Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Sonka 19:35, 03 wrz 2014

Monik, taki jest rynek, frycowe jeszcze nie raz zapłacisz.
Milena7770 08:07, 04 wrz 2014

Kochani ogrodowicze, liczę, że mi pomożecie przy kombinacjach w moim ogrodzie. Mam zrobione już zdjęcia jak to wygląda,dziś wieczorem je wstawię po pracy, bo wczoraj już nie miałam czasu. Wiem, że bez fotek to trudno doradzać. Już pytałam na innym wątku odnośnie cyprysów Lawsona, bo posiadam takowe. A, że mam teraz chwilę w pracy i chciałabym sobie to rozrysować na kartce to mam inne pytanie. Otóż chcę jak rabata biegnie dookoła ogrodu stworzyć szkielet. Jedna strona jest obsadzona. Są tam szmaragdy, kilka brabantów i dwie wiśnie ozdobne. Nie jest to sadzone bardzo gęsto, bo taki jest zamiar żeby się nie odgradzać szczelnie, tylko ma to służyć za wyższe piętro, tło. I teraz przy robieniu dalszej rabaty się zastanawiam jak to wyższe piętro poprowadzić. Nie chcę samego tujowego tła. Z czym to można pomieszać oprócz tych Cyprysów co już mam. Podobają mi się też thuje żółte, złote. Oprócz tego mam 3 rozplenice japońskie, już dość duże, czy one same mogą 1-wszym piętrem czy jednak dać coś wyżej?
asiha 13:19, 04 wrz 2014

Witam,
proszę o sugestię dotyczącą fragmentu mojego "świeżego"ogrodu.
Dołączone zdj. wykonane jest z tarasu,z którego widzę dom sąsiadów. W rogu posadziłam perukowca, ale tak myślę że wolałabym jakiś iglak wysoko rosnący o niezbyt dużej średnicy, aby zasłonić okno.Za płotem świerk posadzony wiosną, któy nie wiem czy przyjmie się.
popcorn 08:01, 05 wrz 2014

Asiha, co to za świerk, za płotem? On jak trochę urośnie powinien sporo zasłonić
Prócz iglaków planujesz jeszcze coś? Trochę puste te rabatki oj wiedziałabym co z nimi zrobić hihi
pozdrawiam!
Gardenarium 08:39, 05 wrz 2014

Rabatay są nieco za wąskie, ale już okolone kosteczkami więc o zminaę trudno.

W rogu powinnien się znaleźć wielki świerk serbski, a w trawniku, po odpowiednim ustawieniu - drugi, bo na rabacie już przy furtce się nie zmieści.

Albo jeśli już drzewo liściaste to wielkie, na wysokim pniu, Korona ponad płotem, wtedy spełni swoją funkcję. To co posadziłaś - musisz czekać 15 lat na efekt. Drzewa duże nie są takie drogie - koło 200 zł kosztuje drzewo z pniem 2 m i koroną już widoczną.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:40, 05 wrz 2014

Popatrzyłam jeszcze raz i prawa rabata jest zdecydowanie za wąska, dobrej kompozycji się tu nie zrobi. Jest nieproporcjonalna do powierzchni trawnika.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:40, 05 wrz 2014

Popatrzyłam jeszcze raz i prawa rabata jest zdecydowanie za wąska, dobrej kompozycji się tu nie zrobi. Jest nieproporcjonalna do powierzchni trawnika.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:42, 05 wrz 2014

Milena7770 napisał(a)
Kochani ogrodowicze, liczę, że mi pomożecie przy kombinacjach w moim ogrodzie. Mam zrobione już zdjęcia jak to wygląda,dziś wieczorem je wstawię po pracy, bo wczoraj już nie miałam czasu. Wiem, że bez fotek to trudno doradzać. Już pytałam na innym wątku odnośnie cyprysów Lawsona, bo posiadam takowe. A, że mam teraz chwilę w pracy i chciałabym sobie to rozrysować na kartce to mam inne pytanie. Otóż chcę jak rabata biegnie dookoła ogrodu stworzyć szkielet. Jedna strona jest obsadzona. Są tam szmaragdy, kilka brabantów i dwie wiśnie ozdobne. Nie jest to sadzone bardzo gęsto, bo taki jest zamiar żeby się nie odgradzać szczelnie, tylko ma to służyć za wyższe piętro, tło. I teraz przy robieniu dalszej rabaty się zastanawiam jak to wyższe piętro poprowadzić. Nie chcę samego tujowego tła. Z czym to można pomieszać oprócz tych Cyprysów co już mam. Podobają mi się też thuje żółte, złote. Oprócz tego mam 3 rozplenice japońskie, już dość duże, czy one same mogą 1-wszym piętrem czy jednak dać coś wyżej?

Niestety bez zzdjęć to doradzanie jak kulą w płot

Co do szkieletu najlepiej będą pasowały tuje żółte, cyprysików nie sadź, są brzydkie bo sine i smutne.

Instagram Ogrodowiska
Goosieq27 10:44, 05 wrz 2014

witam Ja również licze na Waszą pomoc ogrodowicze. Mam do wykorzystania taki o to obszar. Jest to stanowisko przez wiekszosc dnia słoneczne. Wzdłuz chodnika posadzilam tuje na pniu i roże okrywowe. Niesty nie mam pojecia co dalej. Myslalam o rabacie w kształcie wyspy ale nie jestem przekonana no i co moglabym posadzic? Chcialabym mniejsze krzewy poniewaz jest to miejsce pod oknem. Bardzo prosze o rady

asiha 10:46, 05 wrz 2014

dziękuję... rabaty są rzeczywiście niezbyt duże, ale i ogród jest dość mały. Z prawej strony mam pęcherznice, które dość rozrastają się prawda?, więc dlatego więcej nic nie planowałam tam.Świerk za płotem - pospolity.