Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 00:22, 05 wrz 2014

Do góry
Drzewa liściaste nie będą lekarstwem na tę sytuację, jedynym wyjściem jest wykopać tuje i w to miejsce, a nawet lepiej nieco dalej od płotu (1 metr) posadzić świerki serbskie. One jedynie zasłonią widoki sąsiadom na Twój ogród, a tobie dadzą komfort przebywania we własnym ogrodzie. Ja tak mam.
Ogród z lustrem 20:55, 04 wrz 2014

Do góry
Gosiu, mam jeszcze plany na improwizację, jak to u mnie bywa. Na gorąco wymyśliłam fajną rabatkę w trawniku - prostokątną wyspę z purpurowymi brzozami albo innymi, ale brzozami.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:17, 04 wrz 2014

Do góry
Nulka napisał(a)

dziękuję bardzo Kochana

a czy zastosować zapobiegawczo jakiś oprysk (z tych zalecanych przez Ciebie na wrzesień) czy zacząć dopiero od wiosny?

Buziolki zostawiam

Zastosować na grzyba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:05, 04 wrz 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Witam serdecznie. Danusiu,zafascynowałam się bardzo oglądając różne realizacje wystaw / sztuk ogrodniczych "Spadającym Ogrodem" projektu Gerdy Steiner oraz Jörga Lenzlingera stworzony na weneckie Biennale 2003.
link do zdjęć :
http://www.thejealouscurator.com/blog/2010/07/27/im-jealous-of-gerda-steiner-and-jorg-lenzlinger/
Bardzo chciałbym obejrzeć , nie wiem gdzie szukać i gdzie pytać o więcej.
I czy w Polsce są / były robione tego typu wystawy ?
Pozrawiam
Ps. Ogród z lustrem w dalszej części realizacji fascynujący ... i te cisy z lawendą, cudo

Podobną aranżację widziałam w Londynie w Garden Museum. W Polsce takiej instalacji nie spotkałam. Wystawy w Polsce największe to Gardenia i Zieleń to życie. Mamy o nich wątki i artykuły

Ogród z lustrem 19:59, 04 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

u moich jeszcze kozy i króliki, a wywożenie gnoju u nich na bakier, więc widoki mam, że hej, o zapachach nie wspomnę
Danusiu, sorki, ze tu, ale to jakby w nawiązaniu do pomysłu z kurami

Wiem Irenko, w naszym przypadku jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest to dodatkowa działka, tylko z domkiem ogrodnika i garażami, a dom jest całkiem na innej działce, sprzątanie raczej by było co tydzień - na bieżąco, biorąc pod uwagę że jesteśmy w czwartki - na sobotę byłby błysk.

Jednak to tylko plany, a raczej będę odwodzić właścicieli od pomysłu z kurami. Chociaż chciałaby, w sumie przetestować tę opcję
Ogród z lustrem 19:56, 04 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
bardzo możliwe
a czy w skrzyniach będzie nawadnianie??

Tak, pod spodem są doprowadzone podłączenia do linii kroplującej, założymy w wolnym czasie. Kupiłam sałaty fajne do warzywnika.
Miniaturowy ogródek 19:55, 04 wrz 2014

Do góry
Gabi, za dobrze dereń ma, próchnicy nawalone to i buja
Jak usunąć post? 19:17, 04 wrz 2014

Do góry
Możesz do mnie wysłać link lub do Ronina i wtedy usuniemy.
Choroby trawnika 16:48, 04 wrz 2014

Do góry
Dzień dobry.
Wklejam post z innego wątku, za poradą Gardenarium. Może teraz uda się również wrzucić zdjęcia. Po urlopie - z nową energią do walki

Już w poprzednim sezonie zauważyłem w kilku miejscach podejrzane czarne placki pomiędzy trawą, w tym już jest ich bardzo dużo. Przy zbliżeniu okazuje się, że mają strukturę podobną do pleśni lub grzybni. Pojawiają się też owocniki, choć nie wiem, czy to ma związek. Trawnik jest pielęgnowany, nawożony, koszony co tydzień, podlewany w tej chwili niewiele (kilka minut z automatu co drugi dzień).

Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Aha, może nie ja, ale moi teściowie mają suczkę, jamnika, często nas wizytującą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:40, 04 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zostawić do wiosny, trochę późno, zwłaszcza na mocniejsze cięcie

dziękuję bardzo Kochana

a czy zastosować zapobiegawczo jakiś oprysk (z tych zalecanych przez Ciebie na wrzesień) czy zacząć dopiero od wiosny?

Buziolki zostawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:46, 03 wrz 2014

Do góry
Iwcia napisał(a)
Znaczy nie czyta się Ogrodowiska

Czyta i to codziennie( prawie) choć inne działy. Smutno, że tak piszesz .

Mnie też smutno. Tak sobie pomyślałam To i napisałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:39, 03 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, dobrze, że możesz nam odpowiadać na pytania tak prosto za pomocą narzędzi informatycznych.

Pomyśleć, że jeszcze w latach 70-ych goście wizytujący ogród Vity Sackville-West w Sissinghurst, zadawali pytania ówczesnym ogrodniczkom (wtedy były to 2 kobitki) na kartce pocztowej z zaadresowaną kopertą zwrotną.

A dziś główny ogrodnik Arne Maynarda pisze o tym, jak dobrze jest mieć łącze bezprzewodowe w ogrodzie, bo on sobie na bieżąco podczas pracy sprawdza odmiany, identyfikuje choroby i domawia rośliny.
Ot informatyka w ogrodnictwie.
Chciałam podziękować Roninowi za pomysły i techniczne rozwijanie Forum.

Dzięki Pszczółko. Michał będzie uradowany, jutro się z nim spotykam. Radość matki, bo niedługo jego urodziny

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:38, 03 wrz 2014

Do góry
Nulka napisał(a)
Danusiu jak przesadziłam starego bukszpana to mam go przyciać? a młode bukszpany w obwódce? ciać czy bezpieczniej zostawić do wiosny?

Zostawić do wiosny, trochę późno, zwłaszcza na mocniejsze cięcie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:38, 03 wrz 2014

Do góry
Ja jeszcze opryskuję, szczególnie te, co miały grzyba.
Lecę w kulki... 21:28, 03 wrz 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Aniu .. Buziole gorące zasyłam .. Jak miło było zobaczyć te znajome widoki pięknie przez Ciebie obfocone

...na razie to mało widać...sama widziałaś
Buziaki

Gardenarium napisał(a)
Ja w sprawie szmaty , tu nie chodzi o korzenie na wierzchu, chodzi o zdrową glebę i życie mikroorganizmów, o cały złożony proces obiegu materii organicznej, gdyby chodziło tylko o korzenie na wierzchu, to byłaby drobnostka.

Ha...!!!
Jeśli chodzi o mikroorganizmy...
To ja się o nie...nie bojam
Dają radę...skora ja-makroorganizm daje radę żyć na Śląsku przy takim zanieczyszczeniu powietrza, a powietrze dla makroogranizmów jest pierwszorzędną potrzebą...i nikt się nie przejmuje tym stanem rzeczy, to mikro poradzą sobie z mikro szczelinami w tkaninie...
Skrzyp...sobie radzi, a do mikro nie należy...

Pozdrowienia MAKRO przesyłam...

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Aniu, czym oddzielasz trawnik od rabaty? Ja się wciąż zastanawiam czy zastosować ekobordy czy kostkę granitową. Pozdrawiam Cię i myślę ciepło o Tobie. Czarne chmury precz!

Aguś...kostką brukową...jutro strzelę Ci fotkę jak to na tej rabacie wygląda...bo już jest

aage napisał(a)

Pisałam już nie raz, czuję, że kiedyś, gdzieś już się spotkałyśmy

A wiesz...nie mogę wejść na Twój wątek bo zastrzeżony...
tylko dla zalogowanych...

Borbetka napisał(a)
Fotki jak zwykle śliczne są tu ... i nie pokazałaś wywalania darni, oj Ty . Tylko cukiereczki z efektem widzę. Będzie cudnie i bardzo mądrze, że dajesz dużo miejsca roślinom. Po co robić sobie robotę w kółko z wykopywaniem. Ja sobie z tym nie radzę. Po latach niektóre mają takie korzenie, że sił mi brak. Mój pieniek od pęcherznicy stoi drugi sezon i czeka na wykopanie. Myślałam, że zgnije, a tu niespodzianka ... ciągle wycinam wyrastające gałązki.

Nie pokazałam wywalania darni...
Moniko...wierz mi, nie ma ani jednego zdjęcia z tej zabawy
Wiesz jak to jest...
Nie robiła mi tego ekipa...robiłam to sama z mężem...
Trudno wtedy pogodzić role fotografa i robotnika
Byliśmy padnięci...

Roślinki mają sporo tego miejsca...choć po 3 latach...i tak będzie gęsto.
Nie chcę powtarzać tych samych błędów...

lojalna_ napisał(a)
Artystyczna dusza widac ja we wszystkim czego sie dotniesz po prostu cudnie uwielbiam zakątki u Ciebie . Spokoju i pogody ... Ducha

Dziękuję Ci lojalna...
...i witam serdecznie u mnie

Bogdzia napisał(a)
Ogrom pracy do wykonania ale wygląda imponująco . Na temat szmaty się nie wypowiadam , kazdy ma prawo robic jak uważa. Pozdrawiam serdecznie.

Wiesz...bardzo Cię ''lubiem'' Bogdziu
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:52, 03 wrz 2014

Do góry
Daj trochę więcej i koniecznie podlewaj.
Ogród z lustrem 20:49, 03 wrz 2014

Do góry
Wszystko to fajnie, ale poza warzywnikiem, myślę że nie wypali jednak ten pomysł.
Ogród z lustrem 16:04, 03 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenkuś, myślałam że przez płot patrzyliście w pierwszej chwili Lecem, bo dzisiaj palimy ognisko i kiełbaskę pieczemy Paczki wysłane, mogę lecieć do mojego ulubionego ogrodu.

Rankiem przyszedł pan inwestor i powiedział:

Pani Danusiu, psa nie będzie...na co ja, to dobrze, bo w tym miejscu zamówiłam już trawnik... dodatkowo i nawadnianie robimy, a pan mówi:

może będą kurki Na to ja: wspaniale! przez zimę zbudujemy angielski kurnik, chwasty się będzie wrzucało... nie wiem czy ten pomysł wypali? Jak myślicie?

Oj, chciałabym widzieć Twoją minę, jak byśmy zza płota lukali
co do kurek, jeśli inwestor chce, to pewnie, takie jak ma Kondzio ale ja jak patrzę na kury sąsiadów i widziałaś ten widok, to wiesz, z kurami na bakier jestem
Ogród z lustrem 15:52, 03 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

może będą kurki Na to ja: wspaniale! przez zimę zbudujemy angielski kurnik, chwasty się będzie wrzucało... nie wiem czy ten pomysł wypali? Jak myślicie?

Pomysł napewno wypali!
Mój mąż też mówi o kurkach.
Wstrzymuje mnie tylko myśl, że jak wyjeżdżam, muszę kogoś nająć do karmienia.
Ogród z lustrem 14:47, 03 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenkuś, myślałam że przez płot patrzyliście w pierwszej chwili Lecem, bo dzisiaj palimy ognisko i kiełbaskę pieczemy Paczki wysłane, mogę lecieć do mojego ulubionego ogrodu.

Rankiem przyszedł pan inwestor i powiedział:

Pani Danusiu, psa nie będzie...na co ja, to dobrze, bo w tym miejscu zamówiłam już trawnik... dodatkowo i nawadnianie robimy, a pan mówi:

O kurka! Kurki? Hm, dziś mało kto się decyduje na nie. Ale takie "ozdobne" to dlaczego by nie? Pomysł ciekawy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies