszystko inne też - minął rok i wszystko tak porosło

Kurde nie wierzę, że to jest to samo miejsce!!!!Jest dla mnie nadzieja
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:23, 19 cze 2017

Do góry
babka napisał(a)
Wyczyściliśmy też teren pod płotem

Na kojec będzie puszczony bluszcz

Ciąć jednak czwartego ?
Pytam póki czas

Macie może propozycję jakie drzewa posadzić ? Myślę o umbrach ale może ktoś podrzuci inny pomysł ?

Ja bym usunęła ten czwarty co do drzewa to umbry są dobrym pomysłem, ewentualnie śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' dla czerwonego koloru. Osobiście ostatnio zachwycam się wiązem holenderski ale nie wiem czy zdecydujesz na żółte smukłe drzewo.

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:03, 19 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)
hosty, jako podpórki

wpadła z wizytą kura sąsiadów, ciut piórek poleciało, ale kura uratowana, Leoś się posłuchał i kury nie wykończył
piórka mu wiszą

Wszystkie fotki cudne. Chyba było wyjątkowe oświetlenie bo takie wyraziste. Albo Ty po kursie jak niezły fotograf

A z piórkami i Leosiem się uśmiałam bo u nas to tylko piórka zostają. Albo kawałki futra.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:02, 19 cze 2017

Do góry
Phanton pięknie idzie
skróciłam gałązki perukowca, aby miała dość miejsca
rok temu sadzona

moja z patyka Laguna
druga pod łukami
nie wiem czy komp mi tak wolno chodzi, czy forum, cuda wianki się robią

w tle widać ukorzenione patyki Phanton, tegoroczne i kwitną
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 12:53, 19 cze 2017

Do góry
Witam! Czy ktoś mi może pomóc. Zadołowała wiśnię w kwietniu, miała pączki. Kwiecień był jaki był. Wilgotno, zimno i z przymrozkami.
Jest połowa czerwca a wiśnia wygląda jak suchy badyl, pojedyncze malutkie listki, prawie łyse łodygi. O co może chodzić ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:50, 19 cze 2017

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Irenko piękny ,duży ogród ,goście mieli co zwiedzać
Widzę że u ciebie lawenda w donicy ,a ja kupiłam i nie mam miejsca,ale donice wolne są nawet białe kamyki mam,dobrze że do ciebie zajrzałam,pozdrawiam

Goście ogród znają, głównie, co nowe nie widzieli, oglądali
Dawaj do donic i będą cieszyć, pozdrawiam

i mam nazwę tej białej Snow White
dałam jej palik
Mój ogród pod lasem 12:48, 19 cze 2017

Do góry
Naoglądałam się przez ostanie dni różnych ogrodów na Ogrodowisku i znowu cos chce u siebie zmienić Pod nóz idzie bylinowaAle jak to bywa zazwyczaj nie wiem co mam zrobić bo problemów jest kilka.Teraz w czerwcu i w sumie już od wiosny( za wyjątkiem maja kiedy kwitnie kilka piwonii) jest tu nudno i zielono.
Fotka jest z lipca ubiegłego roku gdy kwitna już anabelki , rudbekie i liatry

Chciałabym koniecznie zmienić dół rabaty- te zielone niskie krzaczki obok anabelek to berberys kobold.Wkurza mnie bo nie przebarwia się jesienią a i kształtu nie mogę uzyskać atrakcyjnego wiec nie wiem...wywalić?
Może w to miejsce przesunąć niewidoczne tu red barony?teraz rosna w bardziej zacienionym miejscu. Tylko co Red baronom dac w nogi na słońcu?
Gdzie na tej rabacie wcisnąć szałwię i stipę? W prawym dolnym rogu rośnie niby stipa,ale tak bez pomysłu więc można ją gdzies przesunąć..tylko gdzie?

Macie jakieś pomysły? chciałabym żeby cokolwiek dzialo się tu do lipca
Blaski i cienie nowego życia 12:42, 19 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Dobrze, po wykopaniu muszą siły nabrać
Upał dziś

Buziak za dary i dla Ciebie pachnąca ulubienica Naomi Renaissance

Na zielonej... trawce :) 12:42, 19 cze 2017

Do góry
A to jest rabata z bukami którą Danusia zrobiła w "Ogrodzie z lustrem" stąd inspiracja
W Kruklandii 12:42, 19 cze 2017

Do góry
skąd masz taką ładną firletkę?????
chciałam taki intensywny kolor i kupiłam sobie ciemnoróżowe goździki

Juzia napisał(a)

A za płotem...

u nasz tesz takie widoczki
krwawnica i mak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies