Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:25, 19 kwi 2013

Do góry
Jak zobaczyłem drugiego bukszpana po wykopaniu stwierdziłem, że z tego będzie stożek Więc wykopałem conicę prawie całkowicie zjedzoną przez przędziorki i połamaną przed śnieg - przeniosłem ją gdzie indziej - jak przetrwa to OK - jak nie to nie. Ostatnie spojrzenie

A po chwili było już tak - przeniosłem tu jeszcze dwie kule wrocławskie rosnące na bylinówkach

Trochę im poprawiłem fryzurki i wyglądają tak.

Dokupię tu jeszcze dwie lub trzy malutkie kulki bukszpanowe, w ich nóżki powędrują drobne carexy z frontu - a tam będą nowe i zimozielone - ale dopiero okaże się jakie jak będę w szkółce
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:14, 19 kwi 2013

Do góry

W międzyczasie przyciąłem cisy na pniach i kule bukszpanowe - cisy co chwilę przechodziły poprawki, także teraz są bardziej równe niż na zdjęciu w poprzednim poście

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:12, 19 kwi 2013

Do góry
Po chwili było już tak - wykopałem rosnące tu dotychczas bukszpany, przywiozłem trochę kompostu na taczce i mieszałem z ziemią z worka. Bukszpany są teraz wyniesione do góry co widać z boku, ale przyszłe nasadzenia zniwelują ten efekt

Pierwszą połowę mam z głowy - ziemi na kostce tyle samo co na rabacie Przy sadzeniu bukszpanów baardzo ucierpiały cebulowe, bo musiałem większość cebulek wysadzić gdzie indziej. Krokusy już nie nie kwitną, ale myślę, że tulipany tarda i szafirki dadzą radę

No i efekt końcowy - po prawej brakło mi dwóch czy trzech sadzonek, ale dokupię je w szkółce

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:02, 19 kwi 2013

Do góry
Jednak od samego rana oczekiwałem kuriera z bukszpanami Jak przyniósł mi pudełko to trochę byłem w szoku, że tam potrafiło wejść tyle sadzonek.....Jednak były one dużo węższe niż pokazywane w ofercie....Jednak były dobrze zabezpieczone i nawilżone - tutaj duży plus. Szybko rozrzuciłem je na trawnik, bo akurat przyszła ulewa i się namoczyły.

Tak wygląda przykładowa sadzonka - chyba troszkę przymarznięte u góry

Jednak po tym zakupie doszedłem do wniosku, że koszt pierwszego i drugiego zakupu wyniósł mnie właściwie 2 razy więcej niż zakup sadzonek z szkółce.....No ale cóż.....Jeśli ktoś chce mieć od razu obwódkę idealną to niech nie kupuje przez neta bukszpanów......Nie warto..... Jak ktoś chce czekać kilka lat to OK

Front przed sadzeniem wyglądał tak

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:52, 19 kwi 2013

Do góry
A w środę było totalne szaleństwo - aż sam bojam się siebie z łopatą w dłoni..... Miały przyjechać bukszpany no i chciałem wykopać te połamane - rosły tu

Na ich miejsce miały iść cyprysiki groszkowe, ale zgubiły by się za berberysami.....Szybka decyzja, żeby je przesadzić. Po kilku chwilach cierpień było tak

I z drugiej strony

Do tego pęcherznice latem liśćmi przysłaniają świerki białe - przesadziłem jednego i drugiego trochę dalej
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:44, 19 kwi 2013

Do góry
A teraz wracamy do spraw ogrodowych Z racji tego, że mamy piękne lato tej wiosny robota u mnie wre Zdjęcia robiłem od poniedziałku i postaram się je ułożyć dość chronologiczne - na razie bez kffiatków

W poniedziałek panowie zrobili podjazd - dopiero dzisiaj po nim przejechałem, bo cement z piaskiem miał się związać czy coś by kamienie nie wypadły....Po pierwszym moim przejeździe kilka już wypadło Ale to nic - cementu mi zostało to zrobię po swojemu Wygląda tak

W środę wyrównałem tutaj teren i zasiałem trawę - w przyszłym tygodniu powinno być już tu na prawdę przyjemnie

Z bylinówek usunąłem wszystkie badyle, kamienie gałęzie - trochę świeci pustkami

Jednak zdjęcie jest też chyba z poniedziałku i teraz jest już bardziej zielono

Bardzo ładnie przezimowały żurawki Southern comfort - dobrze się tu czują, ale nie wiem czy tu zostaną - zależy czy znajdę dla nich miejsce czy nie....Po przycięciu kilku listków wyglądają tak

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:35, 19 kwi 2013

Do góry
Sebek, gratulacje
czyli teraz spokojnie podejdziesz do matury, bo studia już pewne
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:56, 19 kwi 2013

Do góry
W Krakowie W klubie czy grupie nurkowej.....Ale nie wiem czy pojadę - okaże się
Roztoczańskie klimaty 20:53, 19 kwi 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Długa zima robi swoje

Genialne!!!!

Gratuluję - i cyknij dla mnie ten śnieg jak możesz
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:51, 19 kwi 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Kochani - WYGRALIŚMY!!!!
Nagrodami w konkursie był indeks na uczelnię na zarządzanie
Następną nagrodą jest wycieczka do Brukseli do Europarlamentu
Dodatkowo kurs nurkowania, poradniki, kursy przygotowujące do matury
No i 6 z marketingu na świadectwo maturalne

Jeszcze nie ochłonąłem

Sebku, gratulacje - nisamowite to jest, ale ja jednak liczyłam że na ogrodnictwo pójdziesz
Danuśkam mocno i serdecznie, a kurs nurkowania to w Egipcie?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:46, 19 kwi 2013

Do góry
Mirka - po pierwsze gratuluję pięknych sadzonek

Wydaje mi się, że możesz je śmiało posadzić, bo jest już na prawdę ciepło. Jeśli wypuściły młode przyrosty to możesz je trzymać na zewnątrz w doniczkach i w razie przymrozku okryć włókniną lub wziąć do domu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:45, 19 kwi 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Łał!!! I chyba nawet wiem gdzie top cudo zawiśnie

Ale bez Wicia!!!
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:44, 19 kwi 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Czy ciąć teraz bukszpany? Posadziłam w zeszłym roku w kwietniu obwódkę i połowa nic nie wypusciła. W środku są zielone a na zewnatrz rude ale nie suche. Co robić? spryskać, czy ciąć i czekać na nowy przyrost?

Te części są chyba po prostu przymarznięte - przytnij je, bo raczej nie wypuszczą.
Ja przedwczoraj pociachałem moje bukszpany - jutro przytnę obwódkę na froncie.
Opryski też można już zacząć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:41, 19 kwi 2013

Do góry
Łał!!! I chyba nawet wiem gdzie to cudo zawiśnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:19, 19 kwi 2013

Do góry
Dziękuję Wam serdecznie Sebuśkam i zmykam - ale wrócę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:36, 19 kwi 2013

Do góry
Sebek, wielkie gratulacje
Wspaniale czuć wygraną i należeć do zwycięzców

To i na 700 gratulki z fotką

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:24, 19 kwi 2013

Do góry
Gratuluję Sebek! Szóstka i indeksik.. nono! Praca się opłaca
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:31, 19 kwi 2013

Do góry
Sebek,dołączam się - gratulacje!
Jestem pod wrażeniem.
Oj,żeby moje chłopaki tak się zawzięły do nauki to by dobrze było
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:32, 19 kwi 2013

Do góry
Brawo Sebek. Gratulacje dla Ciebie i całej ekipy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:26, 19 kwi 2013

Do góry
Jeśli Ty tak jeszcze przed studiami z zarządzania wykosiłeś całą konkurencję i zgarnąłeś główną nagrodę, to co to będzie, jak już skończysz te studia ?!! Bój się świecie biznesu . Sebek nadchodzi.

Wielkie, wielkie gratulacje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies