Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:14, 02 lip 2017

Do góry
I tyle go widzieli to jeden z tych co nocują na drzewach w przydomowym
Na zielonej... trawce :) 13:11, 02 lip 2017

Do góry
Moja ulubiona pozycja ogrodowa

i lewa strona z siedziska widziana z pozycji horyzontalnej

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:10, 02 lip 2017

Do góry

znudziło mu się i poszedł za siatkę

Na zielonej... trawce :) 13:09, 02 lip 2017

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:07, 02 lip 2017

Do góry
skradam się chowając za drzewka , ale już się chyba zorientował, że jestem za nim

a ja prawie na czworakach

Na zielonej... trawce :) 13:06, 02 lip 2017

Do góry
Beata one mają obręcze metalowe, ale tak wyrosły, że podpory więcej szkody uczyniły niż pożytku, bo na ich wysokości wlaśnie zagięły się łodygi i te są do usunięcia... te co leżą spokojnie wrócą do poprzedniego stanu - większośc już wróciła

Na dziś musiałabym mieć podpory na wysokości ok. 1,50 - nigdzie tak wysokich nie znalazłam, eMa muszę zmolestować aby mi takie zrobił

Ania nie jest źle co roku jedna-dwie wichury, deszcze je tak zaprawią, ale zbierają się szybko

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:04, 02 lip 2017

Do góry
W tygodniu jak wchodziliśmy do ogrodu koło altany spacerował bażant, eM zamarł , a ja po aparat poleciałam, nim wróciłam już był nad strumieniem

Zapraszam na polowanie

szedł do góry a ja skradałam się za nim usiłując ukrywać się w moich nie za wysokich roślinkach

Chwasty w trawniku 13:03, 02 lip 2017

Do góry
Dzień dobry,

Chciałbym prosić o pomoc w rozpoznaniu problemu i metod jego usunięcia (o ile istnieją).
Mój trawnik (Kiepenkerl Dark Green) został założony w zeszłym roku wraz z nawodnieniem.
W tym roku na wiosnę zrobiona była wertykulacja, trawnik wygrabiony, nawóz Yara Mila Complex (w maju oraz w połowie czerwca). W międzyczasie spryskałem Mniszkiem na chwasty, których nie było zbyt wiele. Trawnik jest koszony dwa razy w tygodniu. Byłbym bardzo zadowolony z trawnika gdyby nie to, że pojawiły się na nim takie 'grube trawy'. Te 'trawy' po Mniszku zrobiły się żółte i wydaje się, że nie rosną. Czy można coś zrobić żeby się tego zupełnie pozbyć?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:55, 02 lip 2017

Do góry
Pierwszy raz w życiu zakwitła mi lilia wodna

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 12:42, 02 lip 2017

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 12:39, 02 lip 2017

Do góry
Moje byle jakie focie, bo robione telefonem Marta na 1000000% ma "lepszejsze"
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:38, 02 lip 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Zoja, niedobra Ty!!!
A ja dla Ciebie zrobiłam fotę moich zakupów

Zrehabilituje sie jakos na tygodniu
Ladne roslinki cena odpowiada urodzie hortensji

Ps. Dzieki za pismo obrazkowe
Jak Ogrodnik Gordon swój ogród zakładał 12:37, 02 lip 2017

Do góry
Maj 2015r.

SZCZYT MOJEJ ÓWCZESNEJ KREATYWNOŚCI - trójkątna rabata z iglakami w narożniku ogrodu

Najpierw miały być same tuje i trawnik...ale później tak patrzę...łe...w narożniku posadzimy trochę iglaków...ŁADNIE BĘDZIE (sama się śmieję jak to piszę!!!)

No to pojechałam gdzie???? Oczywiście do już wspominanego centrum ogrodniczego. Idę do mojej ulubionej PANI Z CENTRUM OGRODNICZEGO i mówię, że mały trójką w narożniku, że iglaki, ale żeby duże nie porosły, żeby nie trzeba było nic z nimi robić oprócz podlewania, że mają rosnąć same i to najlepiej powoli...

Co przywiozłam do domu? Otóż tak:
3 x berberys aureum dzisiaj wiem, że 2 kuliste (będą przesadzone teraz jesienią) i jeden Erecta (już przesadzony tej wiosny)
jałowiec płożący nie znam odmianydo dziś To ten ciemno zielony na środku - będę wdzięczna za nazwę
tuja książkowa Aurea Nana
sosna czarna jakaś taka odmiana wolno rosnąca - przesadziłam ją wiosną tego roku. Rośnie teraz przy tarasie z tyłu domu.
tawuła gold flame
i te dwa takie a'la jałowce ale to chyba jałowce nie są. Chodzi o te dwa jasne na przedzie. Mają być niewysokie, a szerokie.

Już wtedy to byliśmy z Tatą mądrale i przygotowaliśmy najpierw miejsce, przykryliśmy agrowłókniną:

i przystąpiliśmy do sadzenia. Matuchno...co się naśmialiśmy to nie do opisania. Od razu było wiadomo, że roślin jest za dużo jak na taka małą rabatę. No ale posadziliśmy wszystkie...zgodnie z planem.

Przysypaliśmy wszystko korą:

..i tak sobie rosło razem przez 2 lata, aż do wczesnej wiosny 2017r. gdy przyszedł czas na rozsadzanie...ale o tym później

c.d.n.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:15, 02 lip 2017

Do góry
Ruszyłam z przeróbką warzywnika zakładam grządkę na potrzeby dziecka

Maliny, borówki, poziomki i takie tam

W końcu będzie żwirek i trochę kory

Ogród z wilkiem zamkn. 12:03, 02 lip 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Eee tam nie będziesz dzielić. Będziesz, ale w marcu/kwietniu To mus jest, niestety. Chyba najjaśniejsze z daleka trawy to Morning Lighty. Variegatusy też jasne, ale tamte lepsze i Variegatusy się pokładają.

Kanty jak żylety, i jak czyściutko!!!

Róż tam nie planujesz? Może szpaler Maria Theresia, albo Baronessa...mnie zawsze najpierw róże przychodzą do głowy, jak trzeba coś sadzić

Dziękuję
ale gdzie by te róże dać ? pomiędzy berberysy ,a kulki ? czy przed kulkami ?bo sama nie wiem .... kurcze ,a mam zamówione lavender flower ..ale nie wiem ,czy do czekoladowych berberysów będą dobrze wyglądać ...może dam je gdzieś indziej ,a tu faktycznie te Maria Teresa..... takie małe dylematy mam...

tu mam jarzmianki i trawy -nazw już nie pamiętam ,nie zapisałam ...
Ogród Małej Mi 2017 12:02, 02 lip 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Do racławickiej jej duzo brakuje I detale lepiej wychodzą , bo coś widać ..

Cudne to zestawienie Warto zgapić Pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:01, 02 lip 2017

Do góry
Zoja, niedobra Ty!!!
A ja dla Ciebie zrobiłam fotę moich zakupów

Jak Ogrodnik Gordon swój ogród zakładał 11:59, 02 lip 2017

Do góry
Maj 2015r.

Jabłoń rajska - Miskant chiński - Perukowiec

Poszalałam i sobie wymyśliłam, że oprócz tych tujek i trójkątnych rabatek z iglakami w narożnikach...że pójdę szerzej i poszaleję z pojedynczymi nasadzeniami na tym co miało kiedyś zostać trawnikiem.

Tym to sposobem w ogrodzie pojawiła się jabłoń rajska (chociaż do dzisiaj nie ma pewności czy to czasem nie jest rajska śliwka - tak twierdzą znawcy).
Na zdjęciu w internecie zobaczyłam drzewo, które w maju miało być obsypane jasnoróżowymi kwiatkami. Natychmiast zapałałam chęcią posiadania tej śliczności w moim ogrodzie. Pani w centrum ogrodniczym dała mi to drzewko, że to jest właśnie TO - rajska jabłonka. Niestety - co prawda w maju następnego roku drzewko obsypało się kwiatkami, ale....te kwiatki nie są jasnoróżowe tylko są w kolorze liści...takie bardziej czerwonawe:

To jest jabłoń rajska czy śliwa rajska? Jak myślicie????

Przed tarasem mój Tata namówił mnie na taką wielką trawę (nazwy nie znaliśmy), którą on kilka lat temu posadził u siebie w ogrodzie i urosła wyższa od niego, a on jej nie podlewa i w żaden sposób o nią nie dba. Tak...wszystko się zgadza...tylko zapomnieliśmy o drobnym szczególe, a mianowicie, że u Taty ta trawa rośnie na miejscu gdzie przez wiele lat były szklarnie, więc trudniej znaleźć bardziej kaloryczną glebę z nawozami i wszelkimi potrzebnymi składnikami.

Mój miskant chiński ładnie się przyjął i nawet w tym samym roku się rozrósł....ale niestety nie przetrwał zimy. Przez myśl mi nie przeszło, że na zimę trzeba niektóre rośliny zabezpieczać. Fanaberie jakieś Już samo podlewanie ogrodu było z mojej strony dużym osiągnięciem. Nikt nie mówił, że rośliny mogą nie przetrwać zimy. Przecież wiosną wszystko się "samo" zieleni i rośnie...to cała filozofia

O ja naiwna!!!!

Tak miskant miał się we wrześniu 2015r. Ładny już był Wiosną 2016r. go przycięłam ale niestety nie odbił

Perukowca polecił mi kto?? Oczywiście wiele razy już wspominana PANI W CENTRUM OGRODNICZYM Bo ładny krzak, bo dekoracyjny, bo szybko rośnie, bo ma czuprynki, bo cieszy oko, bo niewymagający. No to wzięłam...no bo dlaczego nie...skoro taki z niego "łatwy" krzaczek.
Posadziłam w maju 2015r....i do dzisiaj za dużo nie urósł...a czuprynek za dużo nie ma...a w tym roku już chciała go wyrzucić biedaka ale sąsiedzi ubłagali mnie żeby dać mu jeszcze jedną szansę. Trochę się przestraszył i jakby ruszył...ale szaleństw ni ma

W ogóle to ten mój perukowiec ma taki dziwny kształt. Najprościej mówiąc to ma dwie gałęzie w kształcie "V" wychodzące zaraz z ziemi. Poświęcę mu cały jeden wpis...ale to jak dotrę w tej historii do dnia dzisiejszego

Nie mam niestety lepszego zdjęcia perukowca z tamtych czasów

A tutaj trzej "bohaterowie" tego postu na jednym zdjęciu:

c.d.n.
Ogród Małej Mi 2017 11:54, 02 lip 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Czy tę szałwie też przycinasz, jak inne - u mnie zaczyna się pokładać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies